PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Zeta, Wagner i druga titula prvaka: Godina u kojoj je Široki postao velikan bh. fudbala

U sezoni 2005/2006, Široki Brijeg je stigao do svog drugog naslova prvaka BiH, te je tada zagarantovao poziciju u samom vrhu koju i danas drži ispred tradicionalnih klubova poput Slobode, Čelika ili Veleža.

Nakon osvajanja naslova prvaka BiH u sezoni 2003/2004, sezona 2004/2005 bila je prilično razočaravajuća za NK Široki Brijeg. Osim što nije uspio ponoviti ligašku formu koja ga je odvela do titule, Široki Brijeg je doživio i poraz u finalu Kupa BiH od Sarajeva, pa na Pecari u samoj završnici sezone nije bilo puno razloga za optimizam.

Ipak, popravak raspoloženja je stigao u vidu izlaska u evropska takmičenja. Nogometni/Fudbalski savez BiH je te 2005. godine prouzrokovao rijetko viđeni haos, u Evropu je poslao samo tri kluba, a jedan od njih je bilo ni manje ni više nego Žepče, ekipa koja je takmičenje okončala na 12. mjestu i koja je, tek što je proslavila opstanak u ligi, mogla početi slaviti i historijski izlazak na evropsku scenu.

Široki Brijeg je uz pomenuto Žepče i državnog prvaka Zrinjski dobio licencu, te je stekao veliku komparativnu prednost u odnosu na sarajevske klubove koji su ostali bez dobrog dijela budžeta neizlaskom u Evropu, što je utjecalo i na kvalitet njihovih ekipa. S druge strane, Zrinjski se suočio sa pravim egzodusom šampionske generacije, pa je Široki Brijeg od rane faze sezone označen favoritom za domaći naslov.

Hercegovački tim je takvu reputaciju dodatno opravdao odličnim evropskim nastupom. Nakon eliminacije albanske Teute, pred Širokim je pala i Zeta iz Srbije i Crne Gore, koja je tada imala jednu od svojih najboljih ekipa u historiji. Antologijski nastupi Hrvoja Ercega još se prepričavaju.

Tek je švicarski Basel eliminisao Široki Brijeg, ali ekipa sa Pecare je u Evropi ostala čak do 29. septembra 2005. godine, što je za naše klubove istinski podvig. Doduše, danas to svakako ne bi bilo moguće zbog promjene sistema takmičenja.

Rana forma hercegovačkog tima bila je dobra, u prvih pet kola tri boda nisu osvojena samo na gostovanju kod tadašnjeg prvaka Zrinjskog, no Široki Brijeg je iznenađujuće bio iza Modriče, koja je nanizala pet trijumfa. U šestom su kolu Širokobriježani samo potvrdili ono što se o njima mislilo – na Grbavici su savladali Željezničar, te su došli na prvo mjesto zahvaljujući porazu Modriče u Zenici kod Čelika i remiju Leotara i Sarajeva na Policama.

Čelik je Širokobriježanima nakratko poremetio planove u osmom kolu, pobjedom ih je gurnuo ponovo iza Modriče, no već u narednoj utakmici Široki Brijeg je na Pecari savladao Modriču i vratio se na čelo tabele, koje nije ispuštao sve do samog kraja sezone.

Ipak, nije bilo sve tako idilično, jer su i Sarajevo i Modriča igrali zaista dobro u jesenjem dijelu sezone, te su konstantno bili za vratom Širokobriježanima. Ključnu pobjedu za osvajanje jesenjeg naslova Široki Brijeg je ostvario na Pecari nad ekipom Sarajeva u 14. kolu, kada je Sarajevu pobjegao na pet bodova razlike. Međutim, na zimsku je pauzu otišao sa samo tri boda prednosti nakon gostujućeg remija kod Žepča.

Mali, ali odabrani krug pojačanja stigao je na Pecaru tokom zime. Sjajni golman Vladimir Vasilj čiji je transfer bio glavna tema u domaćem fudbalu stigao je iz turskog Kayserispora, a Širokom Brijegu se pridružio i Brazilac Ricardo Celson.

No, najveće je pojačanje stiglo iznutra. Wagner Santos Lago je u Široki Brijeg stigao na početku sezone, ali je zbog povrede propustio kompletan jesenji dio. Vratio se na proljeće, odigravši nekoliko odličnih utakmica. Dao je naslutiti da će postati bitan igrač za tim, no niko nije mogao ni sanjati da će Wagner u sjećanjima svih koji su tada dolazili redovno na Pecaru postati veći od bilo kojeg drugog igrača i bilo koje utakmice i trofeja Širokog Brijega.

Nema u Bosni i Hercegovini konsenzusa ni o tome da li je nebo plavo, ali ima o tome da je Wagner najbolji igrač Premijer lige BiH u historiji. Treba li išta više reći o ovom čovjeku?

Ne bi bilo pošteno ne spomenuti ni proljetni angažman mladog defanzivca Borisa Pandže, koji je “ukraden” Zrinjskom, a koji je u Širokom Brijegu za kratko vrijeme uspio da se promoviše u jednu od premijerligaških zvijezda.

Najbolji strijelac Širokog Brijega i ovaj put je bio Domagoj Abramović koji je postigao 10 golova, a vrijedi istaći i da su pored njega od početka sezone kvalitetan doprinos davali Branimir Anić, Ivica Landeka, Dalibor Šilić, Stipe Režić, te još jedan Brazilac, Ronielle.

Utrka sa Sarajevom nastavljena je i u ranoj fazi proljetnog dijela sezone, a nakon 18. i 19. kola razlika između Širokog Brijega i Sarajeva bila je samo 2 boda. Ipak, prelomni momenat sezone bilo je 20. kolo, kada je Široki Brijeg slavio u Orašju, a Sarajevo doživjelo poraz kod Zrinjskog, nakon čega je razlika ponovo postala pet bodova.

Posljednji trzaj Sarajeva došao je u 24. kolu, kada je Bordo tim ostvario trijumf u gradskom derbiju nad Željezničarom na stadionu Grbavica i sveo razliku na tri boda. Već u 26. kolu, porazom u Zenici od Čelika Sarajevo je ostalo bez svih nada. Široki Brijeg je iskoristio nekoliko kikseva Sarajeva i pobjedom nad Slavijom u 28. kolu i teoretski je osigurao naslov prvaka. Pobjeda Sarajeva od 3:0 nad ekipom Širokog Brijega u 29. kolu stoga nije bila ništa drugo nego puki trijumf za prestiž.

Širokobriježani su na kraju osvojili 63 boda, a o stilu igre koji je preferirao tadašnji trener Ivica Barbarić vjerovatno najviše govori činjenica da je njegov tim postigao samo 38 golova u pohodu do trofeja, ali i da ih je primio tačno duplo manje, odnosno 19.

Najbolji strijelac lige sa 19 pogodaka je bio napadač Modriče Petar Jelić, ali ključno je istaći u prvi plan činjenicu da su pored Jelića samo Damir Tosunović iz Orašja, strijelac 12 pogodaka, i već spomenuti Domagoj Abramović sa deset pogodaka, bili dvocifreni, što govori mnogo i o filozofiji igre na nivou cijele lige, koja je uglavnom gušila ofanzivce.

Široki Brijeg se ni ovaj put nije osramotio u Evropi, pružio je zaista dostojan otpor škotskom Heartsu u drugom pretkolu Lige prvaka, nakon što je u prvom sa dvije pobjede od po 1:0 eliminisao bjeloruskog prvaka Shakhtyor Salihorsk. Ipak, dostojan otpor bio je maksimum dostignuća Širokobriježana.

Evropu je zaigralo i Sarajevo, koje je dobro namučilo rumunski Rapid, te osvajač Kupa BiH Orašje, koje je sa ukupnih 7:0 eliminisano od slovenske ekipe Domžale. Zrinjski je u Intertoto kupu ispao od izraelske Maccabi Petah Tikve, a Blaž Slišković je ispisao još jednu legendarnu stranicu svoje ličnosti sjajnom izjavom na engleskom jeziku koja je postala hit širom bivše Jugoslavije. Iz lige su ispale ekipe Travnika i Budućnosti, a u najviši rang su ponovo ušli mostarski Velež i banjalučki Borac.

Osvajanjem druge titule prvaka BiH, Široki Brijeg je postao jedini tim koji je uspio napraviti takav domet otkad se liga u potpunosti ujedinila, a čak ni najveći pesimisti među navijačima ovog kluba ne bi se tada smjeli kladiti da ni skoro deceniju i po kasnije, klub neće imati više nijedan trofej državnog prvaka. Gdje su tačno Širokobriježani pogrešno skrenuli, vjerovatno ne znaju ni sami.

Široki 05/06

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P