PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

O nama

Započeti bilo kakav medijski projekat u današnjem vremenu i nazvati ga novim i sasvim drugačijim, osvježavajućim u odnosu na ono što već postoji, znači preuzimanje nezahvalne pozicije od samog starta.

Pojava i rapidna ekspanzija interneta donijele su do tad neviđene mogućnosti besplatnog informisanja, a besplatno informisanje, kojem su pribjegli i najveći svjetski mediji, stvorilo je uslove u kojima o kvalitetu objavljene vijesti govori isključivo njena čitanost, ili kako bismo čak i jednostavnije rekli, klik.

Poljuljalo je to u velikoj mjeri osnovne postulate novinarstva, jer su brzina objave informacije i način njenog plasiranja postali puno značajniji od onoga što ona zaista nosi. Forma je postala važnija od biti, sa formom su došli i clickbait naslovi, a brzina kojom su posjete kao imaginarno i sasvim pogrešno mjerilo kvaliteta rasle, bila je direktno proporcionalna brzini kojom su mediji gubili svoju relevantnost.

Dan kad su mediji počeli komunicirati brojkama, a ne riječima, bio je dan početka mračnog razdoblja ove profesije koja je proživjela više stoljeća represije, a koja se, ironično, počela urušavati u vremenu kad informaciju više niko nije mogao zaustaviti. Mediji su izgubili kritičku i obrazovnu dimenziju, ćutke su prihvatili da se finansiraju kroz marketing kompanija, a ne kroz ono što su čitaoci spremni platiti za adekvatne sadržaje. Nekad cijenjeni profesionalci postali su bedna piskarala.

Optužiti nekoga da konzumira bezvrijedne tekstove je irelevantno sve dok i sam objavljuješ takve tekstove. Optužiti nekoga da objavljuje bezvrijedne tekstove je irelevantno sve dok i sam konzumiraš takve tekstove. Rješenje za ovaj začarani krug nije jednostavno, no sve je više onih koji žele biti izuzeti iz takve priče. Izuzetak smo i mi.

Portal plbih.ba koji se ovim činom i formalno osniva neće se tek tako proglasiti inovativnim i osvježavajućim. Niti možemo, niti želimo preuzeti ulogu spasitelja bosanskohercegovačke sportske medijske scene. Sve što će naš portal da ponudi, kroz višestoljetni rad medija je bilo sasvim normalno. Najveća razlika u odnosu na ono što rade drugi sportski mediji bit će u tome što će fokus našeg medija biti isključivo na važnim stvarima.

Šta su važne stvari? Kao što je iz imena valjda jasno, važna je Premijer liga BiH u fudbalu, skupa sa pratećim faktorima koji na nju utiču. Da bismo bolje razumjeli naš fudbal, važno je shvatiti gdje je bila njegova polazna tačka, kakve je prepreke savladao i sa kakvim se tek treba susresti da bi dostigao ciljeve, ako oni uopšte postoje.

Važno je znati kako se naši klubovi finansiraju, sa kakvim se infrastrukturnim problemima susreću, koliko im je značajan razvoj mladih igrača i kakvi su njihovi dugoročni ciljevi. Kroz svoj rad želimo dokučiti kakva je percepcija Premijer lige BiH u javnosti, ili preciznije, postoji li mogućnost da klubovi prošire svoju navijačku bazu ako naprave korjenite promjene u svom funkcionisanju? Naravno, ni mi nećemo ostati imuni na dnevne vijesti, ali ćemo se ograničiti isključivo na zvanične informacije, i nećemo brinuti jesmo li prvi nešto objavili, te koliko smo imali klikova.

Nema sumnje da će naša publika kroz naš rad dobiti priliku da se educira o svom najdražem takmičenju, a također nema sumnje da ćemo i mi sami dobiti još veću priliku za edukaciju. Samo kritična masa onih koji razumiju naš fudbal može pokrenuti procese koji će ga poboljšati na svim nivoima.

Fudbal koji se igra odraz je u ogledalu društva u kakvom živimo, poentirao je jednom prilikom Ivica Osim. Zato bi bilo lijepo da taj odraz u ogledalu, ako već ne može biti lijep jer nemamo dovoljno skupocjene šminke, barem ne bude odraz strašila. A to je moguće postići.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P