PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je najbolji strijelac Sarajeva u duelima sa timovima iz velike četvorke?

Sarajevo je protiv Širokog Brijega, Željezničara i Zrinjskog postiglo 139 golova, saznajte ko su najbolji strijelci Bordo tima u ovim duelima?

FK Sarajevo je protiv Željezničara, Širokog Brijega i Zrinjskog odigrao 121 utakmicu u zajedničkoj Premijer ligi i osvojio je 161 bod, te se nalazi na trećem mjestu ove mini tabele.

Igrači Sarajeva postigli su 136 golova protiv svojih rivala, a tri puta su to umjesto njih učinili protivnički igrači (Stipo Marković iz Širokog Brijega, Enes Sipović iz Željezničara i Mario Ivanković iz Zrinjskog). Sarajevo je na svom stadionu postiglo 86 gola, a na gostujućim stadionima 53 gola.

Od 136 golova, koliko su dali igrači Sarajeva, 9 ih je postignuto iz jedanaesterca. Alen Škoro je realizovao dva kaznena udarca, a sedam igrača po jedan. Ukupno je za Sarajevo u velikim derbijima dosuđeno 13 jedanaesteraca, dva puta je neprecizan bio Krste Velkoski, a po jednom Amar Rahmanović i Elvis Sarić.

Igrači Sarajeva postigli 4 hat-tricka

Najbolji strijelac Bordo tima u duelima protiv Širokog Brijega, Željezničara i Zrinjskog je Mersudin Ahmetović, koji je postigao 14 golova. Na drugom mjestu je Alen Škoro, koji je postigao 9 golova, a treći je Emir Obuća sa 8 postignutih golova. Trenutni kapiten Sarajeva Krste Velkoski postigao je 7 golova u velikim derbijima, a na petom mjestu je Benjamin Tatar, koji je pogodio 5 puta. Po 4 gola postigli su Elvis Sarić, Said Husejinović i Albin Pelak, a slijedi ih osam igrača sa po 3 pogotka, te veliki broj igrača koji su pogodili jednom ili dva puta.

Najviše golova na stadionu Asim Ferhatović Hase postigao je Mersudin Ahmetović, 12, na drugom mjestu je Emir Obuća sa 6, treći je Alen Škoro sa 5, a četvrti Krste Velkoski sa 4 postignuta gola. Po 3 gola postigli su Admir Raščić, Damir Hadžić, Said Husejinović, Samir Šarić i Muamer Kurto, osam igrača je postiglo 2 gola, a 26 igrača je pogodilo jednom, uz dva autogola.

Najbolji strijelac Sarajeva na gostovanjima protiv najvećih rivala je Alen Škoro sa 4 postignuta gola, prate ga Krste Velkoski, Amar Rahmanović i Benjamin Tatar sa po 3 postignuta gola, osam igrača je postiglo 2 gola, a 23 igrača su pogodila jednom, uz autogol Sipovića.

Igrači Sarajeva su četiri puta postigli hat-trick, po dva puta protiv Širokog Brijega i Zrinjskog. Mersudin Ahmetović je postigao dva puta po tri gola (protiv Širokog Brijega i Zrinjskog), a po jedan su postigli Alen Škoro (Široki Brijeg) i Admir Raščić (Zrinjski). Emir Obuća je dva puta postigao dva gola na istoj utakmici, a po jednom su to uspjeli još Mersudin Ahmetović, Muamer Kurto, Mićo Kuzmanović i Samir Šarić. Zanimljivo je da niti jednom na gostujućem terenu igrač Sarajeva nije postigao više od jednog gola na jednoj utakmici.

Obuća najbolji protiv Zrinjskog

U utakmicama protiv Širokog Brijega Sarajevo je postiglo 50 golova, 39 na Koševu i 11 na Pecari. Najviše golova protiv Širokog Brijega postigao je Ahmetović, 5, drugi je Alen Škoro sa 4 a treći Samir Šarić sa 3 gola. Jedanaest igrača je postiglo 2 gola, dok je petnaest igrača postiglo jedan gol, uz autogol Stipe Markovića. Najbolji strijelac Sarajeva protiv Širokog Brijega na domaćem terenu je Ahmetović sa 4 gola, dok su po 3 postigli Škoro i Šarić. Kada su u pitanju mečevi na Pecari, niti jedan igrač nije postigao više od jednog gola, odnosno svih 11 postignutih su djelo različitih igrača.

FK Sarajevo je u utakmicama protiv FK Željezničar postigao 31 gol, odnosno 11 na Koševu i 20 na Grbavici. Najbolji strijelac Sarajeva protiv Željezničara je Mersudin Ahmetović sa 4 postignuta gola, Alen Škoro je postigao 3 gola, po 2 su postigli Krste Velkoski, Amar Rahmanović, Benjamin Tatar i Almir Turković, a po jedan je postiglo 15 različitih igrača, uz autogol Sipovića. U utakmicama odigranim na najvećem stadionu u BiH, Ahmetović je pogodio 3 puta, a preostalih 8 golova je djelo osam različitih igrača. U utakmicama odigranim na Grbavici po 2 gola postigli su Amar Rahmanović, Krste Velkoski, Benjamin Tatar i Alen Škoro, jedanaest igrača je pogodilo jednom, uz autogol Enesa Sipovića.

Sarajevo je u utakmicama protiv šesterostrukog prvaka BiH Zrinjskog postiglo 58 golova, 36 na domaćem i 22 na gostujućem terenu. Najbolji strijelac Sarajeva u utakmicama protiv Zrinjskog je Emir Obuća, koji je postigao 6 golova. Na drugom mjestu je Mersudin Ahmetović sa 5 postignutih golova, a treće mjesto sa po 3 gola dijele Krste Velkoski, Admir Raščić, Elvis Sarić i Mićo Kuzmanović, po 2 gola su postigli Alen Škoro, Alen Avdić i Ferid Idrizović, a po jedan 28 različitih igrača, uz autogol Ivankovića. Kada su u pitanju utakmice na domaćem terenu, Mersudin Ahmetović je najbolji strijelac sa 5 postignutih pogodaka, Emir Obuća je postigao 4, Admir Raščić 3, a Krste Velkoski i Mićo Kuzmanović po 2 gola. U utakmicama odigranim u Mostaru jedino su Emir Obuća i Elvis Sarić pogodili po 2 puta, dok je 18 različitih igrača postiglo po jedan gol. Zanimljivo je da Ahmetović još nije postigao gol za Sarajevo na gostovanju protiv Zrinjskog.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P