PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je najuspješniji u duelima timova iz velike četvorke?

FK Sarajevo je vodeći na vječnoj tabeli Premijer lige BiH, a znate li ko je osvojio najviše bodova u međusobnim duelima timova iz velike četvorke domaćeg fudbala?
Široki Željezničar

Foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba

Jučer smo pisali o rekordu koji drži Zrinjski, odnosno da je Zrinjski jedina ekipa iz velike četvorke bh. fudbala koja je u jednoj sezoni ostala neporažena protiv najvećih rivala. Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg su od početka zajedničke Premijer lige BiH odigrali veliki broj utakmica. Obzirom na to da su ove četiri ekipe osvojile 28 od 37 trofeja u zajedničkoj PLBiH i Kupu BiH, logično je da među njima vlada i veliki rivalitet.

“Titule se osvajaju na malim utakmicama” je floskula koja se nerijetko koristi u fudbalu. Ipak, u sezonama u kojima je prvak bila jedna od ekipa iz velike četvorke postotak osvojenih bodova protiv najvećih rivala je u većini sezona bio barem 50%.

U sezoni 2012/13 Željezničar je bio prvak a protiv Sarajeva, Zrinjskog i Širokog Brijega je osvojio samo 5 od mogućih 18 bodova (jedna pobjeda, dva remija i tri poraza). Sezonu poslije Zrinjski je osvojio 8 od mogućih 18 bodova, a u sezoni 2016/17 13 od 30 mogućih bodova. I na kraju, Sarajevo je u tek završenoj sezoni osvojilo 8 od 18 bodova protiv najvećih rivala.

Željezničar, Sarajevo i Zrinjski su protiv najvećih rivala odigrali 121 meč, dok je Široki Brijeg, zbog sezone koju je proveo u ligi za ostanak, odigrao 117 mečeva. Ipak, bez obzira na manji broj mečeva, NK Široki Brijeg je ubjedljivo vodeći kada su u pitanju međusobni susreti najvećih klubova. Širokobriježani su osvojili 177 bodova, Željezničar 164, Sarajevo 161, te Zrinjski 147.

Ako posmatramo mečeve na domaćim terenima, opet je Široki Brijeg ekipa koja je osvojila najviše bodova, prati ih Sarajevo, treći je Željezničar a četvrti Zrinjski. Široki Brijeg je na Pecari protiv najvećih rivala poražen samo sedam puta.


Kada su u pitanju gostovanja kod najvećih rivala, Željezničar je najuspješniji klub po broju osvojenih bodova, dok je Široki Brijeg ostvario najviše pobjeda.

Željezničar je najviše svojih bodova na gostovanjima osvojio protiv Sarajeva, 24, protiv Zrinjskog u Mostaru su osvojili 20 bodova, dok su na Pecari u 18 sezona zajedničke lige osvojili 12 bodova.

Široki Brijeg je bio najuspješniji na Grbavici, gdje je osvojio 19 bodova, u Mostaru su osvojili bod manje, dakle 18, a na Koševu 13 bodova.

I Sarajevo je najviše svojih bodova na gostovanjima osvojilo protiv gradskog rivala, također 24, u Mostaru su osvojili 15, a na Pecari samo 6 bodova u 18 sezona PLBiH.

Zrinjski je bio najuspješniji na Pecari, gdje su osvojili 16 bodova, 14 su osvojili na Grbavici, a 13 na Koševu.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P