PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Strani igrači u PLBiH: Koja ekipa je imala najviše internacionalaca u svojim redovima?

Zajedničku Premijer ligu BiH igralo je ukupno 38 klubova. Od tog broja, devet klubova nije imalo niti jednog stranca u svojim redovima

Jučer smo pisali o strancima u domaćem fudbalu, odnosno o tome koliko je do sad igrača koji nisu iz BiH, Hrvatske, Srbije ili Crne Gore igralo u Premijer ligi BiH. Očekivano, najveći broj igrača dolazi iz Brazila, a danas ćemo pisati o klubovima, odnosno koji je klub imao najviše stranih igrača. 

Zajedničku Premijer ligu BiH, koja se igra od sezone 2002/03, igralo je ukupno 38 klubova. Od tog broja, devet klubova nije imalo niti jednog stranca u svojim redovima, odnosno niti jedan stranac nije zaigrao u Premijer ligi BiH u dresu tog kluba. Klubovi za koje u PLBiH nije zaigrao nijedan strani igrač su Jedinstvo iz Bihaća, Budućnost, Krupa, Glasinac, Kozara, Mladost iz Velike Obarske, Mladost iz Gacka, Metalleghe i Gradina. Pojedine ekipe su u svojim redovima imale strance koji nikada nisu upisali debi u Premijer ligi, kao npr. Germain Kouadio u Sarajevu, Eishun Yoshida u Željezničaru ili Kinez Wenjie Yang u Borcu.

Najviše stranih igrača igralo je u ekipi Širokog Brijega. Za ekipu sa Pecare je u do sada odigranim sezonama Premijer lige BiH igralo 30 stranaca. Široki Brijeg je skoro uvijek pogađao sa dovođenjem Brazilaca, a čak 21 igrač iz ove zemlje nastupao je za Širokobriježane u Premijer ligi BiH. Osim Brazilaca, za Široki su još igrala dva Kamerunca, dva Argentinca, te po jedan Rus, Nigerijac, Zambijac, Makedonac i Kosovar.

Za Široki Brijeg je nastupilo najviše stranaca ukupno, a za Željezničar je nastupilo najviše stranaca iz različitih zemalja. Za Plave sa Grbavice u PLBiH igrala su 22 strana igrača iz 13 različitih zemalja. U dresu Željezničara igrala su četiri Makedonca, po tri Senegalca, Brazilca i Slovenca, te po jedan Liberijac, Kenijac, Albanac, Italijan, Grk, Argentinac, Šveđanin, Englez i Nigerijac.

Na trećem mjestu po broju stranih igrača, ali i po broju igrača iz različitih zemalja, nalazi se zenički Čelik, sa 17 stranih igrača iz 11 zemalja. Za Zeničane su u Premijer ligi BiH nastup upisala četiri Brazilca, po dva Senegalca, Makedonca i Turčina, te po jedan igrač iz Kolumbije, Paragvaja, Albanije, Argentine, Kameruna, Nigerije i Obale Slonovače.

Za Sarajevo je u najvišem rangu takmičenja bh. fudbala nastupilo 15 stranih igrača iz 9 zemalja. Dres Sarajeva u utakmicama Premijer lige BiH nosila su ili još uvijek nose četiri Brazilca, tri Makedonca, dva Slovenca, te po jedan igrač iz Senegala, Gane, Sirije, Estonije, Kosova i Nigerije. Sarajevo je četvrto po broju stranaca koji su igrali u PLBiH.

Na drugom mjestu po broju igrača iz različitih zemalja a na petom po broju stranaca ukupno nalazi se Zrinjski, čiji dres je nosilo 14 igrača iz 12 različitih zemalja. Za Plemiće su u Premijer ligi BiH igrala po dva igrača iz Brazila i Gane, te po jedan iz Gruzije, Senegala, Slovenije, Norveške, Sjeverne Koreje, Argentine, Kolumbije, Obale Slonovače, Kameruna i Makedonije.

Za još četiri ekipe je u PLBiH nastupao dvocifren broj stranaca, a to su Olimpik, Velež, Zvijezda iz Gradačca i Posušje. Dres Olimpika nosilo je 12 stranih igrača, odnosno po četiri Brazilca i Makedonca, dva Argentinca, te po jedan Portugalac i Kamerunac. Za Velež je nastupilo 11 igrača iz 6 različitih zemalja, a u pitanju je pet Makedonaca, dva Brazilca, te po jedan Austrijanac, Argentinac, Šveđanin i Amerikanac.

Jedanaest igrača iz pet zemalja nastupilo je za gradačačku Zvijezdu u domaćem prvenstvu, a u pitanju su tri Makedonca, po dva Brazilca, Senegalca, Slovenca i Japanca. I na kraju liste dvocifrenih nalazi se Posušje. Dres ekipe sa Mokrog doca nosilo je jedanaest stranaca iz tri zemlje, a u pitanju je devet Brazilaca, te po jedan Togoanac i Kamerunac.

Kada su u pitanju ovosezonski premijerligaši, za Mladost je nastupilo ili nastupa šest igrača iz šest zemalja (Mali, Nigerija, Turska, Gvineja, Gana, Makedonija), za Slobodu pet igrača iz četiri zemlje (Makedonija, Japan, Kamerun, Francuska), za Zvijezdu 09 četiri igrača iz tri zemlje (Brazil, Senegal, Gvineja), a po jedan stranac je u PLBiH nastupao ili nastupa za Tuzla City (Alžir), Radnik (Slovenija) i Borac (Makedonija).

Svakako da su slučajevi Radnika i Borca zanimljiviji od ostalih, jer su u pitanju ekipe koje su igrale veliki broj sezona u najvišem rangu. Jedini stranac u Premijer ligi BiH koji je igrao za Radnik je Taulant Kadrija iz Slovenije, dok je za Borac igrao defanzivac Filip Ristovski iz Makedonije.

Za ekipu Travnika igralo je osam stranaca iz sedam zemalja (Brazil, Obala Slonovače, Albanija, Jamajka, Jordan, Kamerun, Kanada), za Leotar je igralo šest igrača iz pet zemalja (Brazil, Argentina, Makedonija, Južna Koreja, Gana), za GOŠK također šest igrača iz pet zemalja (Slovenija, Brazil, Meksiko, Sjeverna Koreja, Južna Koreja), kao i za Rudar Prijedor (Gana, Brazil, Japan, Dominikanska Republika, Gruzija). Šest igrača iz šest različitih zemalja nastupalo je za Slaviju iz Istočnog Sarajeva, a u pitanju su igrači iz Gruzije, Rumunije, Slovenije, Svetog Martina, Makedonije i Japana.

Po četiri igrača iz četiri zemlje nastupila su u Premijer ligi BiH u dresu Žepča (Kosovo, Kamerun, Siera Leone, SAD), te u dresu Laktaša (Turska, Makedonija, Brazil, Kolumbija). 

Dva strana igrača nastupila su u PLBiH za Vitez (Nigerija, Makedonija), Drinu iz Zvornika (Brazil, Južna Koreja) i za visočku Bosnu (Kosovo, Albanija).

I konačno, po jedan stranac igrao je u Orašju (Kamerun), Rudaru iz Ugljevika (Nigerija), Modriči (Brazil) i Brotnju (Kamerun).

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

1 thought on “Strani igrači u PLBiH: Koja ekipa je imala najviše internacionalaca u svojim redovima?

Comments are closed.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P