PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza kornera Tuzla Cityja i Željezničara

Analizirali smo golove koje su nakon kornera postigli Tuzla City i Željezničar.

Foto: HŠK Zrinjski

Tuzla City je u okviru 17. kola m:tel Premijer lige BiH ugostio ekipu Veleža. Ekipa Tuzla City je u vodstvo došla nakon što je postigla gol poslije izvedenog kornera, a strijelac pogotka je bio Dejan Maksimović. Ekipa Željezničara je gostovala u Mostaru ekipi Zrinjskog i stigli su do pobjede nakon preokreta (1:2). Izjednačujući gol je postigao Luka Miletić, a postignut je upravo nakon kornera. Ova dva gola će biti predmet ove analize.

Gol koji je postigao Tuzla City

Na slici iznad imamo postavke obje ekipe. Korner je bio izveden sa lijeve strane, a izveo ga je dešnjak (Džafić). Velež je stajao u postavci 2-5-2, te plus Brandao čiju poziciju vidimo. To znači da je svih 10 igrača Veleža bilo u i oko šesnaesterca. Dakle, imamo dva igrača Veleža u zoni peterca. Oni su igrali zonalno i bili su orjentisani na branjenje tog prostora. Potom imamo pet blokera, koji su igrali odbranu čovjek na čovjeka.

Na vrhu šesnaesterca su se nalazila dva igrača. Brandao se pozicionirao uz gol aut liniju na ivici šesnaesterca. Njegov zadatak je bio da spriječi eventualno odigravanje kratkog pasa. Doffo se nalazio ispred igrača Veleža koji je bio u zoni (Mulić), tako da je Brandao bio tu u slučaju da se Doffo spusti kako bi primio kratki pas. Na taj način se željelo spriječiti da Mulić iskoči i da napusti svoj prostor. Međutim, ta opcija nije baš bila izgledna, tako da je Brandaovom pozicijom Velež izgubio jednog igrača u šesnaestercu. Bilo bi puno korisnije da se našao u zoni ispred Mulića kako bi štitio prvu stativu.

Samo dva igrača Veleža (Mulić i Radovac) su igrali zonalno i pokrivali su prostor peterca. To je riskantno jer u tom slučaju dva igrača moraju da pokriju veći prostor. Oni ne mogu adekvatno pokriti sve zone peterca. Iza je bilo 5 blokera, koji su željeli da uspore igrače Tuzla Cityja, međutim, igranje čovjek na čovjeka u situaciji kornera ima svoje nedostatke. Glavni je što su defanzivni igrači reaktivni, te se oni kreću u zavisnosti od kretnji igrača protivničke ekipe. Također, uglavnom su bazirani na igrače koje čuvaju, tako da teško mogu pratiti i njihovo kretanje i kretanje lopte.

Kada se dva igrača u zoni kombinuju sa 5 igrača koji igraju odbranu čovjek na čovjeka, Velež je imao problem. Vidimo i raspored igrača domaće ekipe. Jedan igrač je bio na vrhu šesnaesterca, potom imamo pet igrača koji su napali Veležovih pet blokera, i tu je na kraju Doffo. Centaršut je upućen na prvu stativu. Doffo je napravio kretnju prema lopti. Njegov cilj je vjerovatno bio da pokuša da izvuče Mulića, međutim Mulić je, na njegovu sreću, ostao na svojoj poziciji tako da je prostor na prvoj stativi ostao slobodan. U slučaju da ga je ispratio, potencijalno bi Mulića pomjerio upravo na mjesto centaršuta, čime bi Barišiću posao bio otežan.

Bolja solucija je vjerovatno bila da je stajao ispred Mulića, te da ga je na taj način fiksirao i onemogućio da istrči na prvu stativu. Barišić je bio taj koji je napao prostor na prvoj stativi. Ostala 4 igrača su imala zadatak da stvore prostor Barišiću. Oni se nisu kretali previše agresivno, te su se kretali ka sredini gola. Na taj način je Barišić izolovan sa svojim čuvarem, a i oni su dobili prostor da utrče u slučaju odbijene lopte. Vidimo i tehniku kojom se koristio Barišić. On je koristio duplu kretnju. Prvo je napravio malu kretnju ka sredini da bi potom napravio promjenu pravca i napao prvu stativu. Na taj način je želio da se odvoji od svog čuvara i da stekne prednost. Pri tome se i poslužio rukama kako bi svog čuvara dodatno izbacio iz balansa. Na taj način se uspio odvojiti od svog čuvara.  

Na slici iznad vidimo nastavak ove akcije. Barišić je svojom tehnikom uspio da se pozicionira ispred svog čuvara i na taj način je stekao prednost u skoku, te je uspio da uputi udarac. Možemo vidjeti i kretnju ostala 4 igrača koji su napali blokere Veleža. Oni dakle nisu bili previše agresivni i agilni. Tako su izolovali Barišića, ali i vidimo kako se otvorio prostor koji mogu napasti u slučaju odbijene lopte. Posebno su sebi prostor kreirali igrači u zoni druge stative. Upravo je i došlo do odbijene lopte. Radovac (drugi u zoni) je odbio loptu, ali je na istu natrčao Maksimović i poentirao. 

Gol Željezničara

Na slici iznad vidimo pozicije obje ekipe. Korner je bio izveden sa lijeve strane. Izvođač kornera je bio Bekrić (dešnjak). Zrinjski je imao dva igrača na stativama (jedan na prvoj, drugi na drugoj stativi). Potom imamo tri igrača u zoni peterca. Oni su bili raspoređeni u visini prve stative i u centralnoj zoni. Zatim tu su i četiri blokera (mada su njihove uloge diskutabilne), i jedan igrač je bio na visini peterca.

Dakle, cilj Željezničara je bio uputiti loptu na drugu stativu tako da su oni nastojali da taj prostor očiste. Jakovljević je bio na drugoj stativi. Juričić je bio pozicioniran pored njega, da bi potom napravio kretnju ka centralnoj zoni peterca i na taj način je izvukao Jakovljevića i očistio taj prostor. Ibanez je stajao na prvoj stativi. Generalno je taj tip pozicioniranja diskutabilan jer na taj način odbrambena ekipa gubi igrača u polju. Uloga tog igrača je da izbaci loptu koja ide u gol. To znači da se odbrambena ekipa na neki način pomirila da će udarac biti upućen, umjesto da se koncentriše da spriječi sami udarac.

Tri igrača su bila ispred. Drugog i trećeg igrač u tom nizu su igrači Željezničara okupirali. Oni su željeli da ih okupiraju, te da naprave povoljnu situaciju na drugoj stativi. Zec je napravio kretnju ka prvoj stativi, dok je Alispahić (iza njega) ostao na svojoj poziciji i fiksirao svog markera. Miletić i Ikić su bili u visini druge stative, ali su bili dijagonalno pozicionirani od igrača na prvoj stativi i centralnoj zoni. Tako su željeli stvoriti dovoljno prostora da mogu ostvariti povoljnu poziciju. Cilj je bio stvoriti gužvu na prvoj stativi kako bi druga stativa ostala slobodna. Zlomislić je markirao Ikića. Iza su, pored Miletića, bili Mašić i Trebotić. Njih su dvojica imali čudne uloge. Trebotić je prvobitno pratio Miletića, ali uopšte nije bio agresivan pa se Miletić lako odvojio i tako je njegova uloga blokera ostala neispunjena. Mašić je stajao zonalno ali je bio previsoko, tako da nije štitio drugu stativu, niti je igrao zonu niti je bio bloker.

Dakle, Juričić, Zec i Alispahić su pomjerili/fiksirali igrače Zrinjskog u centralnoj zoni i u zoni prve stative. Ikić je napravio kretnju ka prvoj stativi i odvukao Zlomislića. Cilj je bio pronaći Miletića na drugoj stativi i stvoriti mu povoljnu situaciju. Tu dolazimo do nedefinisanih uloga Trebotića i Mašića. Trebotić je trebao imati ulogu blokera, ali je olako pustio Miletića. Stoper Željezničara je prvobitno napravio kretnju ka centralnoj zoni kako bi odvukao čuvare i očistio sebi prostor da utrči na drugu stativu.

Mašić je stajao zonalno ali je bio previsoko i druga stativa je ostala nezaštićena. Potom je, nakon što je Trebotić pustio Miletića, krenuo na njega. Miletić je, kao što vidimo nakon kretnje ka centralnoj zoni, napravio kretnju ka drugoj stativi koja je bila prazna. On se kretao iza leđa Mašića, koji se zbog kretnje Miletića uvukao u sredinu, tako da ni Mašić ni Trebotić nisu blokirali/usporili Miletića, a niti jedan od njih nije imao zonalnu ulogu, jer niti je Miletić usporen niti je druga stativa zonalno pokrivena. Kretnjom iza leđa Mašića, Miletić je stekao prednost jer je vidio i njega i loptu. Uputio je udarac i poentirao.

Na slici iznad vidimo završnicu akcije. Miletić je iza leđa Mašića i ima “mismatch”. Mašić mu je okrenut leđima i vidi let lopte, ali ne i Miletića, koji zbog toga ima pozicionu nadmoć. Željezničar je kreirao i situaciju u slučaju odbijene lopte. Hajdarević koji se nalazio na vrhu šesnaesterca je napravio kretnju ka šesnaestercu. Njegov čuvar ga nije pratio. Mujezinović nije pravio kretnju. Enin, koji ga je čuvao, se po inerciji prilikom centaršuta kretao ka svom golu. Tako je i Mujezinović ostao sam. Njih dvojica su u slučaju da se lopta odbila ostali slobodni.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P