PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

FK Velež: Analiza golova u prvoj polusezoni

Analizirali smo na koji način je četvrtoplasirana ekipa prvenstva postizala i primala golove.

Baš poput Širokog Brijega, i jesenji rezultat Veleža se može smatrati malim iznenađenjem. Rođeni imaju identičnu gol razliku kao Širokobriježani, ali se sa bodom manje nalaze na četvrtom mjestu.

Postignuti golovi

Igrači Veleža su u prvom dijelu sezone postigli ukupno 30 golova, te su, naravno uz Široki Brijeg, četvrta najefikasnija ekipa lige. Od tog broja postignutih golova 19 su ih postigli desnom nogom, 9 lijevom nogom te samo 2 glavom, što je iznenađujuće jer u ekipi imaju najvišeg igrača PLBiH, Fejsala Mulića.

Igrači Veleža su postigli 24 gola iz šesnaesterca, te 6 šutevima izvan 16 metara. Kada govorimo o golovima postignutim iz šesnaesterca, 5 su postigli iz jedanaesterca te 3 iz peterca. Rođeni su postigli dva gola iz slobodnih udaraca, dok su preostala četiri gola koje su postigli izvan šesnaest metara postigli nakon šuteva iz igre.

Velež je svoje golove najviše postizao dodavanjima ili akcijama po lijevoj strani, njih 9, dok su nakon akcija i lopti odigranih kroz sredinu terena postigli 7 golova. Za razliku od lijeve strane, nakon akcija ili dodavanja po desnoj strani postigli su 3 gola, 3 gola su postignuta nakon odbijene lopte poslije upućenog šuta, dok je jedan postignut nakon što se lopta odbila od igrača poslije dodavanja sa lijeve strane.

Ne računajući jedanaesterce i direktne slobodne udarce, igrači Veleža su nakon prekida postigli ukupno 5 golova, od čega su 4 postignuta nakon kornera, dok je jedan postignut nakon centaršuta iz slobodnog udarca.

Primljeni golovi

Odbrana Veleža je u prvom dijelu sezone kapitulirala 20 puta, što ih stavlja na četvrto mjesto najboljih odbrana lige, zajedno sa Širokim Brijegom. Ekipa Veleža primila je 13 golova šutevima upućenim desnom nogom, 3 gola šutevima upućenim lijevom nogom, te 4 gola glavom.

Svakako je zanimljivo da Velež nije primio niti jedan gol nakon šuta izvan 16 metara, odnosno da su sve golove primili iz šesnaesterca. Pet od tih dvadeset primljenih golova primili su iz peterca, dok su jedan primili iz jedanaesterca.

Ekipa Veleža najviše golova prima nakon akcija ili dodavanja kroz sredinu terena, i na taj način su primili 7 golova. Nakon akcija ili dodavanja sa desne strane primili su 5 golova, dok su četiri primili nakon akcija ili dodavanja sa lijeve strane. Preostala tri primljena gola stigla su nakon što se lopta odbila poslije upućenog šuta prema golu, s tim što je jednom lopta odbijena poslije šuta ali nakon dodavanja sa desne strane.

Kada su u pitanju prekidi, Velež je na taj način primio ukupno 5 golova, od čega su četiri stigla nakon kornera, dok je jedan plod akcije ili ubacivanja iz slobodnog udarca.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P