PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je strijelac najbržeg gola u Premijer ligi BiH?

U zajedničkoj Premijer ligi BiH postignuto je pedeset golova u prvoj minuti, a ko je strijelac najbržeg gola?

U zajedničkoj Premijer ligi BiH, od sezone 2002/2003, postignuto je pedeset golova u prvoj minuti. Iako nemamo u stotinku precizne podatke kao Englezi, ipak je poznato ko je strijelac najbržeg gola u našem prvenstvu. Zanimljivo, dva igrača dijele prvo mjesto jer su obojica pogodili u jedanaestoj sekundi utakmice, a obojica su igrali i u Sarajevu i u Željezničaru.

Leotar je gostovao Čeliku u sezoni 24. kolu u sezoni 2007/2008, a Emir Hadžić je tek što se krenulo sa centra uspio zatresti mrežu golmana Leotara Dušana Beraka. Drugi igrač koji je pogodio u jedanaestoj sekundi utakmice je Admir Raščić, koji je pogodio na gostovanju kod Travnika u sezoni 2008/2009. Naravno, ovi golovi su ujedno i najbrže postignuti golovi na domaćem i na gostujućem terenu.

Jako blizu obaranju Hadžićevog i Raščićevog rekorda bila su tri igrača. Rašević iz Slavije je u sezoni 2011/2012 pogodio protiv Zrinjskog, Jusufbašić je u dresu GOŠK-a u sezoni 2012/2013 bio strijelac protiv Veleža, dok je Lazić u dresu Mladosti iz Doboj-Kaknja u sezoni 2017/2018 tresao mrežu Željezničara. Sva tri spomenuta pogotka postignuta su u trinaestoj sekundi utakmice.

Od ukupno 50 postignutih golova u prvoj minuti utakmice, samo je jedan autogol, a on je djelo Jasmina Moranjkića iz gradačačke Zvijezde. Nemanja Bilbija je jedini igrač koji je tresao mrežu više od jednog puta u prvoj minuti. Bilbija je čak tri puta pogodio na samom početku, i to jednom u dresu Borca i dva puta u dresu Zrinjskog. Ukupno 21 ekipa je postizala gol u prvoj minuti, a to je najviše puta uspjelo igračima Zrinjskog (osam), igrači Čelika su šest puta pogađali na otvaranju, dok su po pet puta precizni bili igrači Sarajeva i Veleža.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P