PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Najava 10. kola PLBIH: Najzanimljivije u Mostaru i Sarajevu

Kao potencijalno najinteresantniji, izdvajaju se susreti Velež – Tuzla City i Sarajevo – Borac. Utakmice počinju u četiri različita termina, a u direktnom prijenosu biće emitovana ukupno tri meča.

U srijedu se igra 10. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, što će biti prva srijeda u ovoj sezoni u kojoj se igraju prvenstvene utakmice. U ovom kolu nema nekih naročito velikih derbija ako gledamo isključivo pozicije na tabeli, ali će u svakom slučaju biti zanimljivo. Kao potencijalno najinteresantniji, izdvajaju se susreti Velež – Tuzla City i Sarajevo – Borac. Utakmice počinju u četiri različita termina, a u direktnom prijenosu biće emitovana ukupno tri meča.

FK Radnik – NK Čelik

Radnik je pomalo razočarao u prošlom kolu s obzirom na to da su poraženi na gostovanju kod Željezničara rezultatom 1:0, a poražavajući podatak za njih je taj da nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola domaćina. Tim porazom prekinuta je serija od tri uzastopne pobjede ekipe iz Bijeljine, a gol koji su primili na Grbavici je jedini primljeni pogodak Radnika na posljednje četiri utakmice. Povratak na pobjednički kolosijek tražiće na domaćem terenu protiv Čelika. Radnik ove sezone dobro igra kod kuće. Ostvarili su tri pobjede, protiv Tuzla Cityja i Mladosti rezultatom 3:0, te protiv Zrinjskog 1:0. Jedini domaći poraz doživjeli su od Borca rezultatom 1:2. Ukupna gol razlika Radnika u Bijeljini ove sezone je 8:2. Zbog kartona Mladen Žižović ne može računati na lijevog beka Slavišu Radovića, jednog od najboljih i najbitnijih igrača u timu Radnika. Početkom sedmice ekipu je pojačao ofanzivac Vilim Posinković, ali nije realno da on debituje već protiv Čelika.

Čelik je u prošlom kolu relativno lagano poražen na gostovanju protiv ekipe Zrinjskog rezultatom 3:0, što im je drugi vezani gostujući poraz tim rezultatom u svega nekoliko dana. U prošlu srijedu bolji od njih je bio Rudar iz Kaknja u okviru 1/16 finala Kupa BiH. Biće to dakle treće gostovanje ekipe Čelika u razmaku od svega osam dana. Zeničani su igrali odlično na gostovanjima na otvaranju sezone, pobijedili su Široki Brijeg 0:1, Velež 1:2 i remizirali sa Zvijedom 2:2. Nakon toga, uslijedila su dva poraza od Borca 3:1 i Zrinjskog 3:0, plus ovaj spomenuti od Rudara iz Kaknja. Čelik na posljednjih 7 utakmica, računajući i Kup BiH, ima svega jednu pobjedu. Protiv Radnika će nedostajati čak četiri fudbalera, suspendovani su Huseinbašić i Jamak, dok su povrijeđeni Raguž i Salčinović.

Međusobni dueli (od kada se igra zajednička PLBIH, sezona 02/03):

Ukupno utakmica: 19   Pobjede Radnik: 5   Neriješeno: 6      Pobjede Čelik: 8  

Ukupna gol razlika: 24:20 Čelik    Utakmice u Bijeljini: 4-5-1 uz gol razliku 16:9 za Radnik

Srijeda, 16:00

Suspenzije: Slaviša Radović (Radnik), Ermin Huseinbašić, Nermin Jamak (Čelik)

Sudija: Mateo Musa (Čitluk)  Asistenti: Goran Dujak (Odžak), Bojan Maksimović (Modriča)  

 

FK VeležFK Tuzla City

Jedan od najzanimljivijih susreta 10. kola Premijer lige svakako će biti onaj između Veleža i ekipe Tuzla City. Velež je 10. na tabeli sa 8 osvojenih bodova, a polovinu od tih bodova osvojili su u posljednja dva kola. Na svom terenu remizirali su sa Željezničarom 1:1, a u prošlom kolu su ostvarili prvu gostujuću pobjedu u sezoni savladavši ekipu Zvijezde 09 rezultatom 1:2. Između te dvije prvenstvene utakmice, u prošlu srijedu su ostvarili pobjedu u okviru 1/16 finala Kupa BiH, pa se može konstatovati da u dobroj formi i puni samopouzdanja dočekuju lidera na tabeli. Velež ove sezone ima jednu domaću pobjedu na četiri odigrane utakmice, a interesantno je da su kod kuće primili 7 od 11 golova u dosadašnjem toku sezone. Budu li u stanju odigrati približno kvalitetno kao protiv Željezničara, onda se mogu nadati novim domaćim bodovima.

Na stadion “Rođeni” stiže ekipa Tuzla City, koja je lider na tabeli nakon prvih devet kola šampionata. Fudbaleri Milenka Bošnjakovića u sjajnoj su formi i puni samopouzdanja nakon pobjede u prošlom kolu protiv Sarajeva 2:1. Tuzla City ima niz od 3 uzastopne pobjede u prvenstvu na kojima su postigli 7 golova. Jedini poraz u prvenstvu doživjeli su prije dva mjeseca kada su u 2. kolu poraženi na gostovanju kod Radnika 3:0. Od tada su na 7 utakmica ostvarili 5 pobjeda i 2 remija. Trenutno su najbolji gost lige sa 10 osvojenih bodova na 5 odigranih gostujućih utakmica. Na posljednja tri gostovanja primili su svega jedan gol (pobjeda u Širokom Brijegu 1:3). Prvi su na tabeli i sigurno je da tu žele ostati što duže, a dodatni motiv osim onog sportskog može biti i novac. Vlasnik tima Azmir Husić nakon pobjede protiv Sarajeva nagradio je igrače premijom u iznosu od 50 hiljada KM koje će oni međusobno podijeliti.

Međusobni dueli (od kada se igra zajednička PLBIH, sezona 02/03):

Nemaju međusobnih utakmica u PLBIH

Srijeda, 16:00

Sudija: Adis Mulahasanović (Sarajevo)  Asistenti: Moamer Čaušević (Sarajevo), Enes Đozić (Sarajevo)  

Dodatne sudije: Admir Musić (Sarajevo), Danijel Bojo  (Kiseljak)

 

FK SlobodaHŠK Zrinjski

U Slobodi se u posljednje vrijeme najmanje razmišlja i priča o fudbalu odnosno samim utakmicama. Štrajk igrača na reprezentativnoj pauzi za sada nije urodio plodom s obzirom na to da im novac koji su zaradili još uvijek nije isplaćen. Sloboda se trenutno nalazi u grupi ekipa od 5. do 8. mjesta koje su sakupile po 12 bodova što je dobar rezultat ako se u obzir uzmu svi problemi u ovoj sezoni. Kao domaćini su ove sezone odigrali 5 utakmica i do sada su bez poraza. Ostvarili su pobjede protiv Radnika, Zvijezde 09 i Borca, a remizirali su sa Širokim Brijegom i Veležom. Dakle, 11 od 12 bodova u ovoj sezoni osvojili su na domaćem terenu. Trenutno su druga najgora odbrana u ligi sa 13 primljenih golova na 9 utakmica, od čega su četiri gola primili kao domaćini. Protiv Zrinjskog neće biti Amera Bekića, Edisa Smajića i Saše Maksimovića.

U goste Slobodi dolazi ekipa Zrinjskog koji ove sezone igra potpuno različito kod kuće i na gostovanjima. Zrinjski je do sada osvojio 16 bodova, od čega tek 4 na gostovanjima na kojima su odigrali 5 utakmica. Jedina gostujuća pobjeda bila je ona protiv Mladosti rezultatom 0:2 kada su golove postizali u 97. i 99. minuti utakmice. Na posljednjem gostovanju u prvenstvu poraženi su od Radnika u Bijeljini 1:0, a onda su malo popravili utisak pobjedama u kupu protiv Zvijezde u Gradačcu te onom protiv Čelika proteklog vikenda u Mostaru. Trenutno drže 4. poziciju na tabeli sa 4 boda manje od lidera. Na gostovanjima imaju gol razliku 2:3, a upravo ta tri gola su jedini golovi koje su primili u ovoj sezoni i u tom segmentu ubjedljivo su najbolja odbrana u ligi. Protiv Slobode neće biti Šovšića zbog kartona, a zbog povreda će nedostajati Tičinović, Bencun, Stanić, Stojkić, Pezer i Ibanez.

Međusobni dueli (od kada se igra zajednička PLBIH, sezona 02/03):

Ukupno utakmica: 33   Pobjede Sloboda: 8    Neriješeno: 5   Pobjede Zrinjski: 20  

Ukupna gol razlika: 54:26 Zrinjski    Utakmice u Tuzli: 7-3-6 uz gol razliku 25:21 za Zrinjski

Srijeda, 16:00, Arena Sport 

Suspenzije: Damir Šovšić (Zrinjski)

Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)  Asistenti: Sreten Udovičić (Prijedor), Damir Lazić (Brčko) 

 

FK SarajevoFK Borac

Derbi starih rivala koji ove sezone igraju dosta promjenjivo. Sarajevo je u prošlom kolu nastavilo sa blijedim partijama na gostovanjiima pošto su poraženi od ekipe Tuzla City rezultatom 2:1. Bio je to njihov drugi poraz u posljednja tri kola zbog čega su pali na 3. poziciju na tabeli. Trener Musemić je uoči ove utakmice istakao da je pobjeda imperativ i pored činjenice da i dalje ima problema sa povredama određenih igrača, a istakao je i da voljni momenat kod nekih igrača nije bio na nivou. Neki od rezervista su u prošlu srijedu odigrali veoma lošu utakmicu u okviru kupa protiv Ljubuškog i biće zanimljivo vidjeti hoće li neko od njih dobiti priliku za “popravni” protiv Borca. Sarajevo je ove sezone perfektno na domaćem terenu i to je ono što ih drži u vrhu tabele. Ukupno su odigrali pet utakmica i ostvarili svih pet pobjeda uz gol razliku 10:2. U konkurenciji neće biti Amar Rahmanović koji je tek izašao iz povrede i on će odmarati za meč protiv Mladosti, dok bi se u zapisniku nakon dugo vremena mogao naći Benjamin Tatar.  

Borac u Sarajevo dolazi nakon jednog osvojenog boda u posljednje dvije prvenstvene utakmice. Prvo su poraženi na gostovanju protiv Slobode rezulatom 3:1, da bi prethodnog vikenda remizirali na domaćem terenu protiv Širokog Brijega 1:1. Borac igra u poprilično lošoj formi o čemu svjedoči i podatak da su na posljednjih 5 prvenstvenih utakmica ostvarili tek jednu pobjedu, kod kuće protiv Čelika 3:1. Na gostovanjima ove sezone imaju jednu pobjedu na 5 utakmica, bilo je to u Bijeljini protiv Radnika rezultatom 1:2. Ukupno su do sada primili 12 pogodaka od čega 10 na gostujućim terenima. Protiv Sarajeva neće biti Siniše Dujakovića i na tom mjestu desnog beka trebao bi zaigrati bivši desni bek Sarajeva, Denis Čomor. Zbog povreda neće biti Bosančića i Milutinovića, a od ranije je povrijeđen Subić i za njega je ova polusezona gotova.

Međusobni dueli (od kada se igra zajednička PLBIH, sezona 02/03):

Ukupno utakmica: 26   Pobjede Sarajevo: 12    Neriješeno: 7   Pobjede Borac: 7

Ukupna gol razlika: 35:25 Sarajevo    Utakmice u Sarajevu:9-2-2 uz gol razliku 25:10 za Sarajevo

Srijeda, 18:00, Moja TV

Suspenzije: Siniša Dujaković (Borac)

Sudija: Goran Paradžik (Ljubuški)  Asistenti: Mirza Demir (Kakanj), Stefan Tešanović (Istočno Sarajevo)

 

NK Široki BrijegFK Mladost

Toni Karačić je već treći trener Širokog Brijega u ovoj sezoni, a u prošlom kolu debitovao je na gostovanju protiv Borca na kojem je njegova ekipa odigrala 1:1 i osvojila jedan bod. Bila je to generalno jedna od boljih utakmica Širokog Brijega u ovoj sezoni, a da Stanić nije bio naivan i u 49. minuti dobio direktan crveni karton, moguće da bi se iz Banja Luke vratili sa punim plijenom. Široki Brijeg je i dalje na  9. poziciji na tabeli sa istim brojem bodova kao Velež i Mladost koja se nalazi u opasnoj zoni. Do sada su ostvarili tek jednu prvenstvenu pobjedu, bilo je to u 3. kolu na domaćem terenu protiv Radnika. Na posljednjih 5 prvenstvenih utakmica čak četiri puta su odigrali neriješeno. Na Pecari ove sezone imaju omjer 1-2-2 uz gol razliku 7:7 i utakmica protiv Mladosti idealna je prilika za prekid neugodne serije i ostvarenje druge pobjede u sezoni. Zbog pomenutog crvenog kartona u Banja Luci, protiv Mladosti neće biti Mate Stanića.

Mladost je u prošlom kolu ostvarila prvu pobjedu u sezoni pod vodstvom novog trenera Ibre Rahimića. Za ekipu Mladosti to je ukupno druga pobjeda u sezoni ali prva na domaćem terenu na kojem su u dosadašnjem toku sezone pružali slabije partije u odnosu na gostovanja. Od ukupno 8 osvojenih bodova u ovoj sezoni, Mladost je 5 osvojila na strani. Ipak, bilo je to na prve tri gostujuće utakmice nakon čega je ekipa upala u krizu i sve do prošlog kola imala niz od čak 5 uzastopnih utakmica bez postignutog gola u prvenstvu. U tom periodu doživjeli su i dva poraza na gostovanjima, protiv Radnika 3:0  i Čelika 1:0. Već protiv Čelika nagovijestili su podizanje forme i izlazak iz krize što su potvrdili u prošlom kolu protiv Slobode. Trenutno imaju drugi najlošiji napad u ligi sa 6 postignutih pogodaka na 9 utakmica.

Međusobni dueli (od kada se igra zajednička PLBIH, sezona 02/03):

Ukupno utakmica: 11   Pobjede Široki Brijeg: 6    Neriješeno: 2   Pobjede Mladost: 3

Ukupna gol razlika: 17:9 Široki Brijeg Utakmice u Širokom Brijegu: 4-1-0 uz gol razliku 13:3 za Široki Brijeg

Srijeda, 19:00

Suspenzije: Mato Stanić (Široki Brijeg)

Sudija: Aleksandar Njegomirović (Prnjavor), Asistenti: Aleksandar Smiljanić (Laktaši), Josip Čolić (Kupres)

 

FK ŽeljezničarFK Zvijezda 09

Željezničar je jedina ekipa u ligi bez poraza u prvih 9 kola i uz dužno poštovanje ekipi Zvijezde 09, tako bi trebalo ostati i nakon utakmice u srijedu. Željezničar je prije 10-ak dana odigrao slabu utakmicu protiv Veleža u Mostaru, ali su onda utisak popravili pobjedama protiv Tekstilca u kupu, odonsno pobjedom protiv Radnika na Grbavici u prošlom kolu PLBIH. Pobjeda bez primljenog gola sigurno mnogo znači i Amaru Osimu, s obzirom na to da su na prethodne četiri utakmice u prvenstvu primali bar jedan pogodak. Rezultatski gledano Željezničar ne igra u nekoj velikoj formi, pošto su na posljednjih pet utakmica u prvenstvu ostvarili dvije pobjede i tri remija, ali i to je za sada dovoljno za drugu poziciju na tabeli sa samo bodom manje od lidera. Kao domaćin u ovoj sezoni imaju omjer 3-2-0 uz gol razliku 9:4. Generalno imaju najbolji napad u ligi sa 17 postignutih golova. Trener Osim nema problema sa izostancima igrača, a na osnovu izjava sa press konferencije očekuje se da protiv Zvijezde zaigra slična ekipa kao i na prethodnim utakmicama.  

Prva četvrtina ove sezone neodoljivo podsjeća na prošlu kada je u pitanju ekipa Zvijezde 09. I tada su imali očajan ulazak u sezonu, a prva pobjeda stigla je tek u 13. kolu da bi na kraju bez nekih većih problema obezbijedili opstanak u ligi. Scenario koji se vjerovatno dešava jednom u životu i teško je vjerovati da ćemo ga opet gledati. Zvijezda ukupno ima 3 osvojena boda na 9 utakmica, a na posljednja četiri meča u PLBIH ostvarili su 3 poraza i 1 remi. U tom periodu postigli su tek jedan pogodak i to u prošlom kolu kada su na domaćem terenu poraženi od Veleža rezultatom 1:2. Zvijezda je jedina ekipa koja ove sezone još uvijek nema niti jedan osvojen bod na gostovanjima, imaju četiri poraza, ali i jedina ekipa koja još uvijek nije postigla pogodak van svog stadiona. Brojke kažu da su primili najviše golova u ligi (17)  i postigli najmanje (5). Protiv Željezničara zbog suspenzije neće biti Benovića i Chagasa.

Međusobni dueli (od kada se igra zajednička PLBIH, sezona 02/03):

Ukupno utakmica: 3   Pobjede Željezničar: 2    Neriješeno: 0   Pobjede Zvijezda 09: 1  

Ukupna gol razlika: 4:2 Željezničar   Utakmice u Sarajevu: 1-0-1 uz gol razliku 1:1 

Srijeda, 20:00, BHT1

Suspenzije: Vukašin Benović, Chagas (Zvijezda 09)

Sudija: Frano Jelić (Široki Brijeg)    Asistenti: Marko Perić (Mostar), Jure Musa (Čitluk)  

 

 

 

 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P