PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(Dosije PLBiH) Dobro doš’o, predsjedniče…

Nogometni/Fudbalski savez BiH ima novog predsjednika, a njegov utjecaj na naš fudbal već se dobro osjeti

Vico Zeljković

Sa svakom novom greškom koju je sudija Mateo Musa pravio na Grbavici u duelu između Željezničara i Olimpika, bilo je sve teže povjerovati da čovjek nije stigao po zadatku da domaćinu oteža ostvarenje pobjede. U tri vrlo sporne situacije fudbaleri Željezničara su tražili jedanaesterac, poništen im je čist pogodak, a čak je i kontranapad iz kojeg je Olimpik postigao gol bio neobičan, jer mu je prethodio pad Ermina Zeca u kaznenom prostoru gostiju.

Kredibilitet Matea Muse, ako je i postojao uoči meča na Grbavici, danas više ne postoji. Teško je zapravo i reći kakav bi trebao biti odnos Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i njegovih odgovarajućih komisija prema 29-godišnjem sudiji, koji je u svoju sudijsku biografiju još i prije utakmice na Grbavici upisao druge katastrofe, poput nedodjeljivanja crvenog kartona Aziru Muminoviću u okršaju sa Zvijezdom 09 u sezoni 2019/2020, nakon što je napravio faul van granica svog kaznenog prostora i praktično spriječio čist gol za protivnički tim.

Nakon katastrofe u duelu Tuzla Cityja i Zvijezde, Musa je uspio da se izvuče i nastavi suditi, a ovaj put će ipak biti teže i njemu, a i onima koji odlučuju o njegovoj budućnosti. Uostalom, nezadovoljavajućom ocjenom koju je dobio od kontrolora suđenja može se naslutiti u kojem će se pravcu kretati njegova skorija budućnost.

Teorija vjerovatnoće

Svaka odluka i pojedinačna situacija na fudbalskom terenu može se posmatrati izvan šireg konteksta, ali nikad na osnovu nje nećete moći dati adekvatnu ocjenu tog konteksta. Tako možete izvan konteksta uzeti promašaj Cristiana Ronalda ili Lionela Messija sa tri metra, pa ih proglasiti golgeterima ne baš vrhunske klase. Isto tako, imate i mogućnost da sagledate širu statistiku, pa da zaključite da se radi o najvećim fudbalskim predatorima u historiji, koji imaju nevjerovatnu konverziju šansi i situacija koje za druge napadače i nisu šansa.

Ista stvar je i sa sudijama. Svaki sudija ima pravo na grešku, čak i oni najbolji. Izvan konteksta, nju je nemoguće posmatrati kao bilo šta do slučajnost. Vjerovatnoća da u kontinuitetu pravite greške ipak bi se trebala smanjivati sa svakom narednom situacijom. Ako se ne smanjuje, onda postoje dvije mogućnosti. Ili se radi o sudiji koji je bio na zadatku, ili se radi o sudiji koji je nevjerovatno loš. Detektive nećemo glumiti, niko ne može ocijeniti sa sigurnošću o čemu se radi, ali oba su ishoda gotovo podjednako tragična.

Mateo Musa se doima dijelom još šireg konteksta, kad se u obzir uzmu sve promjene koje se trenutno dešavaju u domaćem fudbalu. U centru pažnje je novi predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i doskorašnji predsjednik FK Borac Vico Zeljković. I na njega i na banjalučki klub mogu se primijeniti identične teorije vjerovatnoće, ili teorije zavjere, kako je kome draže. Samo, i ovdje će i biti potrebno odgovoriti na pitanje do koje se granice nakupljaju različite teorije zavjere, odnosno kada njihova brojnost postaje signal da se radi o nečemu većem?

Banjalučki Borac u proljetnom dijelu sezone ima tri pobjede od po 2:0 i jedan poraz identičnim rezultatom, a utakmice su bile toliko izvjesne da samo najveći sitničari mogu tražiti u njima krupnije greške. Ako ih baš moramo istaći, jedna se desila protiv Veleža, kada nad fudbalerom gostiju Almedinom Ziljkićem na stadionu Rođeni nije sviran penal, a druga protiv Širokog Brijega, kada su gosti vjerovatno gol postigli iz ofsajda. Ipak, ove odluke nisu uništile i pokvarile utakmice, one su otprilike imale identičan tok i vjerovatno bi i ishodi bili isti bez obzira na suđenje. Jednako kako je u Mostaru Borac zaslužio poraz, na Pecari je zaslužio pobjedu i plasman u polufinale Kupa BiH.

U prvom dijelu sezone, sudija Miloš Gigović je osakatio Velež suđenjem na utakmici sa Borcem u Banjaluci, a bez obzira na ono što je napravio na tom meču, Komitet za suđenje podijeljen po nacionalnom ključu nastojao ga je spasiti nakon što ga je kontrolor suđenja na utakmici “oborio“.

Meč odigran između istih rivala u Mostaru okončan sa identičnih 2:0 sudio je najbolji bosanskohercegovački sudija Irfan Peljto. Velež je održao lekciju iz fudbala gostima, a Peljto je dobio neprolaznu ocjenu 7,4. Ocijenio ga je bivši trebinjski sudija, a današnji kontrolor suđenja Radoslav Vukasović, koji i sam ima pozamašnu zbirku djela iz najmračnijeg perioda Premijer lige BiH u historiji.

Irfan Peljto je najbolji bh. sudija i kandidat da u budućnosti sudi najveća takmičenja, ako uspije iznijeti napade i pokušaje da mu se uništi karijera stavljajući ga u ravan sa Gigovićima i Musama

Misimović u novoj ulozi

Da će Vico Zeljković preuzeti Nogometni/Fudbalski savez BiH, znalo se već dugo. I jednako dugo se širi i bojazan da će svojim utjecajem sa ove pozicije Zeljković nastojati da Borac stavi u privilegovan položaj u odnosu na konkurenciju.

Ako se situacije sa Gigovićem i Peljtom posmatraju izolovano jedna od druge i izvan konteksta moći Vice Zeljkovića, onda je sve o čemu smo dosad govorili neupitno plod slučajnosti i sasvim je bezazleno. Međutim, svi vrlo dobro znamo da stvarnost ne funkcioniše tako.

Nije previše sporna ni činjenica da se na spisku mlade reprezentacije BiH nalazi šest fudbalera Borca, ako je posmatramo izvan konteksta. Luka Damjanović, Miloš Borovčanin, Đorđe Milojević, Marko Kujundžić, David Čavić i Elvis Mehanović svi pojedinačno imaju argumente zašto su se trebali naći na spisku mlade reprezentacije. Iste argumente pojedinačno imaju i još neki premijerligaški fudbaleri, ali kolektivni argument, FK Borac, u tom slučaju im ne ide na ruku.

Jučer je održan žrijeb parova polufinala Kupa BiH. Žrijebovi su inače jedna od rijetkih stvari koja je u našem fudbalu funkcionisala besprijekorno. Žrijebali su se takmičarski brojevi, potom i sami parovi od strane predstavnika klubova, tako da je mogućnost malverzacija svedena doslovno na nulu.

U jučerašnjem žrijebu našle su se kuglice sa imenima Klisa iz Buturović Polja, banjalučkog Borca, Tuzla Cityja i Sarajeva. No, žrijebu nisu prisustvovali predstavnici klubova radi pandemije koronavirusa, iako je na dan ranije održanoj izbornoj skupštini Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH bilo prisutno desetine delegata i drugih uposlenika saveza. Ovaj put je procijenjeno da bi bilo opasno da žrijebu prisustvuju predstavnici četiri kluba, dakle četiri osobe, pa nisu žrijebani ni takmičarski brojevi. Umjesto toga, odgovornost je na sebe i na svoj obraz preuzeo Zvjezdan Misimović.

Nešto malo prije žrijeba, pojedini mediji su objavili njegov ishod. Znamo da je nemoguće vidjeti budućnost, a isto tako znamo da je polufinalna faza takmičenja i da se žrijebaju samo dva para, te da šanse da se pogodi kako će oni izgledati i nisu toliko male. Sasvim je bezazleno što je neko nešto uspio pogoditi, zar ne?

Borac će u polufinalu Kupa BiH igrati sa Klisom iz Buturović Polja i praktično je dobio otvoren prolazak u finale, dok će Tuzla City i Sarajevo morati da prođu veliku borbu da bi se našli u samoj završnici Kupa BiH, no ova situacija posmatrana izvan konteksta i sama po sebi ne čini se ni najmanje spornom.

Šta ako je ubacimo u kontekst? Borba da se spasi Gigović, borba da se suspenduje Peljto, ulazak šest igrača Borca u mladu reprezentaciju BiH i promjena pravila uoči samog žrijeba Kupa BiH te dobijanje Klisa za protivnika, i to sve u vrijeme kada je Vico Zeljković bio na putu preuzimanja Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Kakve li slučajnosti.

Nepošteno je Vici Zeljkoviću isporučiti kompletnu krivicu za nevjerovatan niz slučajnosti kojem je naš fudbal u posljednje vrijeme izložen, a koji će sigurno biti nastavljen u skorije vrijeme. Koliko god da je Vico Zeljković moćan, čarobnjak nije i sam nije mogao iskreirati sve ranije navedeno. Za takvo što krivicu snose i mnogi drugi koji su omogućili da se uspostavi ovakav odnos snaga u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH. Časnih izuzetaka vjerovatno ima u strukturama saveza, ali sami se nisu mogli izboriti nizašta. Ipak, mnogo je više onih drugih koji nažalost nisu izuzeci, a nisu po svemu sudeći ni časni i koji će sutra plakati i govoriti o zaštiti nacionalnih interesa, dok će se boriti da zaštite svoju fotelju. No, nakon ovoliko vremena, zapitajmo se da li zaista trebamo biti iznenađeni?

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P