PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Transfermarkt i opsesija kvantificiranjem

Zimski prelazni rok se bliži i slijedi serija bombardovanja o najskupljim timovima i igračima Premijer lige BiH. U temelju je to pogrešan koncept, koji nema nikakvo uporište u stvarnosti

Nije mi teško priznati da je dobar dio mog fudbalskog odrastanja vezan uz Football Manager. Zapravo Championship Manager i njegovog historijskog nasljednika, dvije najvjerodostojnije simulacije fudbalskog svijeta sa kojima se FIFA i Pro Evolution Soccer ne mogu ni porediti.

I rado se prisjetim prvobitne fascinacije, kad bih noći provodio upijajući sa ekrana brojke, prvo milionske iznose u funtama, a potom i u markama, u periodu kad sam shvatio da vrlo jednostavno mogu promijeniti valutu koju će mi igra prikazivati.

Znao sam sve o rezervnom golmanu Toulousea, znao sam ko je nadolazeća zvijezda Južne Amerike i znao sam koji će junior lisabonskog Sportinga postati legenda svakog kluba koji budem vodio. No, ono što mi je bila najveća misterija bile su imaginarne vrijednosti igrača, za koje sam se vrlo brzo uvidio da nisu relevantan pokazatelj onoga što ću morati platiti za nekog igrača.

Dugo sam pokušavao odgonetnuti zašto Samuel Eto’o vrijedi 7,5 miliona funti, a ja za njega moram ponuditi 30 miliona, ili zašto ne mogu ni ponuditi onoliko novca koliko Inter traži za Ronalda, iako je njegova vrijednost prikazana višestruko manjom.

Shvatio sam da igra ima sistem vrednovanja fudbalera koji suštinski ne znači mnogo, ali je temelj koji jednostavno mora postojati, da se kao igrač ne biste našli u totalnom haosu. I kako sam odrastao i postajao zainteresovan za druge segmente igre, tako je i jenjavala moja fascinacija procjenama vrijednosti igrača, koje su i danas oslonac jedne od najpopularnijih fudbalskih simulacija na svijetu.

Brojevi govore za sebe

Nije ovo priča o videoigrama, već o elementu koji nesumnjivo prati fudbal u svim oblicima, čak i u videoigrama. Fudbal nije igra dojma, iako mnogi insistiraju na određenoj filozofiji igre kao idealu od kojeg se ne bi smjelo odstupiti čak ni po cijenu rezultata. No, baš je taj rezultat, običan odnos između broja postignutih i primljenih golova, zapravo sve u fudbalu. Izražen sa dva broja, ne ostavlja nimalo prostora za interpretaciju i drugačije razumijevanje. Ako daš više golova od protivnika pobijedio si, ako primiš više golova od protivnika izgubio si. I fudbal je takav na cijeloj planeti.

Kad imate dvije brojke kao konačan ishod fudbalske utakmice, onda ćete pokušati doći do pozadine tih brojki, a to ćete raditi analizom mnogih drugih brojki. Neki se od programera Championship Managera dosjetio da kroz sistem u kojem će igra po određenim parametrima generisati vrijednost igrača pokuša napraviti stratifikaciju između boljih i lošijih fudbalera, a logično je bilo da takva ideja padne na pamet i nekome ko prati stvarni fudbal. Tako je valjda nastao i portal Transfermarkt.

Prije nego se osvrnem na ono što sam želio reći, moram istaći da protiv portala Transfermarkt i same njegove ideje zaista nemam ništa. Kad bih u nekoj vrsti socijalnog eksperimenta dobio zadatak da nekoga ko nikad nije ni čuo za fudbal u što kraćem roku upoznam sa što je moguće više bitnih segmenata fudbala, Transfermarkt bi definitivno bi jedna od web stranica koje bih mu obavezno preporučio, iz prostog razloga što obiluje nevjerovatnom količinom podataka.

Ovaj njemački sajt, čije ime i samo govori da se radi o marketu transfera, sadrži najveću bazu podataka o fudbalerima i fudbalskim takmičenjima širom svijeta. Prati se historijski razvoj igrača, kretanje njegove cjelokupne karijere, dostupni su izvještaji sa svake utakmice ponaosob, a kičmeni stub portala je sistem gotovo identičan onom u Championship i Football Manageru. Pitanje je li ovaj sistem pogrešan nije suštinski ni bitno, koliko je bitno pitanje je li on na adekvatan način shvaćen. A dojam je da je u našem novinarstvu iskorišten najlošiji dio koncepta Transfermarkta.

Utakmica je bila prava prvenstvena…

Definicija vrijednosti

Prije nego krenemo u samu analizu prezentacije Premijer lige BiH kroz brojke, moramo postaviti pitanje šta definiše vrijednost nekog fudbalera? Pitanje ne može biti jednostavnije nego što jeste, ali sam odgovor je toliko opširan i sadrži toliko varijabli da se nameće samo jedan dvostrani odgovor, i sam apsolutno nekonkretan. No, jedini je suštinski ispravan.

Fudbaler u određenom momentu vrijedi isključivo onoliko za koliko je njegov klub spreman prodati ga, odnosno onoliko koliko je novi klub spreman platiti za njega. Bez obzira na mogućnost kvanfitikacije vrijednosti nekog fudbalera kroz analizu niza parametara, njegovu cijenu ćete jednostavnije i preciznije dobiti nazovete li gazdu njegovog kluba i upitate ga za cijenu. Takve se stvari uglavnom rade po inerciji i jednostavno je nemoguće kvantificirati sve parametre na adekvatan način.

Sistem kvantificiranja vrijednosti fudbalera u engleskom Premiershipu i Premijer ligi BiH ne može biti isti, jer je sama početna tačka značajno drugačija. Svake sezone u Premijer ligi BiH bude obavljeno maksimalno dvadesetak transfera koji uključuju plaćanje odštete, računamo li i transfere u inostranstvo.

Sa takvom početnom premisom treba pogledati procijenjene vrijednosti igračkog kadra premijerligaških klubova. Igrački kadar FK Sarajevo procijenjen je na vrijednost od 10,4 miliona eura, Zrinjskog na 7,25 miliona eura, Željezničara na 6,88 miliona eura, a Borca, koji je na diobi drugog mjesta na tabeli, na skromnih 3,23 miliona eura, po čemu je Borac uz Zvijezdu 09 i Tuzla City “najjeftinija” ekipa.

Vladan Kovačević je jedini fudbaler čija je vrijednost procijenjena na milionsku. Hoće li Sarajevo od njegovog eventualnog transfera zaraditi toliko novca, ostaje da se vidi

Ukupna vrijednost svih premijerligaških igrača iznosi 58,08 miliona eura, a prosječna vrijednost premijerligaškog igrača je 187 hiljada eura. Može li ijedan klub prodati svog prosječnog igrača za toliko novca? Jer da može, pitanje je da li bi iko igrao u Bosni i Hercegovini. Nije više pitanje ni mogu li se fudbaleri prodati za toliko novca, nego mogu li se uopšte prodati. A praksa pokazuje da već preko deceniju samo rijetki igrači naprave takve transfere.

Sasvim drugo pitanje je usporedba samih brojki unutar lige. Ako odnos procijenjene vrijednosti dva igrača uzmemo kao temelj za odgovor na pitanje koji je od tih igrača bolji (uvažavajući faktore poput godišta, pozicije, dužine ugovora i samih partija koje pružaju na terenu), onda ćemo vidjeti da ni ovaj segment nije adekvatno ispunjen.

Već pomenuti banjalučki Borac u svojim redovima ima jednog od najboljih defanzivaca Premijer lige BiH Marka Jovanovića. Njegova je vrijednost procijenjena na 200 hiljada eura. Vrijednost rezervnog štopera Sarajeva Amera Dupovca, koji je ove sezone odigrao ukupno 4 utakmice, procijenjena je na 250 hiljada eura. Razlika u godinama u korist Dupovca apsolutno nije dovoljno značajan faktor da bi opravdala ovakvu procjenu.

Haris Handžić je procijenjen na 300 hiljada eura, a jedan od vodećih napadača na listi strijelaca Vojo Ubiparip na 200 hiljada eura. Stojan Vranješ je procijenjen na 75 hiljada eura. Šta tek reći za odnos vrijednosti dva mlada veznjaka Harisa Hajdarevića i Vladana Danilovića. Fudbaler Željezničara procijenjen je na pola miliona eura, fudbaler Borca koji je redovan na spisku mlade reprezentacija procijenjen je na 175 hiljada eura.

Slijedi zima i prelazni rok u domaćem fudbalu, a sa svih strana ćemo biti bombardovani naslovima koji postaju klasici za naše medije, a koji variraju od “Znate li ko je najskuplji igrač Premijer lige BiH?” do “Ovo je najskuplji tim Premijer lige BiH”. Prije nego dozvolite da i sami uronite u cjenovnu stratifikaciju koja nema apsolutno nikakvo uporište u realnosti, razmislite i zaključit ćete da se takvim stvarima apsolutno ne isplati pridavati pažnju.

Nije bitno da li je neko spreman platiti 75 hiljada eura za Stojana Vranješa, jer sve i da nije, Vranješ je svejedno mnogo bolji igrač od mnogih koji su procijenjeni više vrijednim. Ako Vranješ ne vrijedi 75 hiljada eura, “skuplji” igrači od njega ne vrijede ni 10 ili 15 hiljada eura/Foto: Mondo.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P