PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Petrović sudio najviše utakmica, Kaljanac pokazao najviše žutih, a Šehović crvenih kartona

Samo jedna utakmica ove sezone završena je bez ijednog žutog ili crvenog kartona.
Dragan Petrović

Foto: Jabuka.tv

Utakmice Premijer lige BiH u jesenjoj polusezoni sudilo je 18 sudija, a oni su na 113 odigranih utakmica pokazali ukupno 616 kartona, 593 žuta i 23 crvena. Treba napomenuti da u statistici na stranici N/FSBiH stoji da su sudije pokazale 565 kartona (545 žutih i 20 crvenih). Razlika u brojci je zbog toga što ukoliko igrač dobije 2 žuta kartona na utakmici N/FSBiH “briše” dva žuta i evidentira samo crveni karton, a također u statistiku nisu uračunati ni kartoni trenerima i ostalom osoblju koje sjedi na klupi.

Dragan Petrović iz Banja Luke je sudio najviše utakmica u prvom dijelu sezone, deset, slijede ga Zoran Grbić iz Prijedora, te Haris Kaljanac, Admir Šehović i Irfan Peljto iz Sarajeva, koji su sudili po osam utakmica. Musa, Jelić, Bilbija i Paradžik su sedam puta dijelili pravdu na utakmicama PLBiH, Mulahasanović, Topalović i Mujić šest puta, Sivac i Bjelica pet, Musić, Bojo i Njegomirović četiri puta, dok je Miloš Gigović sudio tri utakmice PLBiH u prvoj polusezoni.

Žuti kartoni

Najviše žutih kartona pokazao je Haris Kaljanac (52), potom Zoran Grbić (51), te Admir Šehović (48). Najmanje žutih kartona pokazao je Admir Musić (19), Vladimir Bjelica (17), te Miloš Gigović (12). Ako posmatramo broj žutih kartona po utakmici, i tu je Haris Kaljanac sa 6.5 kartona po utakmici na prvom mjestu, a slijede ga Ermin Sivac sa 6.4 kartona po utakmici, Zoran Grbić sa 6.38 po utakmici, Elvis Mujić sa 6.17, te Admir Šehović i Goran Paradžik sa prosjekom od šest žutih kartona po utakmici.

Ekipe domaćini su dobile 296 kartona (285 žutih i 11 crvenih kartona), dok su gostujuće ekipe dobile ukupno 320 kartona (308 žutih i 12 crvenih kartona). Najviše žutih kartona domaćinima pokazao je Admir Šehović (27), potom Haris Kaljanac (25), te Zoran Grbić (21). Najmanje žutih kartona domaćim ekipama pokazali su Miloš Gigović (6), Aleksandar Njegomirović (8), te Vladimir Bjelica i Danijel Bojo (9). Najviše žutih kartona gostujućim ekipama pokazali su Haris Kaljanac i Zoran Grbić, po 27, te Dragan Petrović (26). Najmanje žutih kartona gostima pokazali su Miloš Gigović (6), Vladimir Bjelica (8), te Admir Musić (9).

Crveni kartoni

Admir Šehović iz Sarajeva je pokazao najviše crvenih kartona, četiri. Šest sudija je pokazalo dva crvena kartona, sedam sudija je pokazalo jedan crveni karton, dok Elvis Mujić, Goran Paradžik, Aleksandar Njegomirović i Irfan Peljto nisu pokazali nijedan crveni karton igračima, trenerima i ostalom osoblju. Šehović je sa 0.5 crvenih kartona po utakmici vodeći, slijedi ga Sivac sa 0.4 crvena kartona po utakmici, te Mulahasanović i Gigović sa 0.33 crvena kartona po utakmici.

Domaće ekipe dobile su 11 crvenih kartona, a Admir Šehović je pokazao 3 crvena kartona domaćinima. On je ujedno i jedini sudija koji je crvenim kartonom sankcionisao više od jednog igrača, trenera ili ostalog osoblja domaće ekipe. Gostujuće ekipe su dobile ukupno 12 crvenih kartona, a Adis Mulahasanović je pokazao 2 crvena kartona gostima, i on je i jedini sudija koji je pokazao više od jednog crvenog kartona gostima.

Najviše kartona u zbiru pokazao je Haris Kaljanac (52+2), a slijedi ga Zoran Grbić (51+2), te Admir Šehović (48+4). Najmanje kartona u zbiru pokazao je Miloš Gigović (12+1), potom Vladimir Bjelica (17+1), te Admir Musić (19+1). 

Bez kartona u Tuzli, najviše na Koševu

Najviše kartona na jednoj utakmici viđeno je na nedavno odigranom derbiju između Sarajeva i Željezničara, kojeg je sudio Haris Kaljanac. On je igračima, trenerima i ostalom osoblju pokazao 20 kartona, 18 žutih i 2 crvena.

Utakmica desetog kola Premijer lige BiH između Slobode i Zrinjskog je jedina utakmica ove sezone na kojoj nije pokazan nijedan žuti karton. Glavni sudija ove utakmice bio je Dragan Petrović, a zanimljivo je da su tada u Tuzli dosuđena dva jedanaesterca.

Još dva puta su na utakmici dosuđena dva jedanaesterca, prvi put u četvrtom kolu, kada su se u Bijeljini sastali Radnik i Borac, te na utakmici 17. kola PLBiH koju su odigrali Željezničar i Široki Brijeg. Glavni sudija utakmice u Bijeljini bio je Zoran Grbić, dok je pravdu na Grbavici dijelio Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva.

Jedanaesterci

Očekivano, Dragan Petrović je dosudio najviše jedanaesteraca (6), a prate ga Zoran Grbić i Irfan Peljto sa po 5 dosuđenih jedanaesteraca. Šest sudija pokazalo je dva puta na bijelu tačku, devet sudija je jednom dosudilo jedanaesterac, a Ermin Sivac iz Zenice je jedini sudija koji nije dosudio kazneni udarac. Zoran Grbić i Irfan Peljto dosuđuju 0.63 jedanaesterca po utakmici, Petrović 0.60, a četvrti je Vladimir Bjelica sa 0.40 jedanaesteraca po utakmici.

Dragan Petrović je dosudio tri jedanaesterca za domaćine, Mulahasanović, Grbić i Peljto dva, dok su Jelić, Bojo, Musić, Gigović, Bjelica, Mujić i Njegomirović po jednom pokazali na bijelu tačku za domaćina. Niti jedan penal domaćim ekipama nisu dosudili Šehović, Kaljanac, Musa, Sivac, Topalović, Bilbija i Paradžik.

Najviše jedanaesteraca za goste, tri, dosudili su Petrović, Grbić i Peljto, dva je dosudio Sabrija Topalović, dok su po jedan penal za goste dosudili Jelić, Bjelica, Mujić, Šehović, Kaljanac, Musa, Bilbija i Paradžik. Mulahasanović, Bojo, Musić, Gigović, Njegomirović i Sivac nisu dosudili nijedan penal za goste u jesenjem dijelu sezone Premijer lige BiH.

Treneri i ostala službena lica

Trenerima i ostalom osoblju koje sjedi na klupama premijerligaša pokazana su 33 kartona, 30 žutih i 3 crvena. Zrinjski, Tuzla City i i Borac su ekipe čiji treneri i ostalo osoblje nisu dobili niti jedan žuti karton.

Stručni štab Željezničara bio je najnedisciplinovaniji sa sedam kartona, od čega je šest žutih i jedan crveni karton. Amar Osim, Adnan Gušo i Almir Memić su dobili po dva kartona, a Adnan Gušo je na derbiju na Koševu dobio i direktan crveni karton u prvom poluvremenu. Treneri i osoblje Čelika sankcionisani su šest puta, pet puta žutim kartonom i jednom crvenim kartonom, a (bivši) trener Sarajeva Husref Musemić i pomoćni trener Dženis Ćosić dobili su ukupno šest žutih kartona (5+1).

Treneri i osoblje Zvijezde 09 su četiri puta opomenuti, tri puta im je pokazan žuti karton i jednom crveni. Treneri i osoblje Radnika dobili su tri žuta kartona. Osoblje koje se nalazilo na klupi Mladosti dva puta je dobilo žuti karton, baš kao i osoblje na klupi Slobode. Feđa Dudić je na klupi Veleža dobio dva žuta kartona, dok je trener Širokog Brijega Denis Ćorić dobio jedan žuti karton.

Kada su u pitanju sudije, Haris Kaljanac i Zoran Grbić su po pet puta opominjali službena lica na klupama, a obojica su pokazali po četiri žuta i po jedan crveni karton. Po tri žuta kartona trenerima i osoblju pokazali su Aleksandar Njegomirović, Elvis Mujić, Mateo Musa i Sabrija Topalović. Dva žuta kartona osobama na klupi pokazali su Goran Paradžik i Miloš Gigović, dok su po jednu javnu opomenu trenerima i ostalom osoblju pokazali Admir Musić, Dragan Petrović, Ermin Sivac, Frano Jelić, Irfan Peljto, Vladimir Bjelica i Admir Šehović, koji je jedini od sedam nabrojanih sudija pokazao crveni karton.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P