PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Najbolji trener u augustu je Amar Osim

Ime trenera mjeseca augusta u Premijer ligi BiH da se naslutiti

foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba

Nakon okončanja sedam kola Premijer lige BiH u kojima smo imali priliku gledati dosta solidan fudbal, došlo je vrijeme za proglašenje najboljeg igrača i trenera u proteklom mjesecu. Naravno, obračunski period trenera mjeseca augusta morat će obuhvatiti i utakmice odigrane u julu, s obzirom na to da su u julu odigrana samo dva kola.

Kako zaista ocijeniti ko je bio najbolji trener mjeseca? Naravno, najjednostavnije je sabrati kompletan učinak tima i na osnovu njega dati ocjenu treneru, no ovaj metod nije u potpunosti praktičan, jer ne ulaze svi timovi u sezonu sa istim ambicijama, niti tri boda u skladu sa ambicijama imaju jednak značaj. Postojala su tri kandidata za trenera mjeseca augusta, a to su Hari Vukas, Amar Osim i Milenko Bošnjaković.

Hari Vukas je u sedam kola sa Zrinjskim sakupio 13 bodova. Forma na Stadionu pod Bijelim brijegom je perfektna, Zrinjski je ostvario tri pobjede kao domaćin uz postignutih osam golova i uz veoma kvalitetnu igru, koja je napredovala nakon ispadanja iz Evropske lige od Malmoa. Mostarski tim je doživio dva poraza u prva tri kola, a minimalno je poražen kao gost od Sarajeva i Željezničara, nakon čega se uspio u potpunosti oporaviti i doći na dva boda zaostatka za samim vrhom tabele. Zrinjski je postigao deset golova i napredak u efikasnosti je polako vidljiv, no prava snaga ekipe zasad leži u jako organizovanom branjenju. Zrinjski nije defanzivan tim, igra napadački, ali jako se dobro brani i primio je samo dva gola u sedam utakmica, oba u već pomenutim utakmicama sa Sarajevom i Željezničarom.

Hari Vukas našao se već u ranoj fazi prvenstva u dosta nezgodnoj poziciji, iako suštinski nije radio loš posao. Ipak, svoj tim je uspio vratiti u vrh tabele i sada je definitivno jasno da će Zrinjski biti ozbiljan kandidat za osvajanje naslova prvaka BiH

Drugo mjesto na tabeli drži Tuzla City, tim koji je trener Milenko Bošnjaković praktično reformisao. Tuzla je vrlo organizovan tim, brani se vrlo kvalitetno i u to ime svjedoči i činjenica da uz Zrinjski Tuzlaci imaju najbolju odbranu, a napad sa sjajnim Vojom Ubiparipom, Nerminom Crnkićem i Saidom Husejinovićem funkcioniše jako dobro. Mečevi protiv Borca i Slobode s kojima se Tuzla trebala boriti za slične pozicije na tabeli pokazuju da je ovaj tim jako kvalitetan, ali meč sa Radnikom je potvrda da je pred Tuzlom još uvijek dosta posla u predstojećoj sezoni. Tuzlaci još nisu igrali sa Sarajevom, Željezničarom i Širokim Brijegom, pa će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti pozicija ovog tima na tabeli nakon okončanja tih utakmica.

Milenko Bošnjaković je u priličnoj tišini uspio sklopiti ekipu koja je ozbiljan kandidat za nastup u Evropi naredne sezone. Tuzla igra dosta čvrsto, ali istovremeno se oslanja na individualne kvalitete svojih ofanzivaca pa spada u gornju polovinu najefikasnijih timova lige

Jedan tim je nakon sedam kola neporažen, iako je igrao mečeve sa najvećim rivalima. Taj tim je ujedno i usamljen na premijerligaškoj tabeli nakon sedam kola, a ujedno je i sa 15 golova najefikasniji u ligi. Amar Osim je ispunio krupno prošlosezonsko obećanje da će njegov tim ove sezone biti puno bolji nego prošle, a to je najbolje potvrdio u gradskom derbiju sa Sarajevom, u kojem je najvećeg rivala deklasirao sa 5:2. Osimov tim igra napadački fudbal i zasad gotovo ničim nije inferioran u odnosu na Sarajevo i Zrinjski u utrci za naslov prvaka BiH. Trener mjeseca augusta Amar Osim bez dileme ima najveće zasluge za tu činjenicu, jer kako je i sam podsjetio javnost, svi su Željezničar uoči sezone otpisivali i preovladavajući je bio stav da će se za titulu boriti Sarajevo i Zrinjski. Zasad djeluje da prognozeri nisu bili u pravu.

Amar Osim je definitivno u velikoj mjeri promijenio svoju ekipu i ima najveće zasluge što se nalazi na vrhu premijerligaške tabele foto: Armin Herić/fkzeljeznicar.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P