PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Pakt sa đavolom

Naslov jeste malo okrutan, ali sasvim je legitimno pitanje šta je ligaški fudbal u BiH stvarno dobio potpisavši ugovor sa m:telom.

Kada je prije otprilike šest mjeseci Premijer liga BiH dobila novog sponzora, mnogi su to dočekali sa oduševljenjem jer su konačno skinuti okovi BH Telecoma, koji je bio dotadašnji vlasnik prava, jer su mnogi govorili da je liga praktično rob ove kompanije. Novi vlasnik prava na prenose utakmica Premijer lige BiH postala je kompanija m:tel, koja je usko vezana sa regionalnim sportskim kanalom ArenaSport, pa se s razlogom očekivao napredak. Međutim, pred početak proljetnog dijela sezone jasno je kako novi sponzor nije ispunio očekivanja javnosti, naravno ne (u potpunosti) svojom krivicom.

Prva od stvari koju je praktično kompletna sportska javnost očekivala su prenosi svih šest utakmica. Ipak, do toga nije došlo jer je jasno da u BiH nema kapaciteta za više prenosa dnevno. Sa druge strane, tu je i nejasan odnos kanala koji se zove ArenaSport BH i koji ima jako malo poštovanja/razumijevanja prema domaćem fudbalu. Nerijetko se dešavalo da se zbog inostranih liga koje se prenose na istom kanalu u prenos utakmice domaćeg prvenstva uđe prekasno, pa se tako znalo desiti da igrači krenu sa centra a mi gledamo reklame nakon utakmice Serie A ili LingLong Superlige Srbije. Logika nalaže da kanal sa sufiksom BH daje prednost domaćem sportu, ali gdje prestaje logika počinje Balkan.

Povratak BH Telecoma je m:telova najveća pobjeda

Sredinom septembra u priču se opet uključio BH Telecom koji prenosi utakmice na svojoj platformi, i vjerovatno je m:telu upravo ovo najveća pobjeda u ovom sponzorskom ugovoru. Zašto? Zato što su BH Telecomu ponudili veliki broj utakmica dva najgledanija tima, Sarajeva i Željezničara, te obzirom na forsiranje brendiranja tribina imaju 90 minuta besplatnu reklamu na platformi svog najvećeg rivala. Baš kao i mnogo puta do sada, “veliki” će se prepucavati nauštrb sporta, a oni stariji ljubitelji domaće lige koji ne barataju tako dobro internetom neće moći pratiti utakmice PLBiH.

Puno stvari vezanih za ovaj sponzorski ugovor su, u nedostatku blaže riječi, sumnjivi i izazivaju mnogo polemika u javnosti. Svakako posljednja stvar koja izaziva sumnju u javnosti je pomjeranje najveće utakmice bh. fudbala, derbija između Željezničara i Sarajeva. Iako je utakmica bila planirana za vikend (27/28. februar), a utakmice Kupa BiH za prvu srijedu u martu (3. mart), derbi će se igrati u ponedjeljak, 1. marta, na državni praznik, a utakmice Kupa BiH su pomjerene za narednu srijedu, odnosno za 10. mart.

Najveći kablovski operater u BiH, Telemach, u svojoj ponudi više nema ArenaSport kanale pa će ljubitelji domaćeg fudbala morati tražiti druga rješenja za gledanje Premijer lige BiH. Jedno od rješenja je aplikacija ArenaCloud koja je besplatna za korištenje do 28.02., i vjerovatno se slučajno poklopilo da se utakmica koja izaziva najviše interesovanja igra na dan kada aplikacije kreće sa naplatom. Sasvim slučajno.

Ekskluzivna prava su “upalila” mrak u nižim ligama

Pored ovoga treba spomenuti i grozan odnos, barem kada su prenosi u pitanju, generalnog sponzora sa Prvom ligom FBiH i Prvom ligom RS. Pompezno je najavljeno da će gledaoci moći posmatrati utakmice drugog ranga bh. fudbala na ArenaSport kanalima, a osim 5-6 utakmica koje su prenošene u reprezentativnoj pauzi, ništa više nismo mogli vidjeti. Da stvar bude gora, izvještaje sa utakmica Prve lige FBiH za ovu sezonu je nemoguće pronaći na internetu, iako su ranijih sezona bili uredno postavljani.

Bolno zvuči i teza koju zastupa Nogometni savez Federacije BiH, da je ugovor sa m:telom isključivo u interesu klubova, zato što sponzor garantuje 195.000 KM klubovima za jednu takmičarsku sezonu. Ukoliko podijelimo ovu cifru sa brojem 16, koliko klubova nastupa u Prvoj ligi FBiH, dolazimo do brojke od 12.187 KM. Jasno je da je svaka marka, posebno u današnje vrijeme, bitna svakom klubu, ali oko 1.000 KM mjesečno za jedan fudbalski klub bilo gdje u svijetu ne rješava praktično ništa, a ukoliko spomenemo da sponzor zahtjeva da se brendiraju dresovi i ostala oprema, onda od te cifre ostane još manje.

Ono što je pozitivno je svakako kvalitet prenosa na kanalu ArenaSport, prije svega zbog HD kvalitete, koja je dugo vremena bila problem za ranijeg sponzora. Tu su i dvije kvalitetne emisije, Najava kola i Pregled kola, koje se bave analizama utakmica na jedan drukčiji način u odnosu na raniji period. Ipak, glavni (vjerovatno i jedini) nedostatak ovih emisija je nepostojanje kritičkog mišljenja kada je u pitanju suđenje, koje uvijek izaziva dosta priče u javnosti.

Nije sve tako sivo…

U ranijim sezonama, kada se emisija o Premijer ligi BiH emitovala na državnoj televiziji, uglavnom su suđenje komentarisali ljudi iz N/FSBiH, koji su nas često ubjeđivali u neke stvari koje su očigledno bile pogrešne. Upravo da bi se takve stvari izbjegle našem fudbalu je potreban neko poput Matea Beusana, koji je u susjednoj Hrvatskoj godinama komentarisao suđenje iz neutralnog ugla, obzirom da nije bio dio sudijskih organizacija i HNS-a.

Ranije su se isječci sa utakmica mogli postavljati na portale, pa je tako i javnost mogla vidjeti i komentarisati sporne odluke, ali ArenaSport kao ekskluzivni vlasnik prava više ne dozvoljava to, pa tako npr. nismo nigdje mogli vidjeti da li je bio penal za Velež protiv Tuzla Cityja u 6. kolu PLBiH, u utakmici koja se nije prenosila a ta situacija nije uvrštena u izvještaj koji je objavljen na youtube kanalu ArenaSporta.

Generalni dojam je da m:tel, kao što je dijelom bio slučaj i sa prethodnim sponzorom, ne mari puno za dobrobit bh. fudbala i da je najbitnije da se na tribinama/LED reklamama/dresovima istakne logo kompanije. Pohvalno je što pokazuju interes i daju novac za takmičenje koje je daleko od najpopularnijeg na svijetu, ali bi svakako bilo lijepo da pokažu malo više interesa za sport i da rade na njegovoj popularizaciji. Hvaliti se generalnim sponzorstvom nekog takmičenja u 21. vijeku, a ne obezbijediti barem izvještaje sa tih utakmica, svakako nije korak naprijed i populariziranje tog takmičenja.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P