PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je sudio najviše utakmica u Premijer ligi BiH?

Sudije su uvijek u drugom planu kada govorimo o jubilejima, ali sada je i na njih došao red.
Sudije

Kada spominjemo brojke i rekorde, uvijek spominjemo igrače ili trenere, odnosno njihova postignuća i jubileje, ali sada je došao red i na sudije. Od početka zajedničke Premijer lige BiH, od sezone 2002/2003, ukupno 107 sudija je sudilo mečeve PLBiH. Deset sudija je prešlo brojku od stotinu utakmica u najvišem rangu domaćeg fudbala, a dvadeset sedam sudija je sudilo manje od deset utakmica u PLBiH.

Najviše utakmica u PLBiH sa centra je poveo Goran Paradžik iz Ljubuškog, koji je još uvijek aktivan. Paradžiku je ovo petnaesta sezona u Premijer ligi BIH, a do sada je 169 puta bio glavni sudija. Na drugom mjestu nalazi se Dragan Skakić iz Gradiške, koji je također sudio petnaest sezona, i u tom periodu je bio glavni sudija 162 puta.

Na trećem mjestu ove liste nalazi se Tomislav Čuić, koji je sudio 125 utakmica, četvrti je Vladimir Bjelica, koji je još uvijek aktivan i koji je trenutno na brojci od 114 utakmica, dok peto mjesto drži Danijel Pajić, koji je odsudio 109 utakmica.

Rusmir Mrković je sudio 108 utakmica Premijer lige BiH, Edin Jakupović iz Bihaća 106, Vladimir Dominković iz Orašja 105, dok listu sudija koji su sudili više od stotinu utakmica zaključuju Radoslav Vukasović i Ognjen Valjić, koji su sudili 103 utakmice.

Već smo spomenuli da su Paradžik i Skakić sudili u petnaest sezona PLBiH, a iza njih u tom segmentu je Danijel Pajić, koji je trinaest sezona sudio u PLBiH. Vladimir Bjelica i Tomislav Čuić su dvanaest sezona bili glavne sudije, Ognjen Valjić jedanaest sezona, dok su Robert Zrilić, Radoslav Vukasović, Edin Jakupović, Semir Kaplan, Emir Alečković, Vladimir Dominković i Rusmir Mrković deset sezona dijelili pravdu na premijerligaškim terenima.

Od sudija koji su ove sezone sudili utakmice PLBiH, najbliži brojci od stotinu utakmica je Dragan Petrović, koji je trenutno na 92 utakmice, i već ove sezone bi mogao stići do jubileja. Irfan Peljto je sudio 83 utakmice, dok je Elvis Mujić u utakmici sedmog kola između Mladosti i Zrinjskog sudio svoju 80. utakmicu u PLBiH.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P