PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

ANALIZA: Kako su padali golovi na Grbavici

Analizirali smo golove postignute nakon kornera u meču između Željezničara i Slobode.

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Željezničar i Sloboda su u okviru petnaestog kola odmjerili snage na Grbavici. Meč je završen neriješenim rezultatom, 2:2. Obje ekipe su postigle po jedan gol iz kornera, te će ti golovi biti predmet ove analize.

Gol Slobode

Sloboda je došla u vodstvo od 0:1 pogotkom Kurtalića u drugoj minuti susreta. Korner je izveden sa desne strane, a izveo ga je dešnjak, što znači da će lopta imati efej prema vani (da će ići od gola). Vidimo postavku Željezničara. Jedan igrač (Mujezinović) je bio u visini gola, potom imamo zonalnu liniju od četiri igrača (Juričić, Ikić, Kosorić i Bekrić). Oni su zbog već pomenute putanje lopte stajali dijagonalno. Ispred imamo tri blokera (Bojo, Miličević i Stevanović), i na kraju tu su Štilić i Alispahić koji su čuvali prostor oko vrha šesnaesterca u slučaju odbijene lopte. Dakle, svih deset igrača domaće ekipe se nalazilo u šesnaestercu.

S druge strane, imamo šest igrača Slobode. Tomašević se nalazio na vrhu šesnaesterca, potom imamo tri igrača (Uzelac, Devedžić i Dženis Beganović) koji su napali blokere Željezničara (zaokruženi prostor). Kurtalić se pozicionirao pored Bekrića, a Maksimović je bio zadužen da fiksira Mujezinovića na liniji i onemogući njegov izlazak i potencijalnu intervenciju. Lopta je upućena malo iznad vrha peterca. Vidimo da je Uzelac zauzeo dublju startnu poziciju. Ostala dva igrača (Devedžić i Beganović) su okupirali Boju i Miličevića. Uzelac je zbog dublje startne pozicije mogao uzeti zalet, te ostvariti bolju dinamiku i skočnost. Na taj način je još bolje iskoristio prednost nad Stevanovićem, koju je zbog visine ionako imao. Meta centaršuta je bio upravo Uzelac.

Vidimo trenutak centaršuta. Štilić i Alispahić su bili zonalno orjentisani, tako da su se skoncentrisali na prostor oko vrha šesnaesterca. Uzelac je neometano prošao pored Alispahića. Vidimo da su Devedžić i Beganović okupirali Boju i Miličevića, tako je Uzelac ostao izolovan protiv Stevanovića. On je dobrom dinamikom i fizičkom nadmošću stvorio sebi prednost u odnosu na Stevanovića. Ikić i Kosorić su probali da intervenišu ali je već bilo kasno. Uzelac je zahvatio loptu i prebacio je na drugu stativu.

Zanimljiva je kretnja strijelca Kurtalića. Vidjeli smo dijagonalnu postavku četiri igrača Željezničara. Kurtalić se pozicionirao pored Bekrića (posljednjeg u četvorci), te Bekrić nije bio siguran da li da drži liniju ili da prati Kurtalića. Bekrić je (kao što se vidi na prvoj slici) prije centaršuta pogledao poziciju Kurtalića i vidio je da je on pored njega. Međutim, kada je centaršut upućen, Bekrić je bio skoncentrisan na kretnju lopte. Kurtalić je sačekao da on promijeni pravac gledanja, te je to bio signal da započne kretanje iza leđa Bekrića. Maksimović je fiksirao Mujezinovića i onemogućio ga da blokira Kurtalića. Uzelac je prebacio loptu na drugu stativu i Kurtalić je poentirao. 

Gol Željezničara

Željezničar je stigao do izjednačenja (1:1) u 22. minuti susreta, a strijelac je bio Juričić. Korner je izveden sa lijeve strane, a izveo ga je Bekrić (dešnjak). Vidimo odbrambenu strategiju gostiju iz Tuzle. Jedan igrač je bio pozicioniran na prvoj stativi, potom imamo postavku 2+2, u obliku dijagonalnog kvadrata, dok su iza njih bila tri blokera (Beganović, Uzelac i Devedžić). Jedan igrač je na vrhu šesnaesterca (Maksimović).

Željezničar je sa dva igrača (Juričić i Mujezinović) okupirao dva igrača druge linije kvadrata. Potom su tri igrača napala blokere, a dva igrača su stajala na vrhu šesnaesterca (Štilić i Alispahić). Zanimljiva je strategija tri igrača koja su napali blokere (zaokruženi prostor). Tu imamo Boju, Kosorića i Ikića. Vidimo da je Bojo imao dublju startnu poziciju u odnosu na Ikića i Kosorića. Na taj način su htjeli ostvariti prednost na drugoj stativi. Kosorić je napao Beganovića (najbliži lopti), a Ikić je okupirao Devedžića (treći u nizu). Na taj način je Bojo ostao slobodan. Lopta je upućena ka Mujezinoviću na prvu stativu.

Trenutak kada je upućen centaršut. Mujezinović i Juričić su se kretali ka prvoj stativi i tako su uvukli svoja dva čuvara. Na taj način je četvorka Slobode (početnih 2+2) formiralo liniju od četiri u prvoj i centralnoj zoni peterca. Zona u visini druge stative je ostala slobodna. Obzirom da je Mujezinović bio meta centaršuta, cilj je vjerovatno bio prebaciti loptu na drugu stativu gdje je bio slobodan prostor.

Dakle, domaći su nastojali mimoići zonu gostiju. Kosorić je okupirao Beganovića, dok se Ikić kretao iza leđa Devedžića. On je na taj način bio izvan vidnog polja Devedžića, te je tako imao bolju poziciju i pregled situacije (mogao je vidjeti i kretnju lopte i kretnju svog čuvara) od Devedžića (vidio samo loptu, ali ne i Ikića). On je napao prazan prostor na drugoj stativi. Bojo je ostao sam, jer je Ikić okupirao Devedžića. Kosorić se kretao pa onda zastao, te je na taj način ostao slobodan, jer su se igrači gostiju po inerciji kretali ka mjestu na kojem je lopta. Dakle, Ikić je napao drugu stativu i u slučaju da je Mujezinović prebacio loptu imao bi dobru situaciju.

Željezničar je imao strategiju i u slučaju da njihov plan ne prođe i da dođe do odbijene lopte. Tri zaokružena igrača (Štilić, Kosorić i Bojo) su bili u pojasu između igrača Slobode na vrhu šesnaesterca (Maksimović) i ostalih igrača. Oni su zauzeli različite visine i pozicije kako bi imali bolji pristup odbijenoj lopti. Bojo bi imao pristup ukoliko bi se lopta odbila u zoni druge stative, Kosorić ukoliko bi se lopta odbila u centralnoj zoni, a Štilić ukoliko bi se lopta odbila ka vrhu šesnaesterca. To se i dogodilo, jer je pokušaj Mujezinovića da prebaci loptu izblokiran. Lopta se odbija do Štilića čiji udarac u mrežu posprema Juričić.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P