PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza napadačkih kornera FK Velež

Velež je postigao 15 ligaških golova pod vodstvom Feđe Dudića, a tri gola su postigli nakon kornera.
FK Velež

Predmet ove analize su napadački korneri ekipe Veleža pod vodstvom Feđe Dudića. On je predvodio ekipu Veleža na 13 utakmica BHT Premijer lige. Velež je postigao 15 ligaških golova pod njegovim vodstvom. Tri gola su postigli nakon kornera (udio od 20% u ukupnom broju golova). Zanimljivo je da su 3 gola, od posljednjih 5, došla upravo nakon izvedenog kornera. U nastavku ćemo analizirati 5 kornera Veleža, od čega su 3 rezultirala pogotkom.

Radi lakšeg prikaza, igrači Veleža će biti prikazani crvenom bojom, a protivnički igrači crnom bojom. Također će radi bolje preglednosti igrači biti numerisani brojevima (od 1 i dalje, zavisno od broja igrača u kaznenom prostoru). Zelene strelice označavaju pravac kretanja igrača.

Zvijezda 09 (22.09.2019.)

Korner sa utakmice protiv Zvijezde 09. Pet igrača se nalazilo u kaznenom prostoru, a dva igrača su bila na ivici šesnaesterca. Jedan igrač (br. 2) je napao prvu stativu. Tri igrača (br. 1, br. 3 i br. 4) su napali centralnu zonu. Igrač br. 5 je napao drugu stativu. Igrači na ivici kaznenog prostora se nisu kretali.

Jednostavno izveden korner. Lopta je ubačena na prvu stativu. Igrač br. 2 je utrčao i stigao do lopte prije igrača Zvijezde (br. 2) koji je čuvao tu zonu. Za to vrijeme su tri igrača Veleža okupirala srednju zonu i odvratila pažnju igrača Zvijezde. Došlo je do korištenja „slijepe strane.“ To je ona strana terena koja je van vidokruga nekog igrača. Igrač Zvijezde je bio leđima okrenut prema igraču Veleža koji je dotrčavao, te ga nije mogao opaziti. Ovaj je iskoristio tu činjenicu kako bi ostvario prednost prilikom skoka.

Rezime:

 • Okupiranje srednje zone i odvlačenje pažnje
 • Centaršut na prvu stativu
 • Korištenje „slijepe strane“

 

Zrinjski (19.10.2019.)

Pobjedonosni gol protiv Zrinjskog. Strijelac je bio Zvonić. Šest igrača Veleža je bilo u šesnaestercu. Tri igrača su napala prvu stativu (br. 1, br. 3 i br. 4), a tri igrača su napala drugu stativu (br. 2, br.5 i br. 6).

Igrač Veleža (br. 4) je odvukao igrača Zrinjskog (br. 8). Igrači Zrinjskog (br. 5 i br. 9) nisu najbolje ispratili svoje igrače (br. 6 i br. 2), tako da je druga stativa ostala potpuno nečuvana (3 igrača Veleža). Igrač Veleža (br. 3) je odvukao dva igrača (br. 4 i br. 6). Centaršut je upućen na igrača br. 4. On koristi prednosti „slijepe strane“ u odnosu na dva igrača ispred njega. Golman je odbranio njegov udarac, ali Zvonić (br. 5) posprema odbijenu loptu u mrežu.

Rezime:

 • Okupiranje druge stative
 • Centaršut u centralni dio peterca
 • Korištenje „slijepe strane“
 •  

Čelik (25.10.2019.)

Utakmica na Bilinom Polju. Velež je nakon ovog kornera stigao do vodstva od 1:0. Strijelac je bio Zeljković. Pet igrača Veleža je bilo u kaznenom prostoru. Bili su pozicionirani u visini tačke jedanaesterca. Igrač br. 1 je napao ivicu peterca. Igrači pod brojevima 2 i 5 su napali peterac u visini prve stative. Igrač br. 3 napada centralni dio, a igrač br. 4 drugu stativu.

Na slici iznad vidimo situaciju nakon utrčavanja igrača Veleža. Igrač Veleža (br. 1) je odvukao sa sobom igrača Čelika (br. 6). Igrač br. 2 (Zvonić) je napao poziciju iza igrača Čelika (br. 2). Igrač br. 3 je napao poziciju iza dva igrača Čelika (br. 4 i br. 3), te im time uticao na koncentraciju. Igrač br. 4 se izdvojio na drugoj stativi i ostao potpuno sam, jer je igrač Čelika (br. 5) bio zbunjen utrčavanjem igrača Veleža (br. 3). Lopta je upućena ka igraču br. 2 (Zvonić). On koristi „slijepu stranu“ igrača Čelika (br. 2). Igrač Veleža (br. 5) blokira igrača br. 7. Zvonić uspješno prebacuje loptu na drugu stativu, gdje Zeljković neometano poentira.

Rezime:

 • Odvlačenje protivničkih igrača i pravljenje prostora za igrača koji je meta centaršuta
 • Centaršut u centralnu zonu peterca
 • Pravljenje bloka za igrača koji je meta centaršuta
 • Korištenje „slijepe strane“ protivnika
 • Izolovanje igrača na drugoj stativi 

Sloboda (02.11.2019.)

Ovo je korner na utakmici protiv Slobode (15. kolo). Korner je izveden sa lijeve strane. Sloboda je u šesnaesterac postavila devet igrača. Dva igrača su bila unutar peterca i štitila su prostor na prvoj stativi (br. 1 i br. 2). Potom imamo liniju od tri igrača u visini peterca (br. 3, br.4 i br. 5). A zatim još jednu liniju od tri igrača vertikalno od njih, bliže tački jedanaesterca (br. 6, br. 7 i br. 8). Jedan igrač je izolovan i stoji bliže liniji šesnaesterca (br. 9).

Velež je postavio pet igrača unutar šesnaesterca, te dva igrača na ivici šesnaesterca. Zelenim strelicama su označene kretnje igrača Veleža. Dva igrača, najbliža izvođaču kornera (br. 1 i br. 2), su napali prostor oko prve stative. Oni su okupirali dva igrača Slobode, koji su čuvali taj prostor i plus je igrač Veleža (br. 2) povukao i svog čuvara sa sobom (br. 6). Tako su njih dvojica uspjeli okupirati tri igrača Slobode (br. 1, br. 2 i br. 6). Drugi igrač u liniji od četiri (br. 3) je pomjerio naprijed svog čuvara (br. 7), te napravio prostor za utrčavanje dvojice svojih suigrača (br. 4 i br. 6).

Nakon kretnji igrača Veleža, dobili smo situaciju kao na slici iznad. Meta centaršuta je bio igrač Veleža koji je označen žutom bojom (Zvonić; br. 4). Sloboda je imala dva bloka od po tri igrača. Igrači Veleža su uspjeli razbiti drugi blok (bliži šesnaestercu). Jedan igrač Veleža (br. 2) je odvukao prvog igrača Slobode u tom bloku (br. 6), a drugi igrač Veleža (br. 3) je pomjerio drugog igrača Slobode u tom bloku (br. 7). Imamo situaciju 3 na 2 u korist Veleža u odnosu na taj blok. Igrač Veleža (Zvonić; žuta boja) ima prednost u odnosu na igrača Slobode koji je ispred njega (br. 7) jer je ovaj okrenut ka lopti i ne vidi igrača Veleža. Igrači Veleža (br. 6 i br. 5) su okupirali igrača Slobode (br. 8) i tako ga onemogućili da pomogne svom saigraču.

Rezime:

 • Okupiranje prve stative
 • Odvlačenje protivničkih igrača i pravljenje prostora za igrača koji je meta centaršuta
 • Centaršut na drugu stativu
 • Korištenje „slijepe strane“ protivnika
 • Pravljenje bloka za igrača koji je meta centaršuta

 

Sloboda (02.11.2019.) br. 2         

Još jedan korner sa ove utakmice. Iz ovog kornera je Velež postigao gol za vodstvo od 2:1. Pogodio je Fajić. Sloboda se opet branila na identičan način. Dva igrača štite prostor kod prve stative, a onda slijede dva bloka od po šest igrača, te još jedan igrač bliže liniji šesnaesterca. Ovaj put nešto drugačija postavka Veleža. Igrač koji je bio na prvoj stativi (br. 1) je krenuo ka izvođaču kornera kako bi ponudio opciju za kratki pas. Izvođač kornera pristaje na tu opciju, te oni odigravaju dupli pas. Petorica igrača Veleža, koji su ostali u šesnaestercu, napadaju liniju peterca. Jedan igrač (br. 2) napada prvu stativu, jedan igrač (br. 4) napada srednju zonu linije peterca, dok su ostala tri igrača skoncentrisana na drugu stativu.

Svojom kombinacijom su izvođač kornera i igrač br. 1 odvukli igrače slobode koji su čuvali prvu stativu (br. 1 i br. 2). Igrač Veleža (br. 2) je svojom kretnjom odvukao sa sobom dva igrača Slobode iz drugog bloka (br. 6 i br. 7). Igrač Veleža (br. 5) je svojom kretnjom napravio razmak između dva igrača Slobode (br. 5 i br. 8). Taj prostor su ispunila dva igrača Veleža (br. 3 i br. 6). Situacija kao i kod prethodnog kornera. Igrač Veleža (br. 3) je meta centaršuta i ima prednost nad igračem Slobode (br. 8), jer je ovaj okrenut ka lopti i igrač Veleža koristi njegovu „slijepu stranu.“ Igrači Veleža (br. 5 i br. 6) blokiraju igrača Slobode (br. 5) i onemogućavaju ga da interveniše. Igrač Veleža (Fajić) pogađa ugao uz prvu stativu, koji su igrači Slobode napustili.

Rezime:

 • Čišćenje prve stative
 • Odvlačenje protivničkih igrača i pravljenje prostora za igrača koji je meta centaršuta
 • Centaršut na drugu stativu
 • Korištenje „slijepe strane“ protivnika
 • Pravljenje bloka za igrača koji je meta centaršuta

Zaključak

Kada se sve sumira, možemo vidjeti da su glavne karakteristike Veležovih kornera: 5/6 igrača u kaznenom prostoru, korištenje „slijepe strane,“ okupiranje određenih dijelova peterca i pravljenje bloka za igrača koji je meta centaršuta.

Prema mom mišljenju, ekipa Slobode je imala dobru početnu ideju kada je branjenje od ovakvog koncepta u pitanju. Oni su postavili dva bloka oko linije peterca. Međutim, problem je što su dopustili da ih igrači Veleža svojim kretnjama izmanipulišu i da dođe do pucanja bloka.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P