PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Fudbaler iz Indonezije pod čudnim okolnostima stiže u Slobodu

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, Sloboda neće trošiti vlastiti novac na platu ovog igrača.

Mnoge ljubitelje nogometa u našoj zemlji iznenadila je vijest o transferu indonezijskog fudbalera Anwara Miftaha Sanija u tuzlansku Slobodu.

Međutim, iza tog čudnog “posla” stoje još čudniji detalji i okolnosti u kojima je sklapan.

Kako SCSport saznaje iz nezvaničnih izvora, Sloboda neće potrošiti ni marke na Sanija, jer će troškove njegovog boravka u BiH snositi agencija koja ga zastupa. I ne samo to – ista agencija će uplatiti tuzlanskom klubu iznos od oko 20.000 dolara zbog toga što je uopšte “pristao” potpisati jednogodišnji profesionalni ugovor s ovim defanzivcem.

Zbog čega se to sve radi i koji je tu interes fudbalera i agencije? Sani je zapravo pripadnik indonezijske vojske (TNI), a lišen obaveze prema odbrambenim snagama može biti ako potpiše i odradi profesionalni ugovor u inostranstvu. Nakon što se vrati u domovinu – bit će oslobođen daljnjeg služenja vojnog roka.

I ne samo to, već će mu skočiti cijena na domaćem nogometnom tržištu, kao što naraste i drugim azijskim fudbalerima koji određeno vrijeme provedu bilo gdje u Evropi.

Tužna je, pak, činjenica da će Sani teško biti upotrebljiv u Slobodi. Riječ je o donedavnom članu ekipe Persita Tangerang, koja je tek ušla u najviši rang indonezijskog fudbala. Tokom cijele dosadašnje karijere 25-godišnji nogometaš je skupio tek 12 nastupa u Prvoj ligi Indonezije.

No, očito je da to sportskog direktora Sanela Mašića, koji je uz konsultacije s predsjednikom FK Sloboda Elmirom Šećerbegovićem realizovao ovaj “transfer”, previše i ne zanima. Činjenica da tuzlanski klub još nije objavio ni slova o angažmanu Indonezijca (a tamošnji mediji jesu, uz fotografije s ambasadorom BiH Mehmedom Halilovićem) također nešto govori.

Bit će, stoga, svakako zanimljivo čuti mišljenje šefa stručnog štaba tuzlanske ekipe Gradimira Crnogorca o novom fudbaleru iz Azije, možda on zaista ima neke ideje kako bi mogao koristiti Anwara Miftaha Sanija…

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P