PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Općina Centar očekuje da se u modernizaciju stadiona Koševo uključe Federacija BiH, Kanton Sarajevo, ali i Grad Sarajevo

Nakon obavljene javne rasprave o konceptu izmjena i dopuna RP „Zetra“-zona sporta i rekreacije načelniku Općine Centar Sarajevo dr. Nedžadu Ajnadžiću pristigao je veći broj upita građana u vezi sa mogućim obezbjeđenjem finansijskih sredstava neophodnih za stvaranje uslova za održavanje fudbalskih događaja u organizaciji FIFA-e i UEFA-e.

S tim u vezi važno je istaknuti da je u nacrtu budžeta Općine za 2020. godinu planiran iznos od 500 hiljada KM, a u konačnom prijedlogu, koji će razmatrati Općinsko vijeće na decembarskoj sjednici, načelnik Ajnadžić će predložiti povećanje ovog iznosa na milion maraka.

Građani su se raspitivali i za moguće učešće drugih nivoa vlasti u sufinansiranju projekta modernizacije Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“. U tom smislu načelnik Ajnadžić je uputio prijedlog Vladi KS, odnosno Ministarstvu kulture i sporta i gradonačelniku Sarajeva, kako bi se u budžetima Kantona i Grada Sarajeva obezbijedila značajna sredstva čime bi se već u januaru 2020. godine pokrenuo postupak javnih nabavki za radove na potpunoj rekonstrukciji terena, sistema zagrijavanja, ugradnji brojčanika na ulazima, uređenju svlačionica, prostora za novinare…

I ovoga puta načelnik Ajnadžić ističe da je u periodu od 1995. godine do danas jedino Ministarstvo kulture i sporta KS u 2018. godini izdvojilo 500 hiljada KM kao podršku Općini u realizaciji projekta modernizacije stadiona, te očekuje da će i u narednoj budžetskoj godini Ministarstvo sufinansirati navedene projekte.

S obzirom da je stadion Koševo objekat na kojem su održane Olimpijske igre u organizaciji Grada Sarajeva kao i mjesto otvaranja EYOF-a, načelnik Ajnadžić iskazuje uvjerenje da će gradonačelnik Abdulah Skaka, kao predlagač budžeta Grada Sarajeva, obezbijediti da se u ovom budžetu iznađu sredstva za finansiranje projekata na stadionu Koševo, pri čemu načelnik istinski podržava odluku Grada Sarajeva kojom se obezbjeđuje 500 hiljada KM za daljnju izgradnju stadiona Željezničara na Grbavici.

Općina Centar očekuje i da će Vlada Federacije BiH učestvovati u finansiranju navedenih projekata na stadionu Koševo i tako doprinijeti da će ovaj stadion zbog svog kapaciteta, odnosno broja gledalaca biti i u budućim vremenima mjesto za odigravanje najvećih fudbalskih predstava, kako klubova iz Bosne i Hercegovine u okviru evropskih takmičenja, tako i reprezentativnih susreta, ali i mjesto velikih kulturnih, muzičkih i drugih važnih projekata koji imaju i nacionalni karakter.   

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P