PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sindikat pojasnio stanje u klubu: Čelik ne može igrati ni u Prvoj ligi FBiH ako ne isplati dugovanja

Stanje u klubu je takvo da ispadanje u Prvu ligu Federacije BiH ne može donijeti puno toga pozitivnog

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH danas je saopštenjem za javnost potvrdio da je zenički Čelik izgubio sporove protiv bivših pomoćnog trenera Igora Jovića i prvotimca Ante Blaževića, te će im u roku od 30, odnosno 45 dana morati isplatiti dugovanja kako ne bi bio sankcionisan zabranom transfera u naredna tri prelazna roka.

U svom saopštenju SPFBiH poziva odgovorne institucije u Gradu Zenica da se pozabave pitanjem Čelika, jer je upravo uz njihovu podršku turski investitor Aydin Olgun i došao u Čelik, koji je ostavio u jako teškom stanju. Sindikat je pojasnio i zašto opcija ispadanja Čelika u Prvu ligu Federacije BiH u ovom trenutku za klub nije nimalo dobra.

Saopštenje prenosimo u potpunosti.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini želi upoznati javnost s presudama FIFA-e u predmetima igrača Ante Blaževića i trenera Igora Jovića protiv NK Čelik Zenica.

Naime, zbog nagomilanih obaveza Kluba prema njima, te odbijanja mogućnosti dogovora od strane Turskih “investitora”, Blažević i Jović odlučili su pokrenuti međunarodne postupke protiv Kluba kako bi sačuvali svoja prava, s obzirom na to da su oni strani državljani, koji svoj “fudbalski” hljeb zarađuju u BiH. Na adresu Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH i naših pravnih partnera, stigle su presude za pomenute slučajeve, koje u cijelosti idu u korist igrača, odnosno trenera. Potvrđeno je da je fudbaler Ante Blažević imao svo pravo da raskine jednostrano ugovor s NK Čelik Zenica i slobodan je potražnji novog angažmana, a trener Igor Jović je raskinuo svoj ugovor i dokazana je šteta koju je pretrpio zbog neprofesionalnog odnosa tadašnjih klupskih čelnika prema njemu.

NK Čelik Zenica obavezan je izvršiti plaćanje prema Anti Blaževiću u roku od 45 dana, a prema Igoru Joviću unutar narednih 30 dana. U slučaju da Klub ne izvrši svoje obaveze, NK Čelik Zenica prijeti zabrana registracije fudbalera u naredna 3 prelazna roka, te dodatne sankcije.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini nastojao je proteklim mjesecima pronaći dogovor s predstavnicima NK Čelik Zena, kako s predstavnicima Turskih investitora, ali druga strana nije bila spremna za bilo kakav dogovor.

Ovim putem pozivamo bivšeg predsjednika NK Čelik Zenica, bivšeg sportskog direktora Edina Prljaču, bivše direktore i članove rukovodećih struktura da preuzmu odgovornost za stanje u kakvom su ostavili Klub nakon njihovog odlaska! Također, pozivamo Gradonačelnika grada Zenice, Gradsku Upravu i rukovodstvo grada Zenica da private svoju odgovornost za stanje u NK Čelik Zenica, te da poduzmu sve potrebne mjere kako bi sačuvali ovaj Klub. Upravo su oni odobrili dolazak Turskog “investitora”, koji je ostavio iza sebe dug od više stotina hiljada KM i brojne porušene odnose.

Svojim ponašanjem i katastrofalnim rukovođenjem Klubom, na što smo u više navrata upozoravali i ukazivali , Turski “investitor” nije samo ugrozio budućnost fudbalera i trenera koji su bili u klubu i koristeći pravne mehanizme napustili Klub, već je ugrožen i sadašnji igrački i trenerski kadar, kao i radna zajednica Kluba, a svoju odgovornost itekako imaju strukture grada, koje su odobrile i posmatrale takvo ponašanje onih, koje su upravo oni i doveli u Klub!

Na kraju, želimo s javnošću podijeliti i informacije o kojima raspolažemo, a tiču se postupka licenciranja NK Čelik Zenica. Naime, pojedine strukture oko Kluba nastoje da Klub ispadne u 1. Ligu Federacije BiH bez obzira na ostvaren sportski rezultat i odluke o nastavku ili završetku Premijer lige BiH. U tome, zaboravljanju postojeća pravila, te činjenicu da NK Čelik mora sprovesti postupak licenciranja i za drugorazredno takmičenje u bh. fudbalu, odnosno ne može “pobjeći” od svojih obaveza.

S obzirom na sve navedeno, Gradonačelnik i Gradska Uprava moraju pod hitno pronaći način kako da saniraju trenutno stanje u NK Čelik, jer je njihova odgovornost zbog svih dešavanja u proteklim mjesecima ogromna!

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P