PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Zašto Luka Bilbija nije prekinuo posljednju akciju Širokog Brijega?

Situacija sa Grbavice je izazvala dosta polemike

Fudbaleri Željezničara i Širokog Brijega remizirali su rezultatom 1:1 u susretu trećeg kola Premijer lige BiH, a sudija Luka Bilbija iz Prijedora napravio je na ovoj utakmici nekoliko spornih odluka.

O njima smo već pisali u našem standardnom tekstu Sudijska trojka, a istakli smo da je Bilbija trebao isključiti bočnog igrača Željezničara Luku Malića, kao i bočnog igrača Širokog Brijega Morisa Valinčića, koji su napravili faulove “vrijedne” drugog žutog, odnosno isključujućeg kartona.

Ipak, najviše je polemike zapravo bilo o posljednjem napadu Širokog Brijega, u kojem je lopta u začetku pogodila sudiju Luku Bilbiju. Bilbija nije prekinuo igru, a Široki Brijeg je na kraju akcije postigao pogodak i osvojio je bod koji ga je zadržao na čelu tabele nakon nepotpuna tri kola.

Ovu situaciju u Sudijskoj trojci nismo analizirali, jer je u njoj sudija Luka Bilbija donio ispravnu odluku. Ipak, nakon brojnih upita koje smo dobili, odlučili smo zaviriti u pravila i detaljno objasniti situaciju. Nažalost, ne postoji mogućnost da se objavi snimak ove situacije, jer je to izričito zabranjeno od vlasnika TV prava, Arene Sport, odnosno kompanije m:tel. Stoga ćemo situaciju analizirati isključivo riječima.

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) je organizacija koja na svjetskom nivou donosi odluke o promjeni pravila u fudbalu i 2019. godine je pravilo o utjecaju sudije na igru modifikovano. IFAB svake godine izdaje dokument sa listom pravila koji je obavezujući za sve saveze, a u Pravilu 9 dokumenta za sezonu 2022/2023 između ostalog stoji sljedeće:

Smatra se da je lopta izvan igre ako pogodi sudiju, ostane na terenu i desi se jedna od sljedećih situacija:

– Ekipa zahvaljujući tome što je lopta pogodila sudiju započne obećavajući napad.
– Lopta se odbije direktno u gol.
– Lopta pređe u posjed drugog tima.

U suprotnom, igra se nastavlja.

Dokumentu možete pristupiti na sljedećem linku:

https://www.theifab.com/documents/?documentType=all&language=en&years=2022

Dakle, ako se prisjetimo situacije u kojoj igrač Širokog Brijega s leđa pogađa sudiju Bilbiju, a potom se lopta vraća istom igraču, bez da je Široki Brijeg stekao ikakvu prednost, onda je jasno da nije ispunjen niti jedan od uslova za prekid igre. Široki Brijeg nije zbog toga što je pogodio Luku Bilbiju započeo obećavajući napad, jer se lopta nije odbila u poziciju koja je i na koji način bila bolja od one iz koje je Bilbija pogođen loptom. Lopta se nije odbila ni direktno u gol, niti je prešla u posjed Željezničara, pa se za ovu situaciju bez dileme može reći da je sudija Bilbija adekvatno ocijenio.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P