PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je najbolji strijelac u prethodnoj deceniji?

Veliki broj sjajnih napadača prošao je kroz Premijer ligu BiH u prethodnoj dekadi, a znate li ko je postigao najviše golova?

Nakon što smo pisali o ekipama koje su osvojile najviše bodova u prethodnoj deceniji, kao i o broju postignutih i primljenih golova, sada vam donosimo listu najboljih strijelaca u prethodnih deset godina. Veliki broj sjajnih napadača prošao je kroz Premijer ligu BiH u prethodnoj dekadi, a znate li ko je postigao najviše golova? 

Nije teško pogoditi ko se nalazi na prvom mjestu, a ono što je zanimljivo je da se u prvih pet najboljih strijelaca nalaze četiri bivša ili sadašnja igrača Sarajeva, te da je i na šestom mjestu bivši igrač Sarajeva. Među 11 najboljih strijelaca (deseto mjesto dijele dva igrača) nalazi se i pet bivših ili sadašnjih igrača Željezničara, Čelika i Zrinjskog. Golove su postigla ukupno 824 igrača.

Neprikosnoveni Wagner

Obzirom da je legendarni Brazilac i ikona Premijer lige BiH, Wagner Santos Lago, godinama bio zaštitni znak Nogometnog kluba Široki Brijeg, jasno je da je on najbolji strijelac PLBiH u prethodnoj deceniji. Wagner je u periodu od 01. januara 2010. do 31.12.2019. godine postigao 81 pogodak, čime je ubjedljivo najbolji strijelac u prethodnoj deceniji. Naravno, Wagner je sve svoje golove postigao u dresu Širokog Brijega, za koji je u 8 i po sezona u navedenom periodu odigrao 209 utakmica. Wagner je ujedno i najbolji strijelac Premijer lige BiH svih vremena, sa 125 postignutih golova.

Na drugom mjestu liste strijelaca u pomenutom periodu nalazi se sadašnji napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović. Ahmetović se u Premijer ligu BiH vratio u proljeće 2015. godine i za četiri pune sezone i dvije polusezone postigao je 61 gol u 141. odigranoj utakmici. On je u dresu Sarajeva postigao 48 ligaških golova, a još 13 je postigao u dresu Slobode.

Treće mjesto najboljih strijelaca PLBiH u prethodnoj deceniji zauzeo je povratnik u Premijer ligu BiH, Nemanja Bilbija, koji je postigao 60 golova. Bilbija je upisao nastup u osam uzastopnih sezona u prethodnoj deceniji, od sezone 2011/12 do sezone 2018/19, i odigrao je ukupno 139 utakmica. U navedenom periodu nastupao je za Borac, Sarajevo i Zrinjski, a ubjedljivo najveći trag je ostavio u Mostaru, gdje je osvojio 3 uzastopne titule, a još jednu je osvojio sa Sarajevom. Bilbija je u dresu Zrinjskog postigao 40 golova, u dresu Borca 14, te 6 u dresu Sarajeva.

Na četvrtom mjestu nalazi se najbolji strijelac Premijer lige BiH prošle sezone, Sulejman Krpić, koji je u prethodnih deset godina odigrao 142 utakmice u prvenstvu i postigao 52 gola. Krpić je u navedenom periodu nastupao za Sarajevo, Slobodu i Željezničar, a najviše golova postigao je u dresu tima sa Grbavice. U Željezničaru je proveo sezonu i po i postigao je ukupno 28 golova. U dresu Slobode je upisivao nastup u četiri sezone prije dolaska u Željezničar i postigao je 22 gola, dok je preostala dva postigao za Sarajevo.

Peto mjesto zaključuje kapiten Sarajeva Krste Velkoski, koji je postigao tačno 50 golova u prethodnoj dekadi, i koji zatvara listu igrača koji su postigli 50 ili više golova u pomenutom periodu. Velkoski je u prethodnoj deceniji proveo tri pune sezone (2014/15, 2017/18, 2018/19) i tri polusezone (2013/14, 2015/16 i 2019/20) u Sarajevu i odigrao je ukupno 134 utakmice, a sa Bordo timom je uspio osvojiti i dvije titule prvaka BiH.

Okić upisao nastup u svakoj sezoni u prethodnoj deceniji

Na šestom mjestu liste strijelaca u prethodnoj deceniji nalaze se Ševko Okić i Eldin Adilović, koji su postigli po 48 golova. Okić je igrao za Velež, Sarajevo, Radnik i Čelik, i samo nekoliko mjeseci nakon sezone 2015/16 nije bio u Premijer ligi BiH, što znači da je u svakoj sezoni upisao nastup. Sa druge strane, sjajni Eldin Adilović je u prethodnoj deceniji samo tri sezone proveo u našem prvenstvu (jedna u Čeliku, dvije u Željezničaru), te je odigrao još pet utakmica u četvrtoj u dresu Željezničara prije odlaska vani, i sa 48 golova u 90 odigranih utakmica ima fantastičan prosjek.

Osmo mjesto najboljih strijelaca u prethodnoj deceniji dijele dva bivša napadača Čelika i Zrinjskog, Jasmin Mešanović i Saša Kajkut, koji su postigli po 47 golova. Mešanović je u navedenom periodu još nastupao i za Slobodu i odigrao je ukupno 142 utakmice, dok je Kajkut igrao i za Borac, Krupu i Željezničar, i sakupio je ukupno 129 nastupa.

Deseto mjesto dijele dvojica bivših igrača Zrinjskog i Željezničara, Stevo Nikolić i Ivan Lendrić, koji su u Željezničaru bili i saigrači, a njih dvojica su u prethodnoj deceniji postigli po 45 golova. Nikolić je u navedenom periodu, osim za ova dva kluba, nastupao još i za Borac i Čelik, i odigrao je ukupno 134 utakmice, dok je Lendrić za Zrinjski i Željezničar nastupio 88 puta. Legendarni Stevo Nikolić je drugi strijelac Premijer lige BiH svih vremena, sa 94 postignuta gola.

Benko ima najbolji prosjek golova po utakmici

Kada je u pitanju prosjek postignutih golova po utakmici, ako posmatramo igrače koji su proveli najmanje jednu sezonu u Premijer ligi BiH u prethodnoj deceniji onda najbolji prosjek ima bivši napadač Sarajeva Leon Benko, koji je u prosjeku postizao 0.67 golova po utakmici (41 utakmica, 27 golova).

Na drugom mjestu nalazi se već pomenuti Eldin Adilović, koji ima prosjek od 0.53 gola po utakmici (90 utakmica, 48 golova), dok treće mjesto dijele Ivan Lendrić i Vojo Ubiparip, sa prosjekom od 0.51 gola po utakmici. Lendrić je postigao 45 golova u 88 utakmica, dok je Ubiparip postigao 31 gol u 61. odigranoj utakmici.

Na petoj poziciji nalazi se bivši napadač Rudar-Prijedora, GOŠK-a i Zvijezde iz Gradačca Mirza Džafić, sa prosjekom od 0.48 golova po utakmici, odnosno sa 36 postignutih golova u 75 odigranih utakmica.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P