PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Koja ekipa je najviše puta u nizu sačuvala svoju mrežu?

Veliki nizovi utakmica bez primljenog gola su sve rjeđi, a mi vam donosimo ekipe i golmane koji su u Premijer ligi BiH najviše puta u nizu sačuvali svoju mrežu.

Svjedoci smo napretka u svim segmentima društva, a ni fudbal nije imun na promjene. Nauka i tehnologija su sve važniji dio najvažnije sporedne stvari na svijetu, a u posljednjih nekoliko godina posebna pažnja se posvećuje loptama.

Pored čipova koji se ugrađuju u lopte, koriste se i novi materijali koji loptama daju nova svojstva, i golmani se žale kako je sve teže braniti šuteve protivničkih igrača, jer lopte imaju “čudne putanje”. Zbog svega toga, veliki nizovi utakmica bez primljenog gola su sve rjeđi, a mi vam donosimo ekipe i golmane koji su u Premijer ligi BiH najviše puta u nizu sačuvali svoju mrežu.

FK Željezničar je u sezoni 2011/2012 igrao fantastično i stigao je do titule prvaka BiH, a u svemu tome im je pomogao niz od 13 utakmica bez primljenog gola. U 12. kolu Željezničar je gostovao u Lukavici i pobijedio je Slaviju rezultatom 1:5, a gol za Slaviju postigao je Vukelja u 14. minuti utakmice. Nakon toga uslijedio je fantastični niz od 13 uzastopnih utakmica bez primljenog gola, koji je u 26. kolu prekinuo današnji kapiten Veleža Denis Zvonić. Željezničar je slavio u Mostaru rezultatom 1:2, a Zvonić je postigao gol u 25. minuti utakmice.

Jednostavnom matematikom dolazimo do podatka da Željezničar nije primio gol 1271. minutu. Golman Adnan Gušo nije branio samo u 15. kolu u utakmici protiv Leotara, samim tim nije primio gol 1181. minutu, što je apsolutni rekord u zajedničkoj PLBiH. U utakmici protiv Leotara gol Željezničara čuvao je Semir Bukvić.

Osam utakmica u nizu bez primljenog gola uspjeli su ostvariti Široki Brijeg dva puta, te Zrinjski. U sezoni 2011/2012 Široki Brijeg je u četvrtom kolu poražen od Slobode rezultatom 1:0, a primili su gol u 87. minuti. Nakon toga uslijedio je niz od osam utakmica bez primljenog gola koji je u 13. kolu prekinuo igrač Travnika Badrov u drugoj minuti utakmice. Široki je tako uspio odigrati 725 minuta bez primljenog gola, a na svim utakmicama branio je Luka Bilobrk.

Široki Brijeg je i u sezoni 2013/2014 uspio uvezati osam utakmica bez primljenog gola. U 12. kolu odigrali su u Banja Luci 2:2 sa Borcem, a drugi gol za Borac postigao je Joco Stokić u 34. minuti. Baš kao i dvije sezone ranije, i ovaj put niz od osam utakmica bez primljenog gola prekinuo je Travnik, ovaj put Neven Laštro u 70. minuti utakmice 21. kola na Piroti. Ovaj put Široki Brijeg je odigrao 846 minuta bez primljenog gola, a na svim utakmicama branio je Antonio Soldo.

U sezoni 2015/2016 Zrinjski je osvojio svoju prvu od tri uzastopne titule, a na tom putu imali su niz od osam utakmica bez primljenog gola. Niz je praktično započeo u posljednjem kolu sezone 2014/2015, kada je na gostovanju u Širokom Goran Zakarić pogodio mrežu Ratka Dujkovića u 48. minuti. Prvih osam kola nove sezone odbrana Zrinjskog nije kapitulirala, a onda je to uspjelo Uglješi Radinoviću u 23. minuti utakmice devetog kola u Banja Luci. Zrinjski je tako uspio odigrati 785 minuta bez primljenog gola. Goran Karačić uspio je sačuvati svoju mrežu 743 minute, a preostalih 48 su djelo Ratka Dujkovića.

Sedam utakmica u nizu bez primljenog pogotka odigrali su dva puta Čelik, te Borac i Željezničar. Zeničani su u sezoni 2007/2008 igrali odlično, i nakon poraza od Modriče u prvom kolu uspjeli su u narednih sedam duela sačuvati svoju mrežu. Susret devetog kola protiv Leotara u Trebinju donio je prekid tog niza, a koban je bio Jovica Vico u 36. minuti. Čelik je odigrao 688 minuta bez primljenog gola, a na svim utakmicama branio je današnji reprezentativac BiH Jasmin Burić.

U sezoni 2016/2017 Čelik se borio za opstanak, a u tadašnjem formatu takmičenja, Ligi za opstanak, igrao je fenomenalno. Nakon remija u Doboju kod Kaknja, odigrali su sedam utakmica bez primljenog gola. Taj niz prekinuo je igrač Olimpica Miloš Džugurdić u 85. minuti utakmice na Bilinom polju, koju je Čelik riješio u svoju korist rezultatom 4:1. U ovoj sezoni Čelik je uspio odigrati 729 minuta bez primljenog gola. Branislav Ružić nije savladan 535 minuta, a Ratko Dujković 194 minute.

U sezoni 2010/2011 Borac je osvojio titulu prvaka BiH, a reprezentativni golman Asmir Avdukić branio je fantastično. U kompletnoj sezoni Borac je primio samo 15 golova, a poslije gola Raševića iz Slavije u 87. minuti utakmice petog kola Banjalučani su odigrali narednih sedam utakmica bez primljenog gola. Baš kao i u slučaju Širokog Brijega dva puta, i Borcu je niz prekinuo Travnik, odnosno Helvida golom u 90. minuti utakmice 13. kola u Travniku, koju je Borac pobijedio rezultatom 1:2. Asmir Avdukić je branio na svim utakmicama i uspio je sačuvati svoju mrežu 723 minute.

Željezničar se u sezoni 2016/2017 do posljednjeg kola borio sa Zrinjskim za titulu prvaka i igrali su odlično većim dijelom sezone. Vrhunske partije krenule su nakon remija u 15. kolu sa Slobodom na Grbavici. Poslije toga Plavi su uvezali sedam utakmica bez primljenog gola i u svih tih sedam utakmica su ostvarili pobjede, a niz je prekinula Sloboda u prvom kolu Lige za prvaka, kada je današnji igrač Željezničara Asim Zec pogodio u 61. minuti. Zanimljivo je da je u remiju 1:1, kada je započet niz bez primljenog gola, gol za Slobodu postigao današnji kapiten Željezničara Sulejman Krpić. Vedran Kjosevski i ekipa Željezničara uspjeli su u tom periodu sačuvati svoju mrežu 696 minuta.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P