PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

VIDEO: Zrinjski konačno pokazao raznovrsnost i ubojitost u napadu

Zrinjski je konačno pokazao napadačku raskoš koju ima i demonstrirao u PLBIH ono što je pokazivao u većini utakmica u Evropa ligi ove godine. Izgubili su mnogo odlaskom Irfana Hadžića, ali i dalje imaju dovoljno veliku koncentraciju kvaliteta da mogu prijetiti i postizati golove na više različitih načina.

Fudbaleri Zrinjskog u prva četiri kola PLBiH nisu postigli niti jedan pogodak iako su osvojili četiri boda. Jedinu pobjedu ostvarili su autogolom Zvonića u derbiju protiv Veleža, dok je remi bez golova protiv Tuzla Cityja bio dovoljan za osvajanje četvrtog boda u isto toliko utakmica. Bilo je pitanje vremena kada će Zrinjski početi koristiti puni napadački potencijal koji ima, onakav kakav smo vidjeli u Evropa ligi, i to se upravo i desilo na utakmici protiv Borca.

Zrinjski ima nekoliko igrača koji su u stanju stvoriti višak i napraviti prevagu. Šovšić svojim sjajnim driblinzima i nekonvencionalnim pasovima, Čurjurić tačnim pasovima u prostor i udarcima sa distance, Govedarica igrom 1 na 1, Mandić sjajnim kretanjem i konstantnim traženjem dubine, a tu je i Lendrić koji je uvijek na pravom mjestu u kaznenom prostoru da loptu pospremi u mrežu. Dodaju li se tome izuzetno ofanzivni bekovi sa dobrim osjećajem za ubacivanje u prazan prostor, dobije se ekipa koja za bh. uslove ima izuzetan napadački potencijal. Kada su svi raspoloženi onda protivnici prolaze kako je Borac prošao u 6. kolu, koji je primio tri gola za četiri minute.  

Tri od četiri gola Zrinjskog došli su nakon tranzicije po osvojenoj lopti. Prvi gol je postigao Ivan Lendrić ali sve zasluge idu Miljanu Govedarici. Pas Šovšića bio je težak ali Govedarica je uspio dobro primiti i iskontrolisati loptu, izdržao je duel i lagano pobjegao najboljem odbrambenom igraču Borca (Jovanović), i Lendriću je ostao lakši posao. Gol je mogao spriječiti desni bek Čomor, da je na vrijeme ušao u sredinu i pomogao stoperima, umjesto što je pokrivao drugu stativu na kojoj nije bilo nikoga.

Dvije minute kasnije, nova oduzeta lopta na sredini terena i brza tranzicija iz odbrane u napad. Čak šest igrača dolazi u završnicu, a Čurjurić pokazuje da mu je svejedno da li je lopta na lijevoj ili desnoj nozi. Blok Danilovića kasni, a Mladen Lučić je nemoćan na golu.

Treći gol ponovo stiže iz tranzicije po osvojenoj lopti i rezultat je vrlo lijepe akcije. Nekoliko pravovremenih pasova, napravljen je višak, odlično ubacivanje Stojkića, i Šovšić neometan šalje loptu u mrežu. Izgleda jednostavno kada kontru izvode kvalitetni igrački kakve Zrinjski ima, a protivnički igrači se sporo vraćaju u odbranu.

Posljednji gol djelo je najboljeg igrača Zrinjskog u igri 1 na 1, Miljana Govedarice. To je igrač kojem protivnici moraju „disati za vratom“ i ne dozvoliti da lagano prima loptu. Kada primi loptu i okrene se licem prema golu, tada protivnicima najčešće nema spasa. Pogotovo odbrani Borca koja nedovoljno agresivno napada i onda golovi poput ovog izgledaju lagano kao na treningu.

Zrinjski je konačno pokazao napadačku raskoš koju ima i demonstrirao u PLBiH ono što je pokazivao u većini utakmica u Evropa ligi ove godine. Izgubili su mnogo odlaskom Irfana Hadžića, ali i dalje imaju dovoljno veliku koncentraciju kvaliteta da mogu prijetiti i postizati golove na više različitih načina. Na ovoj utakmici dovoljno je bilo 5 minuta dobrog raspoloženja da se riješi utakmica protiv čvrstog protivnika. 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P