PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Dynamo Brest, velika prilika Sarajeva za evropski iskorak

Dynamo Brest je večerašnji protivnik Sarajeva u Ligi prvaka, a u oba tabora postoji uvjerenje da mogu doći do velikog plasmana u treće pretkolo Lige prvaka

foto: Dynamo Brest

Fudbaleri Sarajeva večeras će kao gost odigrati utakmicu drugog pretkola Lige prvaka sa Dynamo Brestom, prvu u ovoj fazi nakon pet godina. Te 2015. godine Sarajevo je ispalo na samom početku kvalifikacija Lige prvaka od poljskog Lecha, ali tada je zbog sistema takmičenja naš prvak svoj put započinjao u drugom pretkolu.

Protivnik FK Sarajevo, bjeloruski prvak Dynamo Brest, osnovan je 1960. godine i prošle godine je ostvario historijski uspjeh osvajanjem titule prvaka svoje zemlje prvi put ispred favorizovanog BATE-a iz Borisova. Bio je to samo nastavak solidnih rezultata iz ranijeg perioda. Brest je 2017. i 2018. godine osvajao tamošnji kup, a uz još jedan trofej kupa iz 2007. godine, vitrine su potpuno napunjene osvajanjem tri uzastopna Superkupa Bjelorusije u posljednje tri sezone.

Raskrsnica istoka i zapada

Klub nema ni približno bogatu historiju kao Sarajevo i s tog aspekta se sa prvakom BiH ne može porediti, ali dolazi iz vrlo živopisnog grada na samoj zapadnoj granici Bjelorusije i kapija je ove vrlo zatvorene i konzervativne zemlje prema Evropi.

Sa oko 350 hiljada stanovnika, Brest je sličan grad Sarajevu, a osnovan je prije više od hiljadu godina i prvi put se u historijskim izvorima spominje još 1017. godine. Logično, kroz milenij postojanja Brest je prošao mnogo toga. Nad njim su vladali Poljaci, Kijevski Rusi, Litvanci, Švedi, čak i Nijemci, rušili su ga Mongoli i krimski Tatari, a bio je vrlo zanimljiv i kao jedna od krajnjih interesnih tačaka evropskog zapada na evropskom istoku. Sve to je grad oblikovalo u moderni centar, onoliko koliko jedan centar može biti moderan u zemlji toliko zatvorenoj i konzervativnoj prema ostatku Evrope kao što je Bjelorusija.

Brest u posljednjih nekoliko sedmica prolazi sve ono što prolaze drugi najveći gradovi Bjelorusije, a jedna od prvih žrtava ustanka protiv vlasti Aleksandra Lukašenka stradala je upravo u Brestu. Ipak, odigravanje utakmice u regionalnom sportskom kompleksu Brestsky neće zbog unutarnjih problema Bjelorusije doći u pitanje, a ovaj sportski centar je klasičan primjer “trijumfa“ komunističke ideje. Stadiončić kapaciteta desetak hiljada mjesta okružen je atletskom stazom i multipraktičan je, iako se takav model skoro svugdje pokazao neefikasnim.

To i dalje ne znači da su uslovi u kojima Brest egzistira lošiji od uslova u kojima egzistiraju naši klubovi, pa je tako Brestsky tek jedan od bjeloruskih stadiona koji ispunjava uslove za odigravanje međunarodnih utakmica.

Tvrđava u Brestu, spomenik pobjedi Sovjetskog saveza u Drugom svjetskom ratu

Vojnik kluba

Dynamo Brest nije u svojoj historiji odigrao previše važnih utakmica i u Evropi je debitovao tek 2007. godine, kada je ispao od latvijskog Liepajas Metalurgsa u prvom pretkolu Kupa UEFA. Ono što je za Sarajevo mnogo značajnije jeste novija historija evropskih nastupa Bresta. Na ljeto 2017. godine, Dynamo Brest je ispao od Rheindorf Altacha u drugom pretkolu Evropske lige, a sezonu kasnije došao je i veliki uspjeh i prolazak drugog pretkola u istom takmičenju. Interesantno, protivnik je tada bio grčki Atromitos, koji je 2014. godine bio protivnik Sarajevu u Evropskoj ligi. Navijači Sarajeva se i dalje sa osmijehom sjećaju dvomeča sa grčkim timom. Nakon prolaska Atromitosa, kiparski Apollon Limassol bio je prevelik zalogaj za Dynamo Brest, no ove sezone klub je otišao dalje i sa velikih 6:3 je eliminisao Astanu iz Kazahstana.

Iako se Brest u smislu evropskog fudbala ne može porediti sa Sarajevom, ali ni sa još nekoliko naših klubova, to ne bi trebalo nikoga zavarati, iz prostog razloga što je bjelorusko prvenstvo snažnije od našeg. Naravno, svoj rejting na UEFA rang listi Bjelorusija duguje prvenstveno sjajnim rezultatima BATE Borisova. Tako osvajač kupa ove zemlje započinje svoje avanture iz drugog pretkola Evropske lige, a to za naše klubove u ovom trenutku djeluje kao nemoguća misija.

Zanimljivo je da na klupi Dynamo Bresta sjedi pravi vojnik kluba, Sergey Kovalchuk, koji je van granica Bjelorusije apsolutni anonimus. Bjeloruski bivši veznjak je nosio dres ovog kluba od 1996. do 2004. godine kada je završio karijeru, a nedugo potom je krenuo njegov puno značajniji napredak u hijerarhiji Bresta, onaj trenerski. Punih 15 godina Kovalchuk je obavljao različite poslove u Brestu. Počeo je kao trener omladinskih i rezervnih selekcija, a onda je radio kao pomoćnik u prvom timu, sportski direktor, te na koncu i trener prvog tima.

On je bio dio šampionskog kadra iz 2019. godine, ali nije bio trener prvog tima. Čeh Marcel Lička je sa Brestom osvojio Superkup Bjelorusije, potom naslov prvaka ove zemlje, ali onda je odlučio napustiti klub i od početka ove godine, vodi ga Kovalchuk. Ne može se reći da je makar i približno uspješan kao njegov prethodnik, jer Brest nakon 20 odigranih utakmica u domaćem prvenstvu zaostaje čak 14 bodova za vodećim BATE-om i Shakhtjorom iz Soligorska. Mada ima dvije utakmice manje, pred klubom je veoma teška borba za novi plasman u Evropu, pa je okršaj sa Sarajevom prilika da Brest spasi svoju neočekivano lošu sezonu, u kojoj je već doživio devet ligaških poraza. Iako bjeloruska liga ima 16 klubova izuzetno je kompetitivna, te čak ni liderski timovi ne osvajaju u prosjeku više od dva boda po utakmici.

Sergey Kovalchuk je u Dynamo Brestu od 1996. godine i doslovno zna kako klub diše

Generacija veterana

Vojnik kluba Kovalchuk je sa Brestom u svojim ranijim mandatima osvajao trofeje, ali nije to ono što ga drži na čelu kluba. Osim što je evidentno čovjek koji uživa veliko povjerenje u dugoročnom sklapanju ekipe po svom ukusu, on uživa povjerenje čelnika jer sa Brestom igra prilično napadački fudbal, što je čak i pomalo iznenađujuće u post-sovjetskoj Bjelorusiji, koja je većinu elemenata svog fudbala preuzela iz sada već dekadentne filozofije nekadašnjeg SSSR-a.

Za razliku od Sarajeva, koje sprovodi ili barem u djelo pokušava sprovesti razvoj igrača iz vlastite akademije kao jednu od svojih osnovnih filozofija, Brest nije opterećen takvim okovima i okrenut je isključivo ka rezultatima. I pored toga, klub ima razvijene bliske odnose sa gradskim rivalom Rukhom, koji je također prvoligaš i koji za Brest razvija mnoge igrače. Zanimljivo, Rukh u tekućoj sezoni ima 33 boda i zauzima mjesto iznad Bresta u ligi.

Veliku većinu svojih transfera Brest obavlja prema istoku i svoje najtalentovanije igrače prodaje gotovo po pravilu u Rusiju. Takav je slučaj bio sa vrlo talentovanim napadačem Ilyom Shkurinom, koji danas nosi dres CSKA iz Moskve.

U trenutnom kadru, Brest ima svog, uslovno rečeno, Vladana Kovačevića. Golman mlade reprezentacije Bjelorusije Pavel Pavlyuchenko rotira se na golu sa iskusnijim Ignatovichem, a jedan je od onih rođenih 1998. godine koji se mogu ubrojati među najmlađe igrače Bresta. Tu su još David Tweh te Pavel Sedko, što dovoljno govori o tome kakve igrače preferira Kovalchuk i na kome se bazira klupska filozofija.

Da je ovo vrijeme prije desetak godina, sa fudbalerima poput Yevgena Khacheridija, Olega Veretila, Sergeya Kislyaka te Sergeya Krivetsa i pogotovo Artema Milevskog, Brest bi vjerovatno bio apsolutni favorit protiv Sarajeva. No, pitanje je koliko ovi veterani mogu danas, iako su i dalje kvalitetni fudbaleri, no ne pružaju u kontinuitetu ono što su nekad pružali.

Igrač od kojeg se ubjedljivo najviše očekuje je Mikhail Gordejchuk, tridesetogodišnji reprezentativac Bjelorusije koji je protiv Astane pokazao da je u odličnoj formi. Pored njega, senegalski napadač Abdoulaye Diallo će predstavljati najveću opasnost za gol Sarajeva, a on je sa dva gola i asistencijom protiv Astane pokazao da preuzima vrlo bitnu ulogu u timu.

Artem Milevsky je najveće ime u redovima Dynamo Bresta. Nekadašnji fudbaler Dynamo Kieva je nedavno prebolovao korona virus, ali oporavljen je i kao rijetko kad u karijeri, posvećen timu, a ne samom sebi

Niko od pobrojanih u bjeloruskom prvenstvu ne igra u dobroj formi, ali Liga prvaka je sasvim druga stvar i u njoj vrijede druga pravila, pogotovo u sistemu takmičenja na jednu dobijenu utakmicu. Favorita uoči duela Bresta i Sarajeva zapravo je nemoguće odrediti, ali domaći prednost na konto terena mora imati određenu prednost. Jasno je da su i u Sarajevu i u Brestu zadovoljni činjenicom da igraju baš jedni protiv drugih, a ko će na kraju imati više razloga za radost, pokazat će večerašnjih 90 minuta u kompleksu Brestsky. Ili čak i više od toga, ako utakmica bude neizvjesna onoliko koliko se uoči njenog početka očekuje.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P