PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Plus i minus 1. kola PLBIH

U rubrici "Plus i minus" u kratkim crtama pročitajte pozitivne i negativne utiske nakon 1. kola PLBIH

Plusevi

+1. Dobra posjeta u 1. kolu

Prema podacima N/FSBIH na šest utakmica 1. kola PLBiH bilo je prisutno 21.700 gledalaca odnosno 3.616 u prosjeku. Poređenja radi, prvoligaške utakmice u Hrvatskoj proteklog vikenda pratilo je ukupno 19.989 gledalaca odnosno 3.998 po utakmici. U Superligi Srbije ukupno je bilo prisutno 15.100 gledalaca odnosno 1.887 u prosjeku.

+2. Više bodova osvojili gosti

Na 4 od 6 utakmica odigranih u 1. kolu gosti su osvojili bodove. Tuzla City, Mladost DK i Čelik su ostvarili gostujuće pobjede dok je Borac osvojio bod na gostovanju kod Željezničara. Nema terena na kome je nemoguće osvojiti bodove što ligu iz sezone u sezonu čini nepredvidivom i zanimljivom.

+3. Husref Musemić nadmudrio Vukasa

U derbiju kola i jednom od derbija sezone Sarajevo bolje od Zrinjskog 1:0. Domaćin je sa mnoštvom kadrovskih problema savladao mnogo odmornije goste a zasluge svakako najviše idu Musemiću koji je uvrstio Đokanovića (2001 godište) u prvi tim a zatim i na poluvremenu izvršio izmjenu Gavrić-Šišić i tako limitirao gostujuće kreativce i ofanzivce (Čurjurić, Šovšić, Mandić, Govedarica, Lendrić i Hadžić) na svega par prilika na cijelom meču.

+4. Konačno Čelik

Čelik je konačno prošao pripreme bez većih skandala i turbulencija i u 1. kolu ostvario gostujuću pobjedu protiv Širokog Brijega (prethodna dva gostovanja na Pecari poraženi 4:0 i 6:0). Golman, vezni red i napad djeluju respektabilno za bh. uslove a ukoliko mlada odbrana bude na nivou utakmice iz 1. kola, mogla bi ovo biti Čelikova sezona.

+5. Matthias Fanimo je spreman i motivisan

Fanimo ima 25 godina a Mladost DK mu je drugi klub u karijeri van Engleske (u Mladost stigao iz Drave). Prošao je omladinski pogon West Hama koji važi za jedan od najkvalitetnijih na ostrvu i čini se da se konačno adaptirao na PLBiH i da je spreman opravdati reputaciju sa kojom je došao. Protiv Veleža je postigao pogodak i upisao asistenciju ali osim toga primjetna je izuzetna brzina, fizička pripremljenost, te spremnost i motivisanost da igra kvalitetno u oba smjera i nametne se kao glavni igrač ekipe.

 

Minusi

-1. Sedloski napustio Široki Brijeg

Makedonski trener Goce Sedloski više nije trener Širokog Brijega. Sedloski je u oproštajnom pismu naveo da je htio otići i prije početka prvenstva odnosno nakon ispadanja u 1. pretkolu kvalifikacija za Evropa ligu od realno jačeg kazahstanskog Kairata. Pripremate se i selektujete ekipu više od mjesec dana da bi je napustili već u 1. kolu. Očigledno da u Širokom neke stvari ne funkcionišu baš najbolje.

 -2. Zvijezda 09 je primila amaterske golove

U Zvijezdi 09 su se odlučili za eksperimentisanje uoči ove sezone i već u prvom kolu to im se obilo o glavu. Imala je Zvijezda protiv Tuzla City dobre šanse pri rezultatu 0:0 ali su kasnije doživjeli potop. Nermin Crnkić je postigao dva pogotka ali je sigurno da bi svaki prosječni premijerligaški golman odbranio oba njegova udarca. Očigledno je da mladi golman Strahinja Manojlović (11.8.2002.) mentalno nije bio spreman za jednu ovakvu utakmicu.

-3. Velež se vratio u realnost

Igrati u PLBiH i u nižim rangovima takmičenja u Bosni i Hercegovini dvije su potpuno različite stvari što je na svojoj koži osjetio mostarski Velež. Mostarci su već u prvom kolu naučili bolnu lekciju da će u PLBiH skoro svaka ekipa lagano kažnjavati njihove slabosti. U Veležu nisu imali alternative za neigranje Fajića i Cvijanovića u napadu i već u 1. kolu platili su danak činjenici da su u ljetnom prelaznom roku doveli tek dva pojačanja.

-4. Željezničar se muči u napadu

Nastavila se praksa iz drugog dijela prošle sezone prema kojoj se Željezničar muči u napadu. Čak i kada su mnogo bolja ekipa na terenu često gube bodove zbog loše realizacije i loših odluka u posljednjoj trećini terena. Protiv Borca nije bilo dovoljno kvalitetnih lopti za Krpića i čini se da će tako uvijek biti kada na terenu nisu Ermin Zec i Sinan Ramović, koji su i ovaj put bili povrijeđeni.

-5. Borac je iskusan ali spor i trom

Borac je uzeo bod na gostovanju kod Željezničara ali fudbaleri Branislava Krunića nisu uradili skoro pa ništa kako bi ozbiljnije ugrozili gol Željezničara. Čak i kada bi se otvorio prostor za kontru odnosno bržu tranziciju po osvojenoj lopti, utisak je da nije bilo igrača Borca koji su u stanju to istrčati dovoljno brzo i stvoriti kvalitetnu šansu. Utakmicu protiv Željezničara je počelo čak 6 igrača koji su u četvtrtoj deceniji života, Lučić (34), Janičić (33), Jovanović (31), Vranješ (32), Mirić (32) i Vujaklija (31) i bilo je evidentno da ekipi nedostaje brzine.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P