PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Danas će se od Kupa BiH oprostiti pet premijerligaša

Široki Brijeg i Sarajevo su se do sada susreli osam puta u Kupu BIH, a obje ekipe su slavile po tri puta.

Danas su na programu utakmice osmine finala Kupa BiH, a žrijeb je htio da se već u ovoj fazi sretnu prošlogodišnji finalisti, Sarajevo i Široki Brijeg. Sarajevo je tada slavilo na svom stadionu rezultatom 3:0, dok su u revanšu poraženi golom Bagarića iz prvog poluvremena.

Rivalstvo između ova dva kluba traje od play offa za prvaka BiH, kada je Bordo klub slavio golom Gogalića pred sami kraj meča. Široki je dominirao, stvarao prilike, ali je Sarajevo na kraju bilo sretnije. Prvi put su se ove dvije ekipe u Kupu BiH sastale u sezoni 2004/2005, kada su igrali finale. Prvi meč na Pecari bio je i do prošle sezone jedina gostujuća pobjeda Sarajeva protiv Širokobriježana, a revanš je završen rezultatom 1:1, uz velike čarke na terenu i nekoliko crvenih kartona.

Do sljedećeg duela u Kupu čekalo se pet sezona. U četvrtfinalu Kupa BiH u sezoni 2010/2011 Široki Brijeg je bio uspješniji i sa 2:2 na Koševu i 1:0 kući prošao je dalje. U sezoni 2016/2017 novi dvomeč i novo finale Kupa BiH, a današnji domaćini su bili uspješni nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, nakon što su na najvećem stadionu u BiH slavili 0:1, a potom izgubili kući istim rezultatom.

Današnji susret biće deveti međusobni duel ove dvije ekipe u Kupu BiH, a obje ekipe imaju po 3 pobjede, uz dva neriješena rezultata. Ukupna gol razlika je na strani Sarajeva (8:6), a zanimljivo je da je ekipa Sarajeva u Kupu BiH u Širokom svaki put pobijedila kada bi postigla gol. Ovaj susret počinje u 18:30.

Na Grbavici će snage odmjeriti Željezničar i Mladost iz Doboj-Kaknja. Željezničar je u prvenstvu neporažen, dok je Mladost u zoni ispadanja. Iako je u kup takmičenju sve moguće, ipak se čini da je Željezničar apsolutni favorit. Inače, ove dvije ekipe su se jednom susrele u Kupu BiH, a bilo je to u sezoni 2017/2018, u ovoj istoj fazi takmičenja. Plavi sa Grbavice tada su bili bolji rezultatom 2:1 na svom terenu. Ovaj susret počinje u 18 sati.

Svi ostali mečevi počinju u 15:30, a najzanimljivije bi moglo biti u Mostaru, gdje igraju premijerligaši Zrinjski i Sloboda. Poznato je u kakvim se problemima Sloboda nalazi, a sigurno je da je i Zrinjski uzdrman domaćim ligaškim porazom u posljednjem kolu. Ove dvije ekipe su se do sada tri puta sastale u Kupu BiH, a uspješniji je Zrinjski, koji je slavio dva puta, uz jednu pobjedu Slobode. Ukupna gol razlika je 6:3 u korist Mostaraca.

Prvi meč u Kupu BiH ove dvije ekipe su odigrale u šesnaestini finala u sezoni 2004/2005, a Plemići su tada slavili rezultatom 3:0. Puno uzbudljivije je bilo u dvomeču koji su odigrali u sezoni 2007/2008, jer su se sreli u finalu. Sloboda je slavila kući rezultatom 2:1, a isti rezultat je bio u korist Zrinjskog u revanšu, pa su domaćini nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca osvojili svoj do sada jedini Kup BiH.

U preostalim mečevima sastaju se Olimpik – TOŠK, Ljubić – GOŠK, Rudar Prijedor – Rudar Kakanj, Zvijezda 09 – Borac i Tuzla City – Velež. Niti jedna od ovih ekipa se nije susrela sa svojim protivnikom do sada u Kupu BiH.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P