PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Tim 13. kola PLBiH: Mahir Karić nezaustavljiv protiv Tuzla Cityja

Kolo iza nas svakako je obilježio gradski derbi u Mostaru i odlična igra defanzivaca Veleža, ali i odlični Mahir Karić, koji je najzaslužniji što je Radnik srušio do ovog kola lidera na tabeli, ekipu Tuzla Cityja.

Foto: Glas Srpske

Trinaesto kolo Premijer lige BiH donijelo je smjenu na liderskoj poziciji, jer se nakon poraza Tuzla Cityja od Radnika na domaćem terenu Sarajevo izdvojilo kao lider, sa jednim bodom prednosti ispred gradskog rivala. Radnik se spomenutom pobjedom probio na treće mjesto i ima isti broj bodova kao i Tuzla City, ali bolju gol razliku.

Kolo je svakako obilježio mostarski gradski derbi, u kojem je domaći Velež slavio sa minimalnih 1:0, kasnim golom kapitena Denisa Zvonića, koji je ušao u igru u nastavku. Pogledajte kako izgleda tim 13. kola po našem izboru. Neke igrače smo, radi formacije, malo pomjerili sa njihovih prirodnih pozicija.


Golman
Adnan Bobić

Zrinjski je tokom utakmice imao nekoliko perioda dominacije u posjedu i stvorili su nekoliko prilika, ali je Bobić bio na visokom nivou tokom svih 90 minuta. Posebno se istakao u samom finišu utakmice, kada je prvo odbranio odličan udarac Zlomislića, a potom u petercu spriječio Lendrića da postigne gol za izjednačenje.


Štoper
Ivan Šubert

Štoper Radnika Ivan Šubert svojim igrama od samog dolaska u Premijer ligu BiH pokazuje da spada u kvalitetnije defanzivce u domaćem fudbalu. Protiv Tuzla Cityja je bio nerješiva enigma za ofanzivce domaćih, a najbolju intervenciju je imao u drugom poluvremenu, kada je spriječio Burića da postigne gol u najboljoj šansi koju su domaći imali na utakmici.

Štoper
Kosta Manev

Ofanzivna linija Zrinjskog ima strašan potencijal, što su i opravdali dosta puta do sada, međutim protiv raspoloženih defanzivaca Veleža predvođenih Kostom Manevim nisu mogli puno toga. Manev je odigrao jako dobru utakmicu i uspio je sa svojim saigračima spriječiti Zrinjski da postigne pogodak.

Štoper
Bernardo Matić

O kvalitetima Bernarda Matića je suvišno pričati. Osim štoperske, dobro se snalazi i na poziciji zadnjeg veznog igrača, a iz prekida je jako opasan. To je demonstrirao i ovaj put, kada se nakon kornera odlično snašao u petercu gostiju i pogodio za konačnih 2:0. Osim toga, i u defanzivi je bio staložen i učinkovit.


Lijevi vezni
Ivan Crnov

Slobodno se može reći da je Ivan Crnov, uz Stojana Vranješa, izuzetno bitan faktor u igri Borca. Protiv Zvijezde 09 je postigao svoj drugi ligaški gol za Borac ove sezone, a na kontu ima i tri asistencije. Njegov jako lijep gol trasirao je put ekipi iz Banja Luke ka sigurnom trijumfu.

Centralni vezni
Amar Rahmanović

Veznjak Sarajeva je u petak igrao svoju šestu utakmicu u dresu Sarajeva protiv Čelika i postigao je peti gol protiv Zeničana, čime je pokazao da mu ova ekipa itekako odgovara. Osim postignutog gola, Rahmanović je pokazao da je itekako falio ekipi Sarajeva i da će biti veliko pojačanje u nastavku sezone.

Centralni vezni
Semir Štilić

Štilić je protiv Mladosti odigrao svoju sedmu utakmicu ove sezone u Premijer ligi i već je uspio da postigne drugi pogodak i upiše četvrtu asistenciju. Uticaj Štilića na igru Plavih sa Grbavice je itekako vidljiv, i sigurno je da će u drugom dijelu sezone, kada prođe kompletne pripreme sa ekipom, taj uticaj biti još vidljiviji i značajniji.

Desni vezni
Demir Peco

Krilni napadač Radnika konačno je pošteđen povreda i ima priliku da pokaže svoj puni potencijal, što on i radi iz kola u kolo. I ovaj put je bio konstantna prijetnja protivničkoj odbrani, a uspio je iskoristiti sjajan pas Mahira Karića i pogoditi za vodstvo svoje ekipe. Osim toga imao je i još nekoliko dobrih prilika i prodora, ali je ostao na jednom golu u ovoj utakmici.


Napad
Mahir Karić

Kada je Mahir Karić leđima okrenut golu i primi loptu, apsolutno niko ne zna šta se iz toga može izroditi. U jednoj sličnoj situaciji je u 75. minuti odličnim dodavanjem izbacio dva igrača Tuzla Cityja i u šansu gurnuo Demira Pecu, koji je pogodio za 0:1. Sedam minuta kasnije je još jednim odličnim dodavanjem kreirao šansu nakon koje je dosuđen jedanaesterac za Radnik, koji je on sam rutinski realizovao. Zbog gola i asistencije, ali i generalno odlične igre u polju Karić je po našem izboru najbolji igrač 13. kola.

Napad
Mersudin Ahmetović

Svojim petim golom u posljednjih šest utakmica Ahmetović je dokazao kako se vratio u formu, nakon povrede zbog koje je preskočio nekoliko utakmica. Pred sami kraj utakmice nadvisio je defanzivce Čelika i iskoristio je odlično ubacivanje Milanovića iz kornera za potvrdu pobjede u teškoj utakmici za Sarajevo.

Napad
Sulejman Krpić

Napadač Plavih je prošle sezone bio prvi strijelac Premijer lige BiH, a novim golom, ovaj put pobjedonosnim protiv Mladosti, izjednačio se na vrhu liste strijelaca sa Vojom Ubiparipom. Krpić je svojim golovima rješavao utakmice protiz Zrinjskog, Čelika i sada Mladosti, a sa dva gola je donio bod svojoj ekipi protiv Tuzla Cityja. Obzirom na to da je svojim golovima donio Željezničaru 10 bodova, jasno je koliko je Krpić važan za igru Plavih sa Grbavice.


Trener kola

Feđa Dudić

Iako je za trenera ovog kola mogao biti izabran i Mladen Žižović, zbog odlične postavke i odrađene utakmice u Tuzli protiv lidera do ovog kola, ekipe Tuzla Cityja, ipak smo se odlučili za trenera Veleža Feđu Dudića. Iako je u pojedinim trenucima Velež “opasno živio” protiv gradskog rivala, generalno gledano Rođeni su odigrali jako disciplinovanu utakmicu. Dudić se možda i kockao sa ostavljanjem kapitena Denisa Zvonića na klupi, ali mu se to isplatilo, jer je upravo Zvonić svojim golom odlučio derbi. Izjavom poslije utakmice u kojoj je naglasio da je Zvoniću prilikom ulaska rekao da postigne gol iz prekida, jasno je da je Dudić znao šta radi i da je imao određeni plan za utakmicu, koji se na kraju i realizovao.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P