PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Koliko BiH ima “pečata” u evropskom pasošu i koji klub ih je najviše sakupio?

Kako su bh. klubovi "punili" pasoš?

Polako se približava početak nove fudbalske sezone u Bosni i Hercegovini, a već naredne sedmice tri bh. kluba će imati zvaničnu premijeru u evropskim utakmicama.

Prvo će Zrinjski ugostiti ekipu Sheriffa iz Tiraspola u prvom pretkolu Lige prvaka, a onda će Borac i Tuzla City igrati mečeve sa B36 Torshavnom sa Farskih Ostrva, odnosno ekipom Tre Penne iz San Marina.

Naši timovi sa optimizmom dočekuju ove duele, a bit će zanimljivo vidjeti mogu li ispuniti očekivanja i u slučaju Borca i Tuzle uhvatiti minimalno drugo pretkolo, odnosno u slučaju Zrinjskog, napraviti iznenađenje i plasirati se u drugo pretkolo Lige prvaka.

Zanimljiva je i jedna druga stvar po pitanju Bosne i Hercegovine i evropskih takmičenja. Otkad je Bosna i Hercegovina nezavisna zemlja i daje učesnike u evropskim takmičenjima (dakle od ljeta 1998. godine), naši predstavnici igrali su sa klubovima iz 46 UEFA članica.

Predstavnici Bosne i Hercegovine nikad nisu igrali sa klubovima iz sljedećih zemalja, poredanih po UEFA rang listi:

Francuska, Rusija, Hrvatska, Finska, Latvija, Kosovo, Gruzija, Gibraltar.

Zanimljivo je međutim da, ako uzmemo i period bivše Jugoslavije, onda će ova lista biti dodatno skraćena. Naime, bh. klubovi tada su se u međunarodnim takmičenjima sastajali još i sa klubovima iz Francuske, Rusije i Finske, dok sa klubovima iz Hrvatske i sa Kosova, logično, nisu igrali međunarodna takmičenja. Gibraltar nije ni postojao kao UEFA članica, pa ostaju samo još ekipe iz Latvije i Gruzije koje se, zanimljivo, nikada nisu sastajale sa našim.

Sarajevo i Široki Brijeg Bosnu i Hercegovinu su na međunarodnoj sceni predstavljali po 17 puta, Zrinjski 16 puta, a Željezničar 15 puta. Ova četiri tima ujedno su dovela i klubove iz najviše zemalja u našu u periodu poslije rata.

Sarajevo je igralo sa klubovima iz Italije, Njemačke, Portugala, Škotske, Srbije, Ukrajine, Belgije, Švicarske, Grčke, Češke, Norveške, Turske, Švedske, Bugarske, Rumunije, Poljske, Kazahstana, Slovačke, Bjelorusije, Moldavije, Armenije, Albanije, Malte, Velsa, Crne Gore, Andore i San Marina. Dakle, Sarajevo je igralo sa klubovima iz 27 zemalja u periodu poslije rata, a ako dodamo i nastupe prije rata, onda će lista postati bogatija za Englesku, Francusku, Kipar, Mađarsku i Finsku, što znači da je Sarajevo igralo sa ekipama iz 32 od moguće 54 zemlje.

Sarajevo Celtic
Foto: FK Sarajevo

Željezničaru su protivnici bili timovi iz Engleske, Španije, Škotske, Belgije, Češke, Norveške, Kipra, Izraela, Švedske, Bugarske, Mađarske, Poljske, Slovenije, Moldavije, Islanda, Estonije, Malte, Makedonije, Crne Gore San Marina. Poslije rata, Željezničar se sastajao sa timovima iz 20 zemalja, a ako brojimo i utakmice prije rata, onda ćemo dodati još Italiju, Njemačku, Austriju, Švicarsku, Rumuniju, Slovačku i Bjelorusiju. Željezničar je igrao sa timovima iz 27 različitih zemalja u eurokupovima.

foto: fkzeljeznicar.ba

Zrinjski je igrao sa ekipama iz Portugala, Nizozemske, Srbije, Izraela, Danske, Kipra, Švedske, Bugarske, Poljske, Kazahstana, Slovačke, Slovenije, Luksemburga, Armenije, Malte, Makedonije, Lihtenštajna, Andore i San Marina. Moldavija će biti ukupno 20. zemlja protiv čijih će klubova Zrinjski igrati u Evropi.

Zrinjski Utrecht
Foto: Hercegovina.info

Široki Brijeg se sastajao sa klubovima iz Italije, Austrije, Škotske, Švicarske, Češke, Turske, Izraela, Azerbejdžana, Kazahstana, Slovačke, Slovenije, Bjelorusije, Irske, Armenije, Albanije, Malte i Crne Gore. Širokobriježani su tako igrali sa timovima iz 17 evropskih zemalja.

Što se tiče ovosezonskih predstavnika Bosne i Hercegovine u Evropi, Tuzla City će kao prvi “pečat” u svom pasošu dobiti igranje protiv tima iz San Marina. Drugi bi pečat po svemu trebao biti nizozemski, pod uslovom da Tuzla prođe u drugo pretkolo.

Banjalučki Borac je poslije rata u svoju kolekciju “sakupio” klubove iz Švicarske, Izraela, Crne Gore, Portugala, Rumunije, Sjeverne Irske te Farskih Ostrva, čiji je predstavnik B36 Torshavn biti sedmi iz različitih zemalja. Dodamo li Borčevim rezultatima i one iz vremena bivše Jugoslavije, na listi će se naći još Italija, Ukrajina, Belgija, Mađarska i Luksemburg, za ukupan broj od 12 zemalja protiv čijih timova je Borac igrao u Evropi.

Mostarski Velež je prošle godine prvi put nastupio u eurokupovima predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, a na njegovoj listi nalaze se Grčka, Švedska Sjeverna Irska. Ova će lista sigurno biti proširena Maltom ili Armenijom ove godine, a pored minimalno četiri zemlje sa kojima će Velež imati nastup nakon ovog ljeta, iz prijeratnog perioda vrijedi na ovu listu dodati i brojne druge. Prije rata, Velež je evropske utakmice igrao sa klubovima iz Engleske, Italije, Njemačke, Portugala, Nizozemske, Austrije, Škotske, Rusije, Švicarske, Kipra, Bugarske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Luksemburga i Albanije. Velež je tako dosad igrao sa predstavnicima 19 drugih zemalja u Evropi, a ta će brojka porasti na minimalno 20 nakon ove godine.

Foto: SCSport.ba

Za kraj teksta vrijedi napomenuti da se ovi brojevi ne odnose samo na nastupe u UEFA takmičenjima, dakle u Ligi prvaka, UEFA kupu/Europa ligi, Kupu pobjednika kupova, Rapan/Intertoto kupu i Konferencijskoj ligi, nego također i na Srednjeeuropski (Mitropa) kup, te Balkanski kup koji su nekad bili snažna takmičenja i bili su i više nego važni klubovima učenicima, iako nisu bili pod direktnom UEFA ingerencijom.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P