PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Žepče je na današnji dan prije 14 godina debitovalo u Europi

Žepče je prije 14 godina debitovalo u europskim takmičenjima, a situacija sa Srđanom Bečelićem u utakmici protiv Trnave nas je podsjetila na njihov europski izlet.
NK Žepče

Sezona 2004/2005 je definitivno bila jedna od “čudnijih” otkako se igra zajednička Premijer liga BiH. Široki Brijeg i Sarajevo su završili na trećoj i četvrtoj poziciji sa 45 bodova, a Borac, koji je ispao iz lige, je imao 40 bodova. Ono što je još gore po Borac je što im je, zbog štrajka igrača koji su odbili da igraju susret 11. kola sa Slavijom u Lukavici, oduzet jedan bod, sa kojim bi sigurno ostali u ligi.

Treća čudna stvar je prekinuta utakmica u Banja Luci između Borca i Sarajeva. Jedan domaći navijač je na kraju prvog poluvremena utrčao u teren i udario igrača gostiju Mirnela Sadovića, koji je zadobio potres mozga. Igrači su se povukli u svlačionice, a gosti nisu htjeli da nastave utakmicu, zbog straha za sigurnost. Savez je registrovao utakmicu rezultatom 3:0 za Borac, uz objašnjenje da su gosti odbili da nastave utakmicu, iako su se stvorili uslovi za nastavak iste.

Svakako da treba spomenuti i neodigranu utakmicu prvog kola drugog dijela sezone između Budućnosti i Širokog Brijega. Utakmica je, zbog sniježnih padavina, odgođena za 24 sata kako bi domaćini stvorili uslove za odigravanje utakmice, međutim aktere je dan poslije zatekao identičan teren kao i dan prije, pa se utakmica nije odigrala. Nogometni savez je, sasvim logično, dodijelio pobjedu Širokom Brijegu službenim rezultatom 0:3.

Nakon svega što se dešavalo kroz čitavu sezonu, kao šlag na kraju došle su licence za učešće u europskim kupovima. Sarajevo je kao osvajač Kupa BiH na zelenom terenu izborilo nastup u Kupu UEFA, međutim NFSBiH im je uskratio licencu, pa je tako ekipa Žepča, ni kriva ni dužna, dobila priliku da predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Kupu UEFA. Žepče je sezonu završilo na 12. mjestu sa 41. bodom. Isti broj bodova imale su dvije ekipe ispred i dvije ekipe iza njih, a već pomenuti Borac koji je ispao je imao bod manje. Obzirom na to da nijedna ekipa koja je bila bolje plasirana nije aplicirala ili nije dobila licencu, Žepče je dobilo priliku da debituje na međunarodnoj sceni.

Žepčaci su za protivnika dobili također debitanta, makedonsku ekipu Bashkimi iz Kumanova, a prvi susret igrao se na današnji dan prije četrnaest godina u Skopju. S obzirom na to da su obje ekipe debitovale u europskim takmičenjima, u utakmicu su ušli sa previše opreza. U želji da se sačuva vlastiti gol kao da su zaboravili da u ekipi imaju i napadače, pa je tako utakmica završena rezultatom 0:0, ali i bez ijednog šuta u okvir gola sa obje strane. Sigurno da je naš predstavnik mogao biti zadovoljniji jer nije primio gol i jer je igrao revanš na domaćem terenu. Ipak, ono što će uslijediti par dana kasnije srušiće snove ekipi Nikole Nikića.

Bashkimi Žepče
Detalj sa utakmice u Skopju; Patrik Doqi i Vahidin Imamović zaustavljaju Da Silvu

Četiri dana poslije utakmice UEFA je registrovala utakmicu službenim rezultatom 3:0 za Bashkimi. U obrazloženju odluke je navedeno da je za našeg predstavnika nastupio Iljko Tomić, koji nije imao pravo nastupa. Tomić je kažnjen sa dvije utakmice zabrane igranja dvije godine ranije, 5. jula 2003. godine, kada je dobio crveni karton u utakmici Intertoto kupa između njegovog tadašnjeg kluba Slobode i belgijskog Liersea. Tomić je pauzirao u revanšu, ali mu je ostala još jedna utakmica kazne. UEFA je navela kako je Žepče, uz podršku NFSBiH, pokušalo objasniti kako nisu znali za suspenziju, ali UEFA smatra kako je klub dužan provjeriti status igrača.

Iz Žepča su poslije tvrdili da je najveći krivac Nogometni/Fudbalski savez BiH, koji nije na vrijeme poslao dokument o suspenziji, najavljivali su i tužbe ali od toga na kraju nije bilo ništa, pa su svoj prvi i jedini nastup u Europi završili neslavno. Revanš je završen rezultatom 1:1, ali ko zna šta bi bilo da prva utakmica nije registrovana službenim rezultatom, jer sigurno je da bi sama priprema za revanš i motiv igrača bio drukčiji.

Jučerašnja priča oko Srđana Bečelića, igrača koji je neočekivano postao junak Radnika, identična je ovoj, samo što su u Radniku bili oprezniji i odlučili su da i samoinicijativno provjere status svojih igrača. Sigurno je da su se u Žepču, pročitavši vijest o Bečeliću, prisjetili svog europskog izleta, i da razmišljaju šta bi bilo da su u klubu imali nekoga kao što je sekretar Radnika Slobodan Đorđić, ali…

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P