PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Bahrudin Atajić: I Celtic i Sarajevo su izvukli najgoreg mogućeg protivnika

Uz saglasnost ekipe iz Bordo priče, objavljujemo dio intervjua sa bivšim napadačem Celtica.
Bahrudin Atajić

Foto: SkySports

Ekipa koja je okupljena oko podcasta Bordo priča uradila je intervju sa napadačem Mladosti iz Doboj-Kaknja Bahrudinom Atajićem. Atajić je (ponovo) dospio u žižu javnosti zbog činjenice da je pet godina bio član Celtica, protivnika Sarajeva u prvom pretkolu Lige prvaka.

Uz saglasnost ekipe iz Bordo priče, objavljujemo dio intervjua sa bivšim napadačem Celtica. Iz intervjua su izbačeni dijelovi koji se ne tiču utakmice sa Celticom, a oni koji žele da poslušaju kompletan razgovor sa Bahrudinom Atajićem to mogu uraditi ovdje.

 

Bahrudin Atajić je poznato ime u bh. fudbalskoj javnosti, posebno zbog činjenice da trenutno nastupa u Premijer ligi BiH. Ipak, prvi put je na naslovnice domaćih medija dospio 2013. godine, kada je nastupao za Celtic. U tom periodu stigao je i poziv u mladu reprezentaciju BiH, pa možeš li nam reći nešto više o početku tvoje seniorske karijere?

To je bilo prije više od pet godina, kada sam dobio prvi poziv za mladu reprezentaciju i to je bilo nešto veliko u mom životu. Mislim da sam tada i zaslužio taj poziv jer sam nešto prije toga postigao prvi gol za seniorsku ekipu, tako da je poziv došao kao neka nagrada.

Odigrao si za Celtic četiri utakmice za prvi tim, a uspio si postići i jedan pogodak. Tada su čak stizale i pohvale od tadašnjeg ali i sadašnjeg trenera Neila Lennona, koji je izjavio da su u Celticu prezadovoljni tvojim napretkom i da se puno očekuje od tebe. Da li misliš da si mogao ostaviti veći trag u škotskoj ekipi?

Da, sve je to tačno, ali nažalost imao sam tada određenu nesreću, a u fudbalu znate da treba i puno sreće da bi se sve poklopilo. Taman kad sam ja trebao da se probijem u prvi tim tog ljeta trener Lennon je napustio klub, a novi trener koji je došao odmah mi je rekao da neće računati na mene. Ipak, to je tako u fudbalu i ja sam morao tražiti novi angažman.

Kad si pomenuo Neila Lennona, možeš li nam reći nešto više o njemu i misliš li da može spremiti ekipu za utakmicu sa Sarajevom, koja na papiru za Celtic izgleda vrlo lagana?

Mislim da su i Celtic i Sarajevo izvukli najtežeg mogućeg protivnika. Naravno, istina je da je Celtic veliki favorit, od toga se ne može pobjeći i nadam da će svi vidjeti veličinu kluba. Celtic ne igra englesku ligu, ali škotska liga se malo podcjenjuje, međutim u pitanju je veliki klub i to će svi vidjeti uskoro. Što se tiče trenera, mogu reći samo pozitivne stvari. U pitanju je veliki motivator i dobar taktičar, koji uvijek očekuje maksimum i koji i izvlači maksimum od igrača.

Osim Lennona, dok si ti bio član Celtica bilo je igrača koji su i danas članovi škotske ekipe. Jedan od onih koji se izdvaja je Scott Brown, koji je sada kapiten i srce tima, pa možeš li nam reći nešto više o njemu?

Brown je u Celticu legenda, bio i ostao, i igrač je koji je više od deset godina u klubu, ako se ne varam. On je kapiten kojeg svi poštuju, veliki je profesionalac i dobar čovjek.

Spomenuo si maloprije veličinu Celtica koji domaće utakmice igra na Celtic Parku, a sigurno ono što zanima sve navijače Sarajeva je atmosfera na stadionu, te koliko se moguće nositi sa takvom atmosferom?

Ja bih igračima preporučio da se ne uplaše. Naravno, biće teško, pogotovo što ne znam koliko igrača ima slično iskustvo od ranije. Ukoliko se uplaše i ne budu igrali svoju igru, neće imati skoro nikakve šanse, ali ako budu igrali svoju igru, kakvu su igrali prošle sezone, te budu imali samopouzdanja, mogu se nadati dobrom rezultatu. Nadam se i da će što više navijača iz Sarajeva otići u Glasgow da to dožive i da bodre svoj tim.

Da li i dalje pratiš ekipu Celtica, i ako pratiš kolika je razlika po tvom mišljenju između tadašnjeg i sadašnjeg perioda?

Naravno da pratim. Istina, izmijenilo se puno igrača ali ja sam tamo proveo pet godina i uvijek ću navijati za njih. Taj klub je ostavio veliki trag u mom životu i uvijek ću ih pratiti.

Jedan od nekoliko igrača koji je napustio tvoj klub je i Gedeon Guzina, koji je pojačao Sarajevo. Kakvo je tvoje mišljenje o bivšem saigraču?

Gedeon je jedan od najboljih napadača u Premijer ligi BiH jer svaki tren na terenu daje svoj maksimum. U pitanju je momak koji maksimalno radi i stvarno je zaslužio transfer u Sarajevo.

I na kraju, tvoje mišljenje o šansama Sarajeva protiv Celtica, da li mogu do iznenađenja i eventualnog prolaska?

Kao što sam već rekao, šanse su male. Sarajevo mora odigrati perfektno i pored toga uz malo sreće bi mogli do nekog pozitivnog rezultata. Ipak, biće vrlo teško, pogotovo zbog činjenice da Celtic kada ga vodi trener Neil Lennon skoro uvijek igra u grupnoj fazi Lige prvaka. Iskreno, ne može se previše očekivati, ali treba bodriti svoj tim.

Možemo li te očekivati na Koševu?

Stvarno ne znam, mi smo trenutno na pripremama u Etno Selu Stanišići, a ja se iskreno nadam da ću stići da pogledam svoj bivši klub.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P