PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(MLADE NADE) Ko je već u prvom kolu skrenuo pažnju na sebe?

Četiri mlada igrača odigrala su nešto bolje od drugih u prvom kolu

foto: Damir Hajdarbašić, fkz.ba

Fudbalska sezona u našoj zemlji počela je prošlog vikenda, a odigrano je krnje prvo kolo Premijer lige BiH. Dva meča su odgođena, a još uvijek nije poznat termin odigravanja istih, ali može se reći da ćemo u narednom periodu uživati u još jednoj sezoni koja će biti uzbudljiva i neizvjesna.

Osim rekonstrukcije terena, koja je već započeta i koja bi već kratkoročno i srednjeročno trebala promijeniti lice našeg fudbala, Nogometni/Fudbalski savez BiH je promijenio, ili je možda bolje reći, prilagodio još jedno pravilo. Za razliku od prošle sezone, kada su u sastavu ekipa morala biti dva igrača do 21 godine sa državljanstvom BiH, a samo je jedan morao biti na terenu u svakom momentu utakmice, pravilo je sada takvo da dvojica moraju igrati do poluvremena, a jedan mora završiti utakmicu.

Napravilo je to određenim klubovima probleme i otpora će sigurno biti, baš kao i prošle godine. Ipak, dok su stvari još uvijek neizvjesne spram toga koji će fudbaleri iz U-21 kategorije izboriti minutažu, imena će se sama polako iskristalisati kroz samo igranje utakmica. Pokazat će se koji igrači mogu odgovoriti zahtjevima Premijer lige BiH i biti ključni u svojim ekipama, a koji su u ovom trenutku još uvijek daleko od toga. Krenimo redom.

U prvom kolu odigrane su četiri utakmice, a osam ekipa koje su nastupile dale su minutažu za 22 igrača do 21 godine. Od ta 22 igrača, 2o ih je nastupilo pod zastavom BiH, a dvojica, Clerismario Santos Rodrigues iz Željezničara i Moris Valinčić iz Širokog Brijega, nastupili su pod zastavama Brazila odnosno Hrvatske.

Ovako izgleda minutaža klubova u prvom kolu.

FK Željezničar – 294 minute (204 minute bez Clerismarija)
NK Široki Brijeg – 279 minuta (189 minuta bez Morisa Valinčića)
HŠK Posušje – 172 minute
FK Sloga Doboj – 162 minute
FK Borac – 153 minute
FK Igman Konjic – 135 minuta
FK Velež – 135 minuta
FK Leotar – 135 minuta

Najviše igrača iz U-21 kategorije imao je Široki Brijeg, a šansu je, računajući i hrvatskog internacionalca Morisa Valinčića, dobilo njih pet. Za Željezničar su, uključujući Clerismarija, igrala četiri igrača, za Slogu Doboj tri, a ostali klubovi imali su minimalna 2 U-21 igrača u kadru.

Željezničar i Široki Brijeg su po trojici igrača omogućili da odigraju cijeli meč, a na poluvremenu su u ovom kolu zamijenjena ukupno četiri igrača. To su Arman Džanković (2002) iz Veleža, Ammar Đuderija (2002) iz Leotara, Damir Hrelja (2001) iz Igmana te Obrad Starčević (2002) iz Sloge Doboj.

Što se tiče istinski mlađih igrača, onih koji su tek odradili juniorski staž ili još imaju pravo nastupa u juniorima, dakle igrača rođenih 2003. godine ili kasnije, za dvojicu se u ovom kolu našla minutaža. Enver Kulašin (2003) odigrao je dobar meč za Borac u gostima kod Sloge, a na terenu je proveo 63 minute. S druge strane, šansu je dobio i Božo Prusina (2004), koji je za Široki Brijeg odigrao osam minuta u gostima kod Igmana.

Ko je najviše pokazao?

Rano je za bilo kakve detaljne analize nakon samo jednog kola. Ipak, u prvi plan se mora istaći napadač Širokog Brijega Daniel Lukić (2001) koji je svom timu donio pobjedu jedinim pogotkom u gostima protiv Igmana. Lukić već dugo igra jako važnu ulogu za Široki Brijeg i napadač je koji dosta obećava, ali svojoj igri mora dodati veći broj golova. Ova sezona je dobra prilika za to. Za Široki je svakako dobra vijest što Lukić ima ugovor na još tri godine, pa dobrih i bogatih ponuda za njega sigurno neće nedostajati ako nastavi sa ovakvim igrama.

Daniel Lukić mogao bi “eksplodirati” ove sezone/foto: bljesak.info

Enver Kulašin je dobio snažnu konkurenciju na krilnoj poziciji dovođenjem Gorana Zakarića i sigurno je da ispred nekadašnjeg reprezentativca BiH neće igrati. Međutim, pokazao je da ga itekako uspješno može mijenjati i u Borčevom lošem otvorenju sezone Kulašin je jedna od svijetlih tačaka. Kako će se dalje razvijati, svakako ostaje da se vidi, no 2003. je godište i ima još dosta vremena pred sobom.

Clerismario Santos Rodrigues nije protiv Leotara bio toliko dominantan kao na pripremama, ali je svejedno odigrao solidan meč. Brazilac je 2001. godište kao i Daniel Lukić i od njega se očekuje mnogo i trebao bi biti jedan od nosilaca igre u Željezničaru, baš kao i Lukić u Širokom Brijegu. Jako je bitno spomenuti ovaj dvojac kao predstavnike generacije igrača rođenih 2001. godine u prvom kolu, jer je upravo nivo na kojem oni igraju, odnosno njihov značaj za ekipe u kojima igraju, ono što igrači rođeni 2001. godine moraju postići.

Ako su prva opcija za izmjenu na poluvremenu, onda je jasno da su tu samo zbog pravila i da u klubu od svih njihovih igračkih karakteristika najviše cijene njihovo godište. To je za igrače rođene 2002. i kasnijih godina donekle i tolerantno, ali ako ste 2001. godište i igrate samo zbog U-21 pravila, onda trebate razmisliti jer sa završetkom ove sezone više nećete biti U-21 igrač, a onda će za vas nedvojbeno nastati problemi.

Pomen je u ovom kolu svakako zaslužio i Dragan Matković (2001) iz Leotara, koji je motorički definitivno dobitak za vezni red trebinjskog kluba i koji bi se vrlo brzo trebao nametnuti kao jedna od glavnih opcija u Leotarovom timu.

S obzirom na to da nisu odigrane sve utakmice prvog kola i da se svi mladi igrači nisu predstavili, nije baš zgodno ovaj put praviti tim kola. Ipak, jasno je da će s vremenom i takva mogućnost postojati. Ono što je sigurno, a što se nameće već nakon četiri utakmice prvog kola, jeste da će mladi igrači ove sezone imati još bitniju ulogu nego ranije. Koliko će ih  dokazati da su tu pažnju zaslužili, ostaje da se vidi.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P