PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Dvostruko slavlje Širokobriježana na Grbavici

NK Široki Brijeg je prethodnog petka stigao do velikog postignuća.

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

U 29. kolu Premijer lige BiH prethodnog petka na Grbavici su se sastali Željezničar i Široki Brijeg, a gosti su nakon preokreta slavili pobjedu rezultatom 1:3. Bila je to šesta ligaška utakmica u nizu u kojoj Širokobriježani nisu poraženi na Grbavici. Osim po velikoj pobjedi, u NK Široki Brijeg će ovu utakmicu pamtiti po velikom postignuću koje su ostvarili.

NK Široki Brijeg je na Grbavici stigao do 1000. osvojenog boda u Premijer ligi BiH, otkako se ona igra na području cijele države, odnosno od sezone 2002/03. Plavi sa Pecare su do ove utakmice imali 997 osvojenih bodova na vječnoj tabeli PLBiH, a zanimljivo je da je Mato Stanić u meču protiv Zrinjskog postigao 900. gol za NK Široki Brijeg u PLBiH.

Široki Brijeg se na vječnoj tabeli Premijer lige BiH nalazi na četvrtom mjestu sa tačno 1000 osvojenih bodova u. Na trećem mjestu nalazi se Zrinjski sa 1018 bodova, drugi je Željezničar sa 1049 bodova, dok je prvo Sarajevo sa 1073 boda. Ove četiri ekipe su do sada odigrale 576 utakmica i jedine su ekipe koje su provele svih 19 sezona u najvišem rangu takmičenja.

Kada su u pitanju golovi, Sarajevo je od ove četiri ekipe postiglo najviše (968) i primilo najmanje golova (492), dok se na drugom mjestu nalazi Željezničar sa 905 postignutih i 519 primljenih golova. Iako ima 18 bodova manje od Zrinjskog, Široki Brijeg je efikasniji od Zrinjskog, a i primili su manje golova od Plemića. Ekipa Širokog Brijega postigla je 903 a primila 553 gola, dok je ekipa Zrinjskog postigla 889 a primila 594 gola.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P