PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ima li smisla nastavljati prvenstvo?

Kakva god odluka bila u narednim danima, izvjesno je da niko iz ove situacije neće izaći kao pobjednik, zbog niza razloga.

Dok gledamo najave kako će se fudbalska prvenstva širom Europe nastaviti u narednom periodu, još uvijek nije poznato šta će biti sa Premijer ligom BiH. Nogometni/Fudbalski savez BiH kao da bježi od odgovornosti i poziva se na odluke Kriznih štabova u entitetima, ali i prebacuje lopticu na klubove. N/FSBiH je sa klubovima održao nekoliko sastanaka o eventualnom nastavku, a prije nekoliko dana klubovima je dostavljen upitnik sa deset pitanja na koja moraju odgovoriti do sutra. Pitanja su sljedeća:

1. Da li ste za nastavak takmičarske sezone 2019/2020?

2. Ako jeste, da li smatrate da se takmičenje treba završiti u postojećem formatu?

3. Ako smatrate da je potrebno mijenjati format takmičenja, molimo za opis istog.

4. Na koji način ćete organizovati trenažni proces, a u smislu poduzimanja preventivnih mjera? Potreban detaljan opis.

5. Na kojim terenima planirate obavljati treninge?

6. Na koji način planirate organizovati putovanja na utakmice? Potreban je poseban opis za korištenje ugostiteljskih objekata i hotela tokom putovanja.

7. Na koji način je planirana organizacija utakmice i koji broj osoba je potreban u direktnoj organizaciji?

8. Način testiranja igrača i ostalog osoblja na COVID-19 i naziv ustanove.

9. Rok do kada je planirano obaviti testiranje?

10. Na koji način planirate utrošiti sredstva pomoći dobijena od NS/FS BiH?

Evidentno je da u upitniku dominiraju pitanja koja se tiču organizacije treninga i utakmica. Odgovori na prva dva pitanja su isti od strane svih klubova, odnosno svi su za nastavak i odigravanje preostalih 11 kola, ali sve je više sumnje u iskrenost samih klubova. Kada ekipa vodi dva ili tri razlike rado će izbaciti loptu čak i u kontranapadu kako bi se ukazala pomoć protivničkom igraču koji je povrijeđen, ali kada sustižu rezultat rijetko ko se drži fair playa, čak naprotiv. Otprilike je ta analogija primjenjiva i na izjave klubova da žele nastavak prvenstva, jer neki klubovi koji su u dobroj poziciji možda iz kurtoazije govore da su za nastavak, ali ko to može znati.

Borac i Mladost sve više za prekid

Spomenimo i interese nekih klubova, prije svih Borca, o čemu se svakodnevno priča u sportskim krugovima. Činjenica je da se Borac nalazi na poziciji koja mu u slučaju prekida prvenstva i neodigravanja završnice Kupa BiH donosi plasman u pretkolo Europa lige, kao i to da je predsjednik Borca Vico Zeljković blizak samom vrhu vlasti u RS-u. Upravo je ta vlast najavila da se neće moći održavati sportski događaji do 1. jula, a tada bi bilo nemoguće završiti kompletan treći dio Premijer lige BiH.

Mnogi će reći da je upravo Zeljković “povukao” rodbinske veze i preko predsjednika RS Milorada Dodika uticao na ovu odluku, ali kao što je to obično slučaj u našem sportu, za to ne postoji nikakav materijalni dokaz. Druga ekipa koja se sve otvorenije zalaže za prekid prvenstva je Mladost iz Doboja kod Kaknja, a jasno je, obzirom na poziciju na tabeli, zašto je to tako.

Rijetki pojedinci spominju zdravlje igrača

Nažalost, u kompletnoj priči oko nastavka sezone puno više se priča o interesima nekih klubova nego o zdravlju samih igrača, ali i o troškovima koje bi klubovi morali podnijeti prilikom organizacije utakmice u ovim okolnostima. Nogometni savez je obećao da će se pobrinuti za dezinfekcijske tunele za klubove u Premijer ligi, te prvim i drugim ligama, odnosno oko 80 tunela, ali za sve ostalo će se morati pobrinuti klubovi.

Organizacija utakmice i do sada je za neke klubove nerijetko predstavljala problem, ali im se “gledalo kroz prste”. Pitanje koje se nameće je kako će klubovi organizovati utakmice dok god postoji opasnost od korona virusa? Među najvećim troškovima koje bi klubovi morali snositi su testovi koje će morati uraditi svi koji budu na terenu i oko njega, odnosno svi koji imaju veze sa jednim fudbalskim klubom.

Jedan od prijedloga N/FSBiH je da se rade po dva serološka testa, prije početka trenažnog procesa i prije početka odigravanja utakmica. Svaka ekipa ima najmanje 25 igrača u pogonu, a ako dodamo ostalo osoblje (trenere, doktore, ekonome) to je otprilike 50 testova po ekipi. Jedan test košta oko 60 KM, pa tako jednostavnom matematikom dolazimo do cifre od 12.000 KM za jednu ekipu za jedno kolo (4 testiranja x 50 ljudi x 60 KM). Zbog sigurnosti svih učesnika jedne utakmice, vjerovatno bi se testovi ponavljali prije svakog kola, što je za 11 preostalih kola iznos od 132.000 KM.

Klubovi u BiH igračima ne isplaćuju redovno plate, pa je logično pitati se šta bi se dešavalo sa testiranjima, a testovi su samo jedan od dodatnih troškova u ovom periodu, jer tu je još i stalni karantin u kojem bi igrači morali biti smješteni, vjerovatno bi zbog poštivanja razmaka od 2 metra za putovanja bila potrebna dva autobusa i slično.

Izmjene formata takmičenja (ni)su opcija

Na pitanje broj 3 pojedini klubovi su dali svoje prijedloge za promjene formata takmičenja, koji su (reklo bi se očekivano) u startu naišli na neodobravanje pojedinih klubova. Željezničar je predložio da se smanji broj utakmica, odnosno da se liga podijeli na 3 mini lige sa po 4 ekipe, što bi sigurno i smanjilo troškove, ali nekim klubovima taj sistem ne bi odgovarao. Bilo je i prijedloga da se sve utakmice igraju u Federaciji BiH ili na dva ili tri neutralna terena, ali zašto bi iko pristao da bude na bilo koji način u podređenom položaju?

Na preostalih sedam pitanja ćemo možda sutra saznati odgovore, a vrijedi spomenuti pitanje broj 10, odnosno pomoć koju je N/FSBiH najavio za klubove. Prema najavama, klubovi koji izbore opstanak u PLBiH bi trebali dobiti oko 60.000 KM, dok će klubovi koji ispadnu i koji uđu u PLBiH dobiti po 30.000 KM. Iz ovih cifara vidljivo je da pomoć nije dovoljna da pokrije testiranja za preostalih 11 kola, koliko bi se trebalo odigrati.

Klubovi su već u finansijskim problemima

Šta god da se desi i da se odluči, jasno je da je ova sezona već uzela danak, obzirom na to da su pojedini klubovi morali smanjiti plate igračima i rukovodstvu, dok je Zvijezda 09 bila prinuđena da raskine ugovore sa nekoliko igrača. Idealnog scenarija nema, jer u bilo kojoj varijanti neko će biti “zakinut” za nešto, da li za titulu, opstanak ili plasman u Europu, a u slučaju eventualnog nastavka nije nemoguće da neki klubovi dožive još veću finansijsku dubiozu.

Gubici su već sada veliki, a odigravanje utakmica pod ovim okolnostima bi generisalo dodatne. Samo odigravanje utakmica bez prisustva publike je veliki gubitak, prije svega za Sarajevo, Željezničar i Borac, koji su imali najveću posjetu u dosadašnjem dijelu prvenstva i koji su trebali odigrati nekoliko jakih domaćih utakmica u nastavku. Jeste floskula, ali fudbal se igra zbog navijača, a gledanje utakmice na TV-u, posebno bez prisustva publike, ubija draž bez obzira na to o kojoj utakmici se radilo, pogotovo jer će sada igrači morati zaboraviti na svaku emociju prilikom izlaska na teren, jer se neće moći pozdraviti, potapšati saigrača kada napravi dobar potez, proslaviti gol…

Najpametnije bi bilo prekinuti prvenstvo

Kao što smo već naveli, jasno je da u vis maior situacijama, što pandemija korona virusa sigurno jeste, ne mogu svi biti pobjednici i neki će klubovi biti oštećeniji od drugih, dok će neki bolje proći. Ne bi bilo nezasluženo da Sarajevo bude proglašeno prvakom, jer za takvo što postoji osnova u činjenici da je regularni dio prvenstva od 22 kola okončan, a i praksa nekih drugih zemalja, poput Srbije koja će odigrati samo regularni dio prvenstva, ide u tom pravcu.

S druge strane, niko sa sigurnošću ne može znati šta će se ubuduće dešavati i kakva će uopšte biti praksa u većini evropskih liga. PSG je zvanično prvak Francuske, a Liverpool koji je bez dileme bio najbolja evropska ekipa ove sezone titulu možda neće dobiti. Stoga, jasno je da ne postoji jedno, sasvim pravedno rješenje, koje će zadovoljiti sve učesnike. Ajax je najavio da će tužiti Fudbalski savez Holandije zbog odluke da ne bude proglašen prvakom, a pridružio mu se i drugoligaš Cambuur, koji je trebao ući u elitu a nije zbog odluke saveza.

Za očekivati je da svi klubovi koji su na prvom mjestu, a koji ne budu proglašeni prvacima u zemljama u kojima se ne može nastaviti prvenstvo, matične saveze tuže ako im ne bude dodijeljena titula. Isto tako, tužbe vrijedi očekivati i od još većeg broja klubova ako budu izbačeni iz lige bez okončanja sezone, kao što je to u Francuskoj najavio Amiens. Dakle, nezadovoljnih će biti, ovako ili onako, mada je situacija u Bosni i Hercegovini puno jasnija, s obzirom na to da je prvenstvo u dvokružnom smislu okončano.

Ako bi savez prekinuo prvenstvo i odredio putnike u europska takmičenja na osnovu plasmana na tabeli nakon 22 kola, jasno je da bi Sarajevo profitiralo jer bi igralo pretkolo Lige prvaka i dobilo bi više novca od UEFA-e, dok bi svakako profitirao i Borac. Mnogi tvrde i da bi u slučaju nastavka Sarajevo svejedno bilo u prednosti, obzirom na širinu igračkog kadra, ali to je u domenu “rekla-kazala”, jer u našem fudbalu često je motiv nekim ekipama donosio prednost, a sigurno da bi sve ekipe imale motiv više da dokažu da te priče nemaju čvrst temelj.

Šta ako se nastavi i neko se zarazi?

Još jedna stvar koju gotovo niko ne spominje je šta bi se desilo ukoliko bi se prvenstvo nastavilo i neki igrač ili više njih se zarazio? Šta ako bi Tuzla City nakon prvog odigranog kola nastavka pretekla na tabeli Borac i ako bi (naravno da je to nemoguće ali hipotetički pričamo) Čelik pobijedio Željezničar i pretekao Mladost? Da li bi i tada iz Borca i Mladosti bili za prekid prvenstva? U nekim prvenstvima su najavili da bi na to mogli gledati kao na standardnu povredu u fudbalu, ali je to apsolutno nekorektno i nepošteno, jer se ne može gledati kao obična povreda. Odigravanje prvenstva do kraja po unaprijed određenom sistemu bi bila najpoštenija i najreguralnija stvar, i iskreno se nadam da će se to i desiti, jer svačiji cilj je da na terenu pokaže da je najbolji a naš je cilj da nam se vrati fudbal, ali treba dobro razmisliti šta će to donijeti i kakve će posljedice imati. 

Kako god se sve ovo završilo, pobjednika na kraju ipak neće biti. Ukoliko se nastavi prvenstvo igrači će sigurno biti skloniji povredama, ukoliko se ne nastavi onda će igrači biti četiri mjeseca bez utakmica, neke ekipe će doživjeti finansijski krah (u Europi su neki klubovi već bankrotirali), a dodatni problem će predstavljati i vraćanje amaterskih ugovora. Budućnost bh. fudbala trenutno ne izgleda nimalo lijepo.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P