PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je najbolji izvođač jedanaesteraca u historiji PLBiH?

Ko je dao najviše golova iz penala? Ko je najviše puta promašio? Ko nikada nije promašio?
Darko Spalević

Foto: Sportsport.ba

Baviti se statistikom Premijer lige BiH je Sizifov posao. Godine i godine prikupljanja i obrade podataka iz raznih izvora, ali i dalje ne možete tvrditi da ste na 100% tačnosti, prije svega jer iz N/FSBiH još nismo dobili odgovore na upite o saradnji. Mada, obzirom na stvari koje se sada dešavaju sa službenim zapisnicima u Comet sistemu, niko ni nakon posjete Savezu ne bi mogao sa sigurnošću tvrditi da ima sve tačne podatke, ali bi svakako bilo relevantno imati iza sebe instituciju.

Na našoj stranici smo do sada objavili veliki broj zanimljivosti vezanih za domaće prvenstvo i Kup BiH, a tako ćemo nastaviti i dalje. Ovaj put na red su došli najbolji izvođači jedanaesteraca u historiji zajedničke Premijer lige BiH. Obzirom da su se podaci za starije sezone uglavnom prikupljali iz novina, nije nemoguće da neki promašeni jedanaesterac nije ušao u statistiku. Međutim, za sve sezone su korišteni izvještaji iz nekoliko dnevnih novina, tako da i ukoliko se propust desio sigurno se radi o maksimalno dva-tri neobrađena jedanaesterca.

80.1% jedanaesteraca je uspješno realizovano

Od prvog kola zajedničke Premijer lige BiH odigranog 3. augusta 2002. godine, pa do posljednje utakmice 22. kola PLBiH odigrane 8. marta 2020. godine, klubovima su dosuđena 1163 jedanaesterca. Od tog broja, 931 kazneni udarac je uspješno realizovan, dok su 232 promašena, što je učinkovitost od 80.1%.

Ukupno 351 igrač je izvodio jedanaesterac za svoju ekipu, a njih 305 je bilo uspješno. Jednostavnom matematikom dolazimo do toga da 46 igrača nije pogodilo sa bijele tačke u najvišem rangu bh. fudbala, ali su samo četvorica šutirala više od jednog jedanaesterca. Da budemo precizniji, sva četvorica su po dva puta promašila jedanaesterac, a u pitanju su Elvis Čergić, Vladimir Karalić, Mladen Vranjković i Aidin Mahmutović.

Prvi penal u zajedničkoj Premijer ligi BiH dosuđen je ekipi Sarajeva 3. augusta 2002. godine, u prvom kolu protiv Posušja, a precizan je bio Džemo Smječanin. Prvi nerealizovani penal također je djelo Džeme Smječanina. U utakmici trećeg kola između Brotnja i Sarajeva, odigranoj 18. augusta 2002. godine, golman gostiju Vladimir Markotić je u 79. minuti odbranio penal Smječaninu.

Igrač Orašja je apsolutni rekorder

Nekadašnji defanzivac Orašja Ivo Pejić se na vječnoj listi strijelaca zajedničke PLBiH nalazi na 15. mjestu sa 54 postignuta gola u 184 odigrane utakmice. Pejić je apsolutni rekorder kada su u pitanju golovi iz jedanaesterca, a bio je uspješan 31 put, dok je 4 puta promašio. On je ujedno i igrač koji je šutirao najviše jedanaesteraca u PLBiH.

Drugo mjesto sa po 19 pogodaka dijele Elvedin Varupa i Darko Spalević. Ipak, Varupa je uspješniji jer je promašio dva jedanaesterca, dok je Spalević promašio pet.

Na četvrtom mjestu nalazi se još jedna ikona Premijer lige BiH, Zajko Zeba, koji je bio 17 puta uspješan sa bijele tačke, dok je promašio dva puta. Po 15 golova iz penala postigli su Zoran Rajović i Dalibor Šilić, 14 puta je uspješan bio Feđa Dudić, a u deset najboljih sa po 13 golova nalaze se Siniša Mulina, Mladen Žižović i Đorđe Savić.

193 igrača nikada nisu promašila jedanaesterac

Ako posmatramo procentualno, čak 193 igrača nikada nisu promašili penal u PLBiH, ali njih 112 je šutiralo samo jedan penal, 28 ih je šutiralo dva puta, dok su 23 igrača šutirala tri penala i sva tri puta bili uspješni. Samo tri igrača su šutirala više od 10 jedanaesteraca i imaju 100% učinkovitost. Bez greške su bila dvojica bivših igrača Širokog Brijega, te jedan igrač Sarajeva.

Sadašnji sportski direktor NK Široki Brijeg Dalibor Šilić je pogodio 15 od 15, Alen Škoro je pogodio 11 od 11, baš kao i Domagoj Abramović. Još uvijek aktivni Vojo Ubiparip je prvi ispod crte, a on je pogodio svih 9 penala koje je izvodio, a najboljih pet zaključuje bivši igrač Željezničara Almir Gredić, koji je bio uspješan svih 8 puta, koliko je preuzeo odgovornost.

Ukoliko pogledamo igrače koji su izveli dvocifren broj jedanaesteraca, nakon Šilića, Škore i Abramovića najbolji je Feđa Dudić sa 93.3% (14 golova, 1 promašaj), a slijede ga Samir Bekrić, Vladan Grujić i Albin Pelak sa 91.7%. Sva trojica pomenutih igrača su 11 puta bili uspješni, te su samo jednom promašili sa bijele tačke. Uspješnost veću od 90% ima još i Elvedin Varupa (90.5).

Najviše penala u PLBiH promašili su Stevo Nikolić i Zoran Rajović, po 6. Nikolić je bio precizan 9 puta, a Rajović 15. Na trećem mjestu je pomenuti Spalević sa 5 promašenih jedanaesteraca, a čak osam igrača je promašilo četiri jedanaesterca u ligi. Igrači koji su promašili po četiri penala su: Sanel Jahić (1 gol), Krste Velkoski (7 golova), Petar Jelić (9 golova), Sretko Vuksanović (11 golova), Veldin Muharemović (11 golova), Siniša Mulina (13 golova), Mladen Žižović (13 golova), te lider Ivo Pejić.

Najviše penala u jednoj sezoni realizovao je Darko Spalević u sezoni 2008/09 (9 golova, 1 promašaj), drugo mjesto dijele Ivo Pejić u sezoni 2002/03 (8/0), te Samir Bekrić u sezoni 2009/10 (8/0).

Najviše penala u jednoj sezoni, po 3, promašila su četiri igrača: Petar Jelić u sezoni 2005/06 (6 golova iz penala), Stevo Nikolić u sezoni 2006/07 (6 golova), Sretko Vuksanović u istoj sezoni (4 gola), te Krste Velkoski u sezoni 2018/19 (2 gola).

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P