PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je najbolji strijelac Širokog Brijega u velikim derbijima?

Donosimo vam listu najboljih strijelaca Širokog Brijega u utakmicama protiv Željezničara, Sarajeva i Zrinjskog, a isto ćemo uraditi i za preostale tri ekipe.

Foto: SCSport

Prije nekoliko dana pisali smo o duelima između timova velike četvorke bh. fudbala i NK Široki Brijeg je ubjedljivo vodeći u duelima sa najvećim ekipama. Ekipa sa Pecare je osvojila 177 bodova u međusobnim duelima, 13 više od Željezničara, 16 više od Sarajeva, te 30 bodova više od šesterostrukog prvaka BiH Zrinjskog.

Igrači Širokog Brijega postigli su 149 golova, a dva puta su protivnički igrači tresli vlastitu mrežu (Sedin Torlak iz Sarajeva i Benjamin Čolić iz Željezničara). Široki Brijeg je najbolji domaćin, te drugi najbolji gost. Na Pecari su protiv najvećih rivala postigli 99 golova, dok su na gostovanjima postigli 52 gola.

Od 149 golova 9 je postignuto sa bijele tačke, a dva puta je precizan bio Domagoj Abramović. Ukupno je za Široki Brijeg dosuđeno 10 jedanaesteraca i Ivan Krstanović jedini nije realizirao kazneni udarac.

Roskam jedini postigao hat-trick

Naravno, najbolji strijelac Premijer lige BiH Wagner Santos Lago je neprikosnoven i u ovom segmentu, te je sa 16 golova najbolji strijelac tima sa Pecare. Na drugom mjestu nalaze se sadašnji sportski direktor Širokog Brijega Dalibor Šilić i Mateo Roskam, koji su postigli po 8 golova, a četvrto mjesto dijele legendarni Hrvoje Erceg i Nikola Juričić sa po 7 postignutih golova. 

Još jedna legenda Premijer lige BiH nalazi se na listi. U pitanju je Krešimir Kordić, koji je postigao 6 pogodaka, a po 5 su postigli Luka Menalo, Juan Manuel Varea, Dražen Bagarić, Domagoj Abramović i Mislav Karoglan. Sadašnji kapiten Dino Ćorić pogodio je 4 puta protiv najvećih rivala, a po 4 puta pogađali su još Ricardo Santos Lago Baiano, Jure Ivanković i Ivan Zovko.

Najviše golova na Pecari postigao je Wagner, ukupno osam, slijedi ga Roskam sa sedam, Šilić sa šest, te Kordić i Menalo sa po pet postignutih golova. Wagner je najbolji strijelac i na gostovanjima, a na Grbavici, Koševu i Pod bijelim brijegom postigao je također 8 golova, po četiri su postigli Nikola Juričić i Dražen Bagarić, a po tri Erceg, Dino Ćorić i Stanko Bubalo.

Mateo Roskam je jedini igrač Širokog Brijega koji je postigao hat-trick protiv timova iz velike četvorke, u pobjedi nad Željezničarom rezultatom 4:1 12. septembra 2010. godine. Mislav Karoglan i Krešimir Kordić su postizali po dva gola na istom meču dva puta, a dva gola na utakmici postizali su još Nikola Juričić, Mirko Marić, Ricardo Santos Lago, Mateo Roskam, Juan Manuel Varea i Ivan Zovko. Zanimljivo, Karoglan je oba puta po dva gola postigao protiv Željezničara.

Juričić najefikasniji protiv Sarajeva, Bagariću “ležala” Grbavica i Mostar

U duelima protiv Željezničara Široki Brijeg je postigao 51 pogodak, 35 na Pecari i 16 na Grbavici. Najviše golova protiv Željezničara postigli su Wagner Santos Lago i Mislav Karoglan, po 5, a po 3 puta pogađali su Domagoj Abramović, Jure Ivanković, Krešimir Kordić, Mateo Roskam i Dalibor Šilić. Dva gola protiv Željezničara postigla su četiri igrača, a po jedan 17 igrača, uz autogol Benjamina Čolića. Najviše golova na Pecari, po 3, postigli su Mislav Karoglan, Mateo Roskam i Wagner Santos Lago, a na Grbavici su po dva puta pogađali Karoglan, Wagner i Dražen Bagarić.

NK Široki Brijeg je u utakmicama protiv FK Sarajevo postigao 46 golova, 29 na Pecari i 17 na Koševu. Najbolji strijelac Širokobriježana u duelima protiv Sarajeva je Nikola Juričić sa 6 golova, po 5 su postigli Wagner i Hrvoje Erceg, Juan Manuel Varea je pogodio 3 puta, šest igrača je postiglo po 2 gola, 14 igrača je pogodilo jednom, uz jedan autogol Torlaka iz Sarajeva. Kada su u pitanju utakmice na Pecari, po 3 gola protiv Sarajeva postigli su Erceg i Varea, a u duelima na stadionu Asim Ferhatović Hase 4 gola postigao je Juričić a 3 Wagner.

U utakmicama protiv Zrinjskog igrači Širokog Brijega postigli su 54 gola, od čega 35 na Pecari a 19 u Mostaru. Najviše golova protiv Plemića postigao je Wagner, 6, Mateo Roskam je postigao 4, Dalibor Šilić 3, šest igrača je postiglo 2 gola, a čak 29 igrača je postiglo jedan gol. U mečevima na Pecari po 3 puta su pogađali Roskam, Šilić i Wagner, a u Mostaru 3 gola su Wagnerovo djelo, Bagarić je postigao 2, a 14 igrača je postiglo jedan gol.

 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P