PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je “šampion” priprema?

Titula bi bila negdje između Mostara i Sarajeva, a Asmir Suljić bi osvojio "zlatnu kopačku"

foto: FK Sarajevo

Sinoćnjom utakmicom između Slobode i Sloge Doboj, praktično su okončane pripreme za novu sezonu Premijer lige BiH.

Iako za neke klubove poput Slobode i Sarajeva sezona neće započeti kad započinje drugim ekipama zbog odgode utakmica uzrokovane evropskim nastupima njihovih protivnika, pa je samim tim moguće odigravanje još nekih pripremnih utakmica, jasno je da su one osnovne pripreme završene za 12 premijerligaških timova, i da je svako eventualno dalje pripremanje puka improvizacija, a da je klubovi nisu planirali.

U nastavku ćemo, baš kao i ranijih godina, prezentovati kompletan učinak premijerligaških klubova u pripremnom periodu, te ćemo proglasiti i najbolju ekipu ovog perioda. U obzir nisu uzete utakmice koje su pojedine ekipe igrale sa svojim omladinskim i B timovima, već samo utakmice protiv drugih klubova.

Ukupno su premijerligaši odigrali 40 pripremnih utakmica, dio među sobom, dio sa klubovima iz prvih liga u našoj zemlji, a dio i sa inostranim protivnicima. Naši klubovi su igrali protiv klubova iz Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bugarske, Mađarske i Crne Gore.

Što se tiče samog učinka na pripremama, jako je bitno istaći da nije lako praviti poređenje među ekipama bez da se u obzir uzme broj odigranih utakmica. Poređenja radi, Sloboda i Sloga Doboj odigrali su po šest pripremnih mečeva, Velež i Tuzla City po pet, a recimo Posušje i Široki Brijeg po dva. Da bi se dobio adekvatan omjer ovih klubova, morao se u obzir uzeti i broj “osvojenih” bodova po utakmici.

HŠK Zrinjski FK Željezničar bi podijelili imaginarni naslov šampiona priprema, jer su u po četiri odigrane utakmice ostvarili po tri pobjede i jedan remi, što bi značilo, kad bi se za ove nastupe dodjeljivali bodovi, da bi osvojili 2 i po boda po utakmici. Zrinjski je ipak ispred zbog nešto bolje gol razlike.

Mostarski tim je postigao deset golova, primio četiri, dok je Željezničar postigao sedam golova i primio samo jedan. Oba tima imala su po sedam različitih strijelaca iz vlatitih redova, dok su protivnici Zrinjskog u sklopu priprema postigli i dva autogola.

Najefikasniji igrač Zrinjskog u sklopu priprema bio je Karlo Kamenar koji je postigao dva pogotka, a golove su dali još i Niko Janković, Marin Magdić, Franko Sabljić, Ivan Jukić, Mario Ćuže i Nemanja Bilbija. S druge strane, najefikasniji fudbaler pripremnog perioda za Željezničar je Nedim Mekić, koji je postigao tri pogotka, a pored njega su na listi strijelaca još i Hamza Gasal, Dženis Beganović, Omar Beća i Dženan Haračić.

Na trećem mjestu se, pomalo iznenađujuće, nalazi FK Sloboda. Tuzlanski tim je doživio izuzetno težak poraz od Slaven Belupa, ali je ostatak priprema odigrao sasvim pristojno i ostvario je omjer od četiri pobjede, te po jednog poraza i remija u ukupno šest odigranih mečeva. Sloboda je postigla osam golova, primila ih je devet, a Alen Kurtalić je najbolji strijelac tuzlanskog tima u sklopu priprema sa dva pogotka. Pogađali su još i Nikola Komazec, Kenan Delić, Irman Sejmenović, Haris Hasanović, Adi Alić i Ommar Alruwayth, koji svakako više nije sa ekipom. Sloboda je “osvojila” 2.16 bodova po utakmici.

FK Tuzla City spada u red timova koji nisu doživjeli poraz u sklopu priprema, a u pet odigranih utakmica, Tuzlaci su ostvarili dvije pobjede i tri remija. Nije Tuzla bila previše efikasna u pripremnom periodu i čini se da bi ih taj problem mogao pratiti kroz sezonu. Postigli su pet golova, ali su doduše primili samo tri. Najboljeg strijelac nije bilo, Brazilac Filipe i Sulejman Krpić su postigli po jedan gol, ali više nisu u ekipi, dok su Ajdin Nukić, Samir Burić i Semir Smajlagić također postigli po jedan gol, ali su još uvijek sa timom. Tuzla je u prosjeku “osvojila” 1.8 bodova po utakmici.

FK Sarajevo iza sebe ima solidan pripremni period, u kojem je bilo uvjerljivo najefikasnija ekipa. Sarajevo je ostvarilo omjer od dvije pobjede te po jednog remija i poraza, uz gol razliku od 14:4, a ima i najboljeg strijelca priprema u svojim redovima. Zlatna kopačka pripremnog perioda je Asmir Suljić, koji je postigao četiri gola za Sarajevo. Pored njega, strijelci su bili još i Dal Varešanović, Ivan Ikić, Adnan Džafić, Mersudin Ahmetović, Musa Muhammed, te po dva puta Nardin Mulahusejnović i Hamza Čataković, a postigli su protivnici Sarajeva i jedan autogol. Sarajevo je u prosjeku “osvojilo” 1.75 bodova po utakmici.

Gornju polovinu tabele zaokružuje FK Leotar, koji je odigrao četiri pripremne utakmice. Nije nijednom pobijedio, ali nije nijednom ni izgubio, a postigao je tri gola i logično, primio ih isto toliko. Miloš Aćimović je najbolji strijelac Leotara sa dva postignuta pogotka, a na listu strijelaca se smjestio još i Ognjen Todorović. Leotar je “osvojio” u prosjeku bod po utakmici.

HŠK Posušje je imao probleme sa odigravanjem pojedinih utakmica tokom priprema, te je na kraju odigrao samo dva meča, a oba su okončana remijem, za ukupnu gol razliku od 3:3. Pogotke za Posušje u sklopu ovog pripremnog perioda postigli su Ivan Bešlić, Kenan Horić i Dario Krišto. Prosjek “osvojenih” bodova ne treba ni spominjati.

Dva pripremna meča odigrao je i NK Široki Brijeg, uz još jednu prijateljsku utakmicu sa omladincima, koja ipak teško može ulaziti u ovakav oblik analize. Širokobriježani su dva puta remizirali, a postigli su jedan gol, jedan su i primili, za ukupnu gol razliku pripremnog perioda od 1:1. Jedini strijelac za Široki Brijeg je bio Ilan Pejić. Prosjek bodova? Sasvim jasan.

FK Borac nije imao uspješne pripreme, sa učinkom od jedne pobjede, jednog remija i dva poraza, uz gol razliku 3:5. Banjalučani su imali teške pripreme i nisu djelovali pretjerano dobro, ali su već u evropskoj utakmici pokazali da su podigli formu. Goran ZakarićBenjamin Tatar Momčilo Mrkaić postigli su po jedan gol za Borac u sklopu priprema. Banjalučki tim zaključuje niz onih koji su u prosjeku “osvojili” bod po utakmici.

FK Velež nije pokazao previše kvalitetan fudbal u ovom pripremnom periodu, ali trener Amar Osim više puta je isticao da to za njegov tim nije ni bitno. Velež je u sklopu priprema pobijedio jedan meč, a poražen je tri puta, dok je u generalnoj probi remizirao sa Širokim Brijegom. Četiri gola su postigli fudbaleri mostarskog tima, primili su ih pet, a golove su postigli Dževad SijamijaNermin HaskićDženan Zajmović Dino Hasanović. Velež je u prosjeku “osvojio” 0.8 bodova po utakmici.

Došli smo i do posljednja dva mjesta na tabeli, a njih, zanimljivo, zauzimaju novi premijerligaši FK Igman Konjic i FK Sloga Doboj. Igman je imao problem sa virozom pa je odigrao samo tri utakmice, u kojima je uspio zabilježiti jedan remi bez golova, te dva poraza od po 2:0, što mu daje gol razliku od 0:4. Oba tima su zabilježila 0.33 boda po utakmici, a Igman nije uspio postići gol, ali ima bolju gol razlike od Sloge, koja je postigla šest, a primila 11 golova. Sloga je dva puta remizirala, četiri puta je poražena, a strijelci za ovaj tim bili su Luka Kulenović, Staša Baštić, Obrad Starčević, Uglješa Stevanović, Leo Janković te Stefan Božić.

Tabela

1. HŠK Zrinjski 2.5 bodova po utakmici (10:4)
2. FK Željezničar 2.5 bodova po utakmici (7:1)
3. FK Sloboda 2.16 bodova po utakmici (8:9)
4. FK Tuzla City 1.8 bodova po utakmici (5:3)
5. FK Sarajevo 1.75 bodova po utakmici (14:4)
6. FK Leotar 1 bod po utakmici (3:3)
7. HŠK Posušje 1 bod po utakmici (3:3)
8. NK Široki Brijeg 1 po utakmici (1:1)
9. FK Borac 1 bod po utakmici (3:5)
10. FK Velež 0.8 bodova po utakmici (4:8)
11. FK Igman Konjic 0.33 boda po utakmici (0:4)
12. FK Sloga Doboj 0.33 boda po utakmici (6:11)

U nastavku možete pogledati i kompletan spisak prijateljskih utakmica koje su odigrali bosanskohercegovački klubovi ovog ljeta.

HŠK Zrinjski
HŠK Zrinjski – NŠ Mura (Slovenija) 2:1 (Janković, Magdić)
HŠK Zrinjski – NK Varaždin (Hrvatska) 3:0 (Postonjski, Sabljić, Jukić)
HŠK Zrinjski – KF Shkendija (Makedonija) 3:3 (Ćuže, Kamenar, Murati AG)
HŠK Zrinjski – FK Igman 2:0 (Bilbija, Kamenar)

FK Tuzla City 
FK Tuzla City – OFK Gradina 2:1 (Filipe, Krpić)
FK Tuzla City – FK Sloga Doboj 1:0 (Burić)
FK Tuzla City – FK Čukarički (Srbija) 1:1 (Nukić)
FK Tuzla City – NK Maribor (Slovenija) 1:1 (Smajlagić)
FK Tuzla City – FK Maritsa Plovdiv (Bugarska) 0:0

FK Borac
FK Borac – FK Vojvodina (Srbija) 0:1
FK Borac – ND Gorica (Slovenija) 1:3 (Zakarić)
FK Borac – NK Celje (Slovenija) 0:0
FK Borac – ZTE (Mađarska) 2:1 (Tatar, Mrkaić)

FK Sarajevo
FK Sarajevo – FK Iskra Danilovgrad (Crna Gora) 7:1 (Varešanović, Suljić, Čataković, Ikić, Mulahusejnovićx2, Džafić)
FK Sarajevo – FK TSC Bačka Topola (Srbija) 1:1 (Suljić)
FK Sarajevo – NK Celje (Slovenija) 0:2
FK Sarajevo – NK GOŠK Gabela 6:0 (Čataković, Suljićx2, Ahmetović, Musa, Šuta AG)

FK Velež
FK Velež – NK Čelik – FK Velež 1:2 (Sijamija)
FK Velež – FK Sloga Doboj 3:2 (Haskić, Zajmović, Hasanović)
FK Velež – FK Varaždin 0:3
FK Velež – FK Sloboda 0:1
FK Velež – NK Široki Brijeg 0:0

FK Željezničar
FK Željezničar – FK Igman 2:0 (Gasal, Beganović)
FK Željezničar – FK Kolubara (Srbija) 2:1 (Mekićx2)
FK Željezničar – FK Rudar Pljevlja (Crna Gora) 3:0 (Mekić, Beća, Haračić)
FK Željezničar – FK Mornar (Crna Gora) 0:0

NK Široki Brijeg
NK Široki Brijeg – FK Sloboda 1:1 (Pejić)
NK Široki Brijeg – FK Velež 0:0

HŠK Posušje
HŠK Posušje – NK Varaždin (Hrvatska) 1:1 (I. Bešlić)
HŠK Posušje – HNK Šibenik (Hrvatska) 2:2 (Horić, Krišto)

FK Leotar 
FK Leotar – FK Adria (Crna Gora) 1:1 (Aćimović)
FK Leotar – FK Arsenal Tivat (Crna Gora) 1:1 (Aćimović)
FK Leotar – FK Bokelj (Crna Gora) 1:1 (Todorović)
FK Leotar – FK Igman Konjic 0:0

FK Sloboda
FK Sloboda – SU Delke (Srbija) 2:1 (Hasanović, Alruwayth)
FK Sloboda – NK Slaven Belupo (Hrvatska) 0:5
FK Sloboda – FK Loznica (Srbija) 3:2 (Alić, Kurtalić, Sejmenović)
FK Sloboda – NK Široki Brijeg 1:1 (Kurtalić)
FK Sloboda – FK Velež 1:0 (Komazec)
FK Sloboda – FK Sloga Doboj 1:0 (Delić)

FK Igman Konjic
FK Igman – FK Željezničar 0:2
FK Igman – HŠK Zrinjski 0:2
FK Igman – FK Leotar 0:0

FK Sloga Doboj
FK Sloga Doboj – FK Tuzla City 0:1
FK Sloga Doboj – FK Velež 2:3 (Starčević, Stevanović)
FK Sloga Doboj – FK Iskra Danilovgrad (Crna Gora) 0:2
FK Sloga Doboj – FK Sutjeska Foča 1:1 (Baštić)
FK Sloga Doboj – FK Laktaši 3:3 (Janković, Kulenović, Božić)
FK Sloga Doboj – FK Sloboda 0:1

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P