PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH se obratio N/FSBiH

SPFBiH podnio je službama Saveza za takmičenje i propise inicijativu za ukidanje taksi za zasjedanje komisija Registracionih saveza.

U proteklim danima Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini obratio se Nogometnom Savezu Bosne i Hercegovine.

Naime, SPFBiH podnio je službama Saveza takmičenje i propise inicijativu za ukidanje taksi za zasjedanje komisija Registracionih Saveza. Kako bi igrači ostvarili svoja prava, obraćaju se nadležnim Komisijama za status i transfer igrača u Kantonalnim Savezima, gdje oni zapravo i vrše registraciju svojih ugovora. Za rad tih komisija, po pojedinačnom slučaju, kantonalne fudbalske organizacije naplaćivale su taksu u iznosu od 500, 00 KM. Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH podnio je inicijativu N/FSBiH, kako bi se u posebnim slučajevima ukinula obaveza plaćanja takse za igrače.

U sklopu inicijative Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH predloženo je da se oslobode plaćanja takse oni igrači, koji u svom postojećem i aktivnom ugovoru nisu dobili plaću tri ili više mjeseca, te da se rad komisije u takvim slučajevima vremenski ograniči na maksimalno 20 dana, kako bi se igraču osigurao što brži put do novog Kluba i novog ugovora. Ova inicijativa je sasvim opravdana, s obzirom na to da se postavlja pitanje od čega će igrač, koji 90 ili više dana nije dobio platu, izvršiti plaćanje takse za rad komisija?

Također, Sindikat profesionalnih Fudbalera u BiH apelovao je na NFSBiH, da postupi u skladu sa svojim ingerencijama, te osigura rad Registracionih Saveza u potpunosti po propisima, odnosno da se odluke o predmetima igrača donose unutar 30 dana, koliko je predviđeno Pravilnikom o Statusu i Transferu Igrača N/FSBiH. S obzirom na to da zastupamo na desetine igrača, uvidjeli smo na terenu da pojedini Registracioni Savezi ne poštuju odredbe Pravilnika i po nekoliko mjeseci odugovlače s donošenjem odluka, u slučajevima koji su jasni.

Životni vijek profesionalnih fudbalera ne može zavisiti od pogrešne primjene pravila nadležnog Kantonalnog Saveza i administrativna šutnja mora biti odstranje iz bh. fudbala, te nadamo da će NFSBiH poslušati “glas” igrača po ovim pitanjima.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P