PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

SPF BiH izdao upozorenje svim fudbalerima koji stižu u Čelik

Saopštenje Sindikata profesionalnih fudbalera BiH prenosimo u cjelosti.

Foto: SPFBiH

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH izdao je danas saopštenje u kojem upozorava sve fudbalere koji ove zime žele da dođu u Čelik iz Zenice na šta da obrate pažnju. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

– Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH ovim putem želi skrenuti pažnju svim igračima NK Čelik Zenica, koji su u zimskom prelaznom roku ove takmičarske sezone stigli u pomenuti klub. Naime, potrebno je da dobro obrate pažnju ko je potpisnik, od strane Kluba, na njihovim Ugovorima, koje su potpisali ili planiraju potpisati do zatvaranja prelaznog roka.

S obzirom na to da se u javnosti pojavila informacija da je za novog generalnog direktora NK Čelik Zenica imenovan g. Murat Daldik, državljanim Republike Turske, postavlja se pitanje da li je Klub uspio obaviti svu potrebnu proceduru, kako bi on i zakonski mogao predstavljati Klub. Odnosno, da li je on imenovan od strane organa Kluba, postoji li zapisnik koji to potvrđuje i da li je isti dostavljen uz potrebnu dokumentaciju Službi za poslove sa strancima BiH, kako bi dobio radnu dozvolu, a u daljnjoj proceduri i boravišnu dozvolu, te mogao stupiti u radni odnos s Klubom?

Dodatne nejasnoće prave činjenice da je NK Čelik Zenica 9.1.2020. godine obavijestio javnost o tome da je g. Daldik imenovan za generalnog direktora Kluba, a s obzirom na to da je od tog trenutka prošlo oko 20-tak dana, taj period je nedovoljno dug kako bi se rješila potrebna administrativna procedura za dobivanje potrebnih dozvola za rad jednog stranog državljanina u BiH.

Vrijedni istaći i tačku 8. s popisa potrebne dokumentacije za dobivanje radne dozvole za strane državljane u BiH, a ista glasi da organizacija, koja želi u radni odnos primiti stranog državljanina, mora dostaviti – Dokaz/Uvjerenje „Poreske uprave o izmirenim poreskim obavezama i Uprave za indirektno oporezivanje o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza“.

Moramo naglasiti da Ugovori nisu validni, odnosno, ne proizvode pravno dejstvo, ako od strane Kluba, kao jedne od ugovornih strana, potpis nije stavljen od ovlaštene osobe za zastupanje Kluba. Dakle, od osobe, koja ima dozvolu za rad u Bosni i Hercegovini, koja je uredno prijavljena u organima pravde, a imenovana od organa Kluba. Bilo kakvi ugovori ili drugi dokumenti, potpisani od osobe koje ne ispunjava prethodno navedeno, nisu validni.

Želimo istaći da ne sumnjamo u dobre i sportske namjere g. Daldika za rad u BiH, niti je na bilo koji način zaslužan za ovo pisanje, no ovo pitanje je od egzistencijalnog značaja za igrače, koji se mogu pronaći u vrlo nezavidnom položaju, ako se ustanovi da njihove Ugovore nije potpisao predstavnik Kluba, koji je prema važećim Zakonima BiH imao te ovlasti.

S toga pozivamo sve igrače NK Čelik Zenica da osiguraju zakonskog predstavnika Kluba kao potpisnika njihovih Ugovora, u suprotnom mogu osjetiti teške posljednjice po njihove karijere, stoji u saopštenju.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P