PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Novi rekord Nemanje Bilbije

Bilbija je sinoć oborio rekord star više od šesnaest godina.

foto: www.dnevnik.ba

Fascinantni Nemanja Bilbija nastavlja sa fantastičnim partijama, a u meču protiv Tuzla Cityja oborio je još jedan rekord. Pogodak koji je postigao u 21. minuti bio je njegov četrnaesti prvenstveni ove sezone, a tim pogotkom oborio je rekord star šesnaest i po godina. Bilbija je postigao gol u sedam prvenstvenih utakmica zaredom, što nije uspjelo nikome u historiji Premijer lige BiH.

Fantastični niz započeo je pogotkom protiv Slobode u 11. kolu, nakon čega je postigao dva gola protiv Širokog Brijega, te po jedan protiv Veleža i Sarajeva. U petnaestom kolu postigao je dva gola protiv Željezničara, u sljedećem također dva protiv Borca, te sinoć jedan protiv Tuzla Cityja. Nemanja Bilbija je oborio rekord koji je držao još jedan igrač Zrinjskog.

HŠK Zrinjski je u sezoni 2004/05 stigao do svoje prve titule prvaka BiH, a njihov napadač Zoran Rajović bio je prvi strijelac lige sa 17 golova. Upravo Rajović je do sinoć bio rekorder jer je jedini u historiji zajedničke Premijer lige BiH uspio postići gol na šest uzastopnih utakmica. Rajović je uspio postići po jedan gol od 12. do 17. kola, a protivnici su redom bili Orašje u gostima, Čelik kući, Leotar kući, Slavija u gostima, Sarajevo u gostima i Travnik kući. Posljednje dvije utakmice su se igrale na početku proljetnog dijela prvenstva.

Prvi igrač koji je postizao gol u pet uzastopnih prvenstvenih utakmica bio je igrač Rudara iz Ugljevika Zoran Đurišić, koji je u prvoj sezoni zajedničke Premijer lige BiH (2002/03) pogađao od trećeg do sedmog kola.

U sezoni 2008/09 tada ofanzivac Elvir Čolić je u dresu Veleža postizao barem jedan gol od 20. do 24. kola.

Sezonu poslije napadač Laktaša Vladimir Karalić bio je strijelac na svakoj utakmici od drugog do šestog kola.

U istom periodu, od drugog do šestog kola, ali u sezoni 2012/13, lijevi bočni Sarajeva Zoran Belošević postizao je barem po jedan gol na svakoj utakmici.

U sezoni 2016/17 dva igrača su pogađala u pet uzastopnih kola. Prvo je na samom početku sezone napadač Krupe Elvir Koljić pogađao od prvog do petog kola, da bi nakon toga krilni napadač Slobode Asim Zec postigao gol u svakoj utakmici od 19. do 23. kola.

U sezoni 2017/18 napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović pogađao je od sedmog do jedanaestog kola, dok je u sezoni 2019/20 ofanzivac Veleža Brandao također postigao pet golova uzastopno.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P