PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Trguje se punom parom: Prelazni rok još nije počeo, ali premijerligaši su već odradili veliki dio posla

Iako prelazni rok u Premijer ligi BiH još nije počeo, neki klubovi su već odradili ozbiljan posao.

foto: FK Sarajevo

Premijer liga BiH u fudbalu okončana je prije tačno sedam dana, ali vremena za odmor niko neće imati previše, jer nova sezona kreće već 20. jula ili, ako ste klub učesnik evropskih takmičenja, čak i mnogo ranije.

Mnogo je posla pred našim klubovima kako bi što spremniji dočekali novu sezonu, a on se uglavnom svodi na kadrovske promjene, koje su u Premijer ligi BiH neminovne. Iako ljetni prelazni rok u suštini još nije počeo, klubovi su se već ozbiljno angažovali kako bi do početka priprema, koje kod gotovo svakog tima kreću u drugoj sedmici juna, imali što kompletnije ekipe i kako bi se mogli posvetiti uigravanju.

Ovako je prošao dosadašnji dio pripremanja za novu premijerligašku sezonu.

Osvajač duple krune iz prošle sezone, FK Sarajevo, nalazi se u prilično neizvjesnom momentu. Situacija u klubu generalno je pozitivna, a nastupom u Evropi i transferom Nihada Mujakića u redove belgijskog Kortrijka, budžet za dovođenje pojačanja bit će veći nego inače. No, u Sarajevu situaciju ne posmatraju samo sa te strane i trude se zadržati što je moguće više igrača iz trenutne ekipe.

Nihad Mujakić i Rifet Kapić koji je danas i zvanično potpisao za Paderborn u Bundesligi su značajni igrači koji od naredne sezone neće biti tu, no gotovo na svakodnevnoj osnovi javljaju se špekulacije o odlasku drugih igrača poput Darka Lazića, Amara Rahmanovića ili Benjamina Tatara. Gubitak toliko kvalitetnih fudbala u jednom prelaznom roku Sarajevo ne bi lako nadoknadilo, pa na Koševu zasad ne žure sa najavama pred narednu sezonu.

Nije još do kraja poznat ni status šefa stručnog štaba Husrefa Musemića, koji sa klubom pregovara o novom ugovoru, no jasno je da do dogovora između dvije strane uskoro mora doći. Jasno je i da Sarajevo neće žuriti u prelaznom roku, te da bi istinska pojačanja moglo dobiti tek nakon što počnu pripreme, kada igračima koji ciljaju odlazak u inostranstvo izbor bude smanjen.

Osim već pomenutih Mujakića i Kapića, Sarajevo je napustio i Almir Bekić koji je nakon četiri godine postao slobodan igrač, ali i golman Bojan Pavlović, kojem je također istekao ugovor i koji je već postao član Čelika. Za očekivati je da u narednim danima bude ozvaničen i odlazak fudbalera iz Gane Joachima Adukora, te krilnog igrača Sanjina Lelića, koji je igrao na posudbi u Čeliku, a na kojeg se više ne računa.

Sličnu situaciju kakvu ima Sarajevo zasad imamo i u mostarskom Zrinjskom. Lista odlazaka zasad je kratka, ali mogla bi biti produžena nizom igrača kojima ističu ugovori. S druge strane, još je neizvjestan ostanak šefa stručnog štaba Blaža Sliškovića, a na pojačanjima se radi, iako se o tome još javno ne govori. Nakon četiri sjajne godine, klub je napustio Miloš Filipović, koji je postao član grčke AE Larise, a odlazi i Marin Galić, dobitnik nagrade Filip Šunjić – Pipa, koji se sa klubom nije dogovorio o produženju ugovora.

Trećeplasirani Široki Brijeg je već napravio istinsku čistku igračkog kadra, te bi, ovisno o tome koga dovede, mogao postati mnogo konkurentniji naredne sezone. Tomislav Turčin, Luka Begonja, Marko Perković, Marin Popović, Zvonko Pamić, Eliomar te Borna Petrović su svi u kratkom roku napustili Pecaru, a jasno je da niko od njih nije ostavio previše dubok trag i svi su odigrali ispod očekivanja. Još nije poznato ko će ih mijenjati na Pecari, ali jasno je da ekipa i nije previše oslabljena njihovim odlascima. Problem bi mogao predstavljati potencijalni odlazak Josipa Ćorluke, čiji je ugovor istekao i koji je slobodan pronaći novu sredinu. Za njegove usluge ozbiljno je zagrizao Zrinjski, koji će pak Širokom Brijegu morati isplatiti trening naknadu za njegove usluge, koja za bh. uslove i nije baš mala.

Na Grbavici je ljeto zasad mirno i tiho. Neizlazak u Evropu ozbiljno je poremetio planove Željezničaru, pa se situacija iz blage euforije pretvorila u blago apatičnu, a niko još nije siguran šta klub sprema za narednu sezonu. Niko osim Anela Šabanadžovića još nije napustio Grbavicu, a zasad je stigao golman Filip Erić, koji se može okarakterisati pojačanjem s obzirom na situaciju koju je Željezničar iskusio sa golmanima u finišu ove sezone. Igrač koji se često spominje u kontekstu dolaska na Grbavicu je veznjak Čelika Nermin Jamak, koji iza sebe ima vrhunsku sezonu. Jamak je najbolji fudbal karijere igrao upravo na Grbavici, sarađujući sa Amarom Osimom.

Osim odlaska Tarika Isića, koji je ozvaničen malo prije završetka prošle sezone, bijeljinski Radnik nije povlačio značajnije poteze u ljetnom prelaznom roku. Ipak, čim je postalo jasno da će ovaj klub igrati u evropskim takmičenjima, Demir Peco je potpisao novi dvogodišnji ugovor. Peco je bio interesantan drugim klubovima, a potpis novog ugovora predstavlja pokazatelj Radnikovih ambicija da i naredne sezone bude značajan faktor u domaćem fudbalu. No, pravi ispit za Radnik je ugovor Irfana Hadžića, odnosno pokušaj njegove obnove. Hadžić je slobodan da pronađe novi klub, a navodno su Sarajevo, Željezničar i Zrinjski već ušli sa njim u pregovore. Imat će Radnik određene probleme i da zadrži lijevog beka Slavišu Radovića, koji ima ponude iz inostranstva, a koji bi svakako bio pojačanje i za sve domaće ekipe. Čini se da je izlaskom u Evropu Radnik izbjegao i nezgodnu situaciju po pitanju trenera. Mladen Žižović je navodno bio ozbiljan kandidat da preuzme Zrinjski, ali izlazak na evropsku scenu promijenio je njegove planove.

Xhelil Asani već je napustio dobojsku Mladost, ali on nije jedini igrač koji bi mogao otići iz kluba. Nekoliko igrača tima iz doboja kod Kaknja na meti je inostranih klubova, a najviše interesa postoji za mladog desnog beka Nemanju Nikolića, koji je još zimus boravio u trening kampu Shakhtara iz Donetska. Za očekivati je da Mladost napravi određen broj promjena u svom kadru, ali isto tako se može očekivati da u narednu sezonu uđe još snažnija nego je bio slučaj ovaj put.

Još nije poznato ko će naredne sezone voditi zenički Čelik, nakon što je doskorašnji trener ovog tima Cihat Arslan odmah po okončanju sezone odlučio napustiti klub. Većina izvora bliskih klubu tvrdi da će i treći uzastopni trener Čelika doći iz Turske, no zasad je te informacije nemoguće potvrditi, ali ih nije moguće ni negirati. Čelik će definitivno raskinuti značajan broj ugovora sa igračima koji su nedavno stigli, a koji nisu zadovoljili apetite. No, situacija neće biti ni izbliza kao što je bila ranijih godina. Na Bilino polje su već stigli Bojan Pavlović i Tarik Isić, no pregovori o transferu Marijana Antolovića, koji je već najavljen kao pojačanje na zvaničnoj stranici, iako nije postigao nikakav dogovor sa Čelikom, pokazuju da se rad u klubu mora i dodatno uozbiljiti.

Tuzlanska Sloboda je sezonu okončala na osmom mjestu, a već uoči početka nove, postalo je jasno da će ostati bez velikog broja bitnih igrača. To se prije svih odnosi na Antonija Vidovića koji je već napustio klub, ali gotovo cijelom igračkom kadru ističu ugovori i bit će jako teško napraviti konkurentnu ekipu naredne sezone, pa bi Sloboda mogla biti jedan od kandidata za ispadanje iz lige. Problem otežava vjerovatni odlazak trenera Zlatana Nalića, koji je sa Slobodom napravio jako dobre stvari u prošloj sezoni, a koji je od kluba tražio izričite garancije da će se boriti za trofeje i plasman na međunarodnu scenu kako bi ostao na klupi. Garancije nije dobio.

Zvijezda 09 je u svojoj premijernoj sezoni odigrala iznad očekivanja i može se reći da je bila jako pozitivna priča, no pitanje je koliko će dobra biti naredna sezona, s obzirom na rane aktivnosti na tržištu igrača. Zvijezda jeste već dovela tri relativno mlada igrača iz inostranstva, ali zato je klub napustilo njih čak deset, a blizu odlaska su još barem tri ili četiri nosioca igre iz prošle sezone. U klub su stigli gvinejski napadač Malela Mohamed Bangoura te brazilski dvojac Lucas Junior i Caique Augusto, koji je svoju karijeru gradio u Drugoj ligi Crne Gore.

No, razmjeri posla koji je pred Zvijezdom pokazat će se tek kad se pogleda lista odlazaka. Mladog i ambicioznog trenera Milenka Bošnjakovića zamijenio je još jeda mladi stručnjak Boris Savić, a klub su napustili Filip Erić, dva ponajbolja igrača Miljan Govedarica i Ermin Huseinbašić, Predrag Zekanović, Amer Osmanagić, Miloš Nikolić, Dušan Babić, Marko Anđić, Marko Bašanović te napadač Selmir Mahmutović.

Onog momenta kad je okončana premijerligaška sezona, okončan je i angažman Mirze Varešanovića na klupi FK  Tuzla City. Varešanović je preporodio klub i osigurao mu opstanak, ali je priznao da ga je teška sezona umorila, pa je odlučio napustiti njegovu klupu. Brzo je na njegovo mjesto angažovan Milenko Bošnjaković, koji je veći dio svoje karijere posvetio upravo ovom klubu. On će usko sarađivati sa dobro poznatim imenom Samirom Muratovićem, koji je postao sportski direktor tuzlanske ekipe. Jasno je da će Tuzla i ove sezone napraviti mnogo promjena u svom kadru, a zasad je poznato da je ekipu napustio Dejan Širanović, dok je ispadanje GOŠK-a iz lige tuzlanski tim iskoristio da u svoje redove dovede napadača Mirsada Ramića, koji bi trebao biti veliko pojačanje.

O ekipama Borca i Veleža koje još nisu adekvatno ni završile sezone u svojim ligama zasad je nemoguće govoriti. Jasno je da će i ovi klubovi biti vrlo aktivni tokom prelaznog roka, ali nije lako prognozirati kakva bi se pojačanja mogla očekivati u Banja Luci i Mostaru.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P