PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Od premijerligaša do bundesligaša: Rifet Kapić potpisao za Paderborn!

Izvjesno je da se sa Paderbornom neće boriti za sami vrh tabele, ali će imati priliku da se na sedmičnom nivou dokazuje protiv nekih od najboljih svjetskih igrača, te da uživa u fudbalu na najvišem nivou. 
rifet kapic paderborn

Rifet Kapić, koji je u proljetnom dijelu sezone nosio dres FK Sarajevo, potpisao je ugovor sa njemačkim bundesligašem Paderbornom. Kapić je u Sarajevu igrao kao posuđen igrač švicarskog velikana Grasshoppersa, koji je ove sezone ispao iz najvišeg ranga takmičenja u Švicarskoj, što je svakako olakšalo transfer u Njemačku.

Kapić je imao zanimljiv fudbalski put, iako su mu nepune 24 godine. U juniorski tim Sarajeva je došao iz Krajine i odmah je pokazao svoj talenat, ali nažalost (ili možda ne) nije dobio šansu u prvom timu. Iz Sarajeva je otišao u septembru 2014. godine, jer mu se nisu svidjeli uslovi koji su mu bili ponuđeni. Kako je i on sam rekao u nekom od ranijih intervjua, lutao je Europom, bio je u Hrvatskoj i Češkoj, pa neko vrijeme i bez kluba, da bi se u februaru 2016. godine skrasio u Sloveniji, u Gorici.

Kasnije će se pokazati da je dolazak u Goricu bio fantastičan potez, jer je konačno, nakon perioda prilagodbe, imao priliku da pokazuje svoje kvalitete iz sedmice u sedmicu. Odlične igre, kako u Prvoj ligi Slovenije tako i u europskim utakmicama, probudile su interes za mladića iz Krajine. Bilo je ponuda iz Španije Italije, ali se Kapić odlučio za švicarskog velikana.

Tu je, nakon što je bio standardan ispočetka, izgubio mjesto u prvih 11. Želeći da igra, nije se dvoumio kada je stigao poziv za posudbu iz moldavskog Sheriffa. Tu se vrlo brzo nametnuo kao jedan od nosilaca igre i kao jedan od najbitnijih igrača na putu do nove titule. Prvenstvo se završilo, posudba je istekla i bilo je neizvjesno šta će dalje biti sa Kapićem, obzirom da u Grashoppersu nisu računali na njega. I onda je stigao poziv iz Sarajeva.

Samo petnaestak dana prije početka proljetnog dijela prvensta Kapić je potpisao posudbu do kraja sezone. Jasno je da je stigao relativno nespreman jer nije prošao kompletne pripreme sa ekipom, ali je isticao zadovoljstvo što će konačno dobiti šansu u klubu kojeg je zavolio i u kojem je proveo lijepe trenutke u juniorskoj kategoriji.

U prvim utakmicama nije dobijao puno prilike ali se mogla vidjeti njegova lucidnost i smisao za odabir najboljeg rješenja u pravom trenutku. Kako se bližio kraj sezone i kako su tereni postajali bolji, tako je i Kapić sve više i više pokazivao o kakvom se igraču radi. Posebno dojmljiv je bio na Grbavici protiv Željezničara, kada je za pola sata igre dominirao veznim redom, igrao u oba pravca i savršeno komandovao i dijelio savjete saigračima.

Još jednu odličnu partiju pružio je i u prvoj utakmici finala Kupa BiH protiv Širokog Brijega, kada je zaigrao na desnom krilu, a koliko je dobar bio pokazuje i potez trenera gostiju Sedloskog, koji je na poluvremenu zamijenio svog lijevog beka. Kapić je, nakon titule sa Sheriffom, osvojio duplu krunu u Sarajevu, za koje je odigrao 18 utakmica, postigao dva gola i upisao četiri asistencije.

Izvjesno je da se sa Paderbornom neće boriti za sami vrh tabele, ali će imati priliku da se na sedmičnom nivou dokazuje protiv nekih od najboljih svjetskih igrača, te da uživa u fudbalu na najvišem nivou.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P