PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Od BiH do Europe i nazad

Oni su karijeru počeli u BiH ili su dio karijere proveli u našoj zemlji, a poslije su kao članovi drugih ekipa ponovo zaigrali na terenima u BiH.

Prije nekoliko dana smo pisali o igračima koji su igrali protiv domaćih klubova u okviru europskih takmičenja, da bi potom zaigrali u našem prvenstvu. Sada smo istražili koji su igrači igrali u Premijer ligi BiH ili u Kupu BiH te su kasnije prešli u neki europski klub, pa je njihove ekipe volja žrijeba spojila sa klubovima iz PLBiH.

Prvi igrač koji se nakon odlaska iz domaćeg fudbala vratio u našu zemlju je ujedno i igrač koji je imao sjajnu karijeru. U pitanju je nekadašnji reprezentativac naše zemlje Mirsad Bešlija. Bešlija je karijeru počeo u Slavenu iz Živinica, sjajne partije je pružao u tada jakoj visočkoj Bosni, da bi 2000. godine stigao u Željezničar. U toj sezoni sa Željezničarom će osvojiti prvenstvo i Kup BiH, a navijači još pamte njegov pogodak u gradskom derbiju protiv Sarajeva na Koševu, kada je driblingom izazvao sudar dva igrača Sarajeva i lagano pogodio za vodstvo svoje ekipe. Fantastične igre nisu prošle nezapaženo, pa je Bešlija na kraju sezone prešao u belgijski Genk, sa kojim je također osvojio titulu. U zimskom prelaznom roku 2006. godine stiže u škotski Hearts, u tada rekordnom transferu za ovu ekipu. Međutim, u škotskoj nije ostavio veći trag, ali je sa tom ekipom igrao protiv jedne naše ekipe. Bilo je to u sezoni 2006/07 u pretkolu Kupa UEFA, kada je Hearts igrao protiv Širokog Brijega. Prvi meč u Edinburghu završen je pobjedom domaćih rezultatom 3:0, a naš internacionalac nije igrao. U revanšu, koji je završen 0:0, Bešlija je u igru ušao u 84. minuti. Nekoliko sezona poslije Bešlija će se vratiti u našu zemlju, opet u Željezničar, sa kojim će osvojiti nekoliko trofeja i upisati svoje ime u historiju Plavih sa Grbavice.

Iste sezone kada je Hearts eliminisao Široki Brijeg, u pretkolu Kupa UEFA sastali su se Orašje i Domžale. Slovenci su sa ubjedljivih 7:0 u dvije utakmice prošli dalje, a svih 180 minuta za Domžale odigrao je Ivan Knezović. Ovaj defanzivac je u sezoni 2003/04 igrao za Sarajevo i Slobodu, a uspio je za obje ekipe upisati ukupno 3 nastupa.

Lamine Diarra je stigao u Zrinjski 2005. godine, ali zbog papirologije nije igrao nekoliko mjeseci. Pravo nastupa stekao je pred početak proljetnog dijela sezone 2006/07, i za godinu dana je odigrao 30 utakmica i postigao je 13 golova za Zrinjski u svim takmičenjima. Bio je jedan od ključnih igrača Zrinjskog u pohodu na titulu 2006. godine, a sigurno je da bi Sarajevu put ka tituli bio otežan u sezoni 2006/07 da je Diarra do kraja sezone ostao u Mostaru. Nakon Zrinjskog Diarra je preko Beira Mara stigao u Partizan, u kojem će također ostaviti veliki trag. Sa Partizanom je gostovao u Mostaru u onoj čuvenoj utakmici zbog koje će crno-beli biti izbačeni iz europskih takmičenja, a u svom povratku je za 67. minuta u igri postigao hat-trick. U Beogradu je Partizan opet bio ubjedljiv, ali ovaj put Diarra nije bio strijelac. Igru je napustio u 56. minuti utakmice.

Lamine Diarra
Lamine Diarra u duelu sa Markom Bašićem
Foto: GettyImages

Goran Burzanović je igrač koji je, osim izleta u Leotar, kompletnu karijeru proveo u Crnoj Gori. Burzanović je u proljeće 2006/07 bio član Leotara, za koji je nastupio četrnaest puta i postigao dva gola. Jedan od ta dva gola je postigao Sarajevu u pretposljednjem kolu u pobjedi od 4:0. Sarajevu je tada pitanje titule bila formalnost, jer su u posljednjem kolu čekali posljednjeplasirani Radnik, pa su u Trebinju istrčali u kombinovanom sastavu. U augustu 2012. godine Sarajevo je, nakon eliminacije Levskog, bilo apsolutni favorit protiv crnogorske Zete, koju je kao kapiten predvodio upravo Burzanović. Sarajevo je bilo bolji rival u prvoj utakmici na stadionu Asim Ferhatović Hase, ali je gol Balše Božovića iz slobodnog udarca u 45. minuti dao nadu gostima. I u revanšu je Sarajevo bilo bolje, ali je Zeta nakon kontranapada u 9. minuti stigla do gola koji će ih odvesti dalje, a strijelac tog gola bio je upravo kapiten Goran Burzanović.

Makedonski napadač Aleksandar Stojanovski je u Leotaru proveo proljetni dio sezone 2011/12, a u 12 odigranih utakmica 2 puta se upisao u listu strijelaca. Dvije godine kasnije, u ljeto 2014. godine Stojanovski je kao član Metalurga iz Skopja ponovo stigao u BiH. Makedonci su tada u sudijskoj nadoknadi druge utakmice uspjeli postići gol za 2:2, te na taj način eliminisati našeg predstavnika, sarajevski Željezničar. U obje utakmice Stojanovski je odigrao svih 90 minuta, a u revanšu je dobio žuti karton u 84. minuti.

Emir Halilović je jedini igrač koji se nakon odlazaka iz domaćih klubova dva puta vraćao u BiH. Halilović je premijerligašku karijeru počeo u Budućnosti, nakon čega je prešao u Zvijezdu. Iz Zvijezde je otišao u Češku, a potom i u Slovačku, u Spartak iz Trnave. Upravo je Spartak bio protivnik našem Olimpiku u pretkolu Europa lige u sezoni 2015/16, i upravo je Halilović bio igrač koji je eliminisao osvajača Kupa BiH u sezoni 2014/15. Halilović je u prvoj utakmici na stadionu Asim Ferhatović Hase u igru ušao u 70. minuti i u svom prvom kontaktu s loptom je postigao gol za 1:1. U revanšu, koji je završen rezultatom 0:0, počeo je meč u prvih 11 i zamijenjen je u 56. minuti. Prethodne dvije sezone Halilović je bio član Sarajeva, sa kojim se okitio duplom krunom. U ljetnom prelaznom roku vratio se u Spartak iz Trnave, koji je ovaj put gostovao Radniku. U prvom susretu u Banja Luci naš internacionalac je odigrao svih 90. minuta, a u revanšu je zamijenjen u trećoj minuti prvog produžetka. U 11. minuti utakmice u Trnavi je dobio žuti karton.

Emir Halilović
Emir Halilović i Pavle Sušić
Foto: FC Spartak Trnava

Još jedan igrač koji je karijeru počeo na terenima u BiH je bio dio ekipe Spartaka iz Trnave koja je igrala protiv Olimpika u sezoni 2015/16. U pitanju je Haris Harba, koji je u Kupu BiH nastupao za Goražde i Bosnu iz Sarajeva, te u PLBiH i u Kupu BiH za Olimpik. On je na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrao svih 90 minuta, a u revanšu je u 10. minuti ušao u igru umjesto povrijeđenog Clebera. Samo nekoliko mjeseci kasnije, u zimskom prelaznom roku stiže u Sarajevo, u kojem nije ostavio veći utisak, te je nakon jedne polusezone ponovo otišao vani.

Jasmin Mešanović je karijeru počeo u tuzlanskoj Slobodi, za koju je i debitovao u Premijer ligi BiH. Poslije Slobode nosio je dres Čelika, a potom i Zrinjskog, u kojem je pružao najbolje partije. Sa Zrinjskim je osvojio dvije uzastopne titule prvaka, a odlične igre osigurale su mu transfer u Maribor. Sudbina je htjela da se samo nekoliko mjeseci nakon transfera vrati u Mostar. U pretkolu Lige prvaka žrijeb je spojio Zrinjski i Maribor, a u prvom meču u Mostaru Mešanović je u pobjedi svoje ekipe rezultatom 1:2 dobio 6 minuta. U revanšu je u igru ušao u 65. minuti, a taj susret je završen remijem, 1:1, pa je Maribor prošao dalje.

Aleksandar Simčević je defanzivac koji je našoj javnosti sigurno poprilično nepoznat, a vjerovatno ga se i oni najokorjelili fanovi domaćeg fudbala teško mogu sjetiti. Ipak, Simčević je u sezoni 2009/10 nastupao za sarajevski Olimpik, ukupno devet puta u PLBiH i u Kupu BiH. Posljednja ligaška utakmica koju je odigrao bila je protiv Širokog Brijega. Osam godina poslije, u sezoni 2017/18, Simčević se kao član Ordabasyja iz Shymkenta vratio u BiH, a za protivnika su dobili Široki Brijeg. Simčević je u porazu na Pecari rezultatom 2:0 odigrao svih 90 minuta, baš kao i u revanšu (0:0), u kojem je u 87. minuti dobio žuti karton.

Miloš Krasić je ime poznato široj fudbalskoj javnosti, a dio svoje karijere je proveo i u slavnom Juventusu. Međutim, nije Miloš igrao u Premijer ligi BiH već njegov mlađi brat Ognjen. Ognjen Krasić je proveo godinu i po dana u Slobodi, od januara 2009. do juna 2010. godine, i u tom periodu je bio jedan od najstandardnijih igrača Slobode. Krasić je bio dio ekipe koja je nakon izvođenja jedanaesteraca poražena u finalu Kupa BiH od Slavije, a ukupno je odigrao 41 ligašku i kup utakmicu za Tuzlake. U našu zemlju se vratio 2018. godine u dresu armenskog Banantsa, kada su u pretkolu Europa lige igrali protiv Sarajeva. U prvoj utakmici u Armeniji odigrao je 67 minuta, a u revanšu je u igru ušao na poluvremenu.

Osim na početku pomenutog Mirsada Bešlije, vrlo dobru karijeru imao je i Senijad Ibričić, kako klupsku tako i reprezentativnu. Iako je svojevremeno bio na radaru nekih domaćih klubova, Ibričić nikada nije zaigrao za neki klub iz Premijer lige BiH. Ipak, upisao je nekoliko nastupa u Kupu BiH, u dresu svog matičnog kluba Podgrmeča. Podgrmeč je u sezoni 2003/04 stigao do osmine finala Kupa BiH, a tada osamnaestogodišnji Ibričić je bio jedan od najboljih igrača. On je sada član ekipe Domžale iz Slovenije, koja je prošle sezone gostovala na Pecari u okviru pretkola Europa lige. Ibričić je odigrao svih 90 minuta u obje utakmice, a njegova ekipa je prošla dalje zahvaljujući golu u gostima. Na Pecari je bilo 2:2, dok je u Domžalama bilo 1:1.

Ibričić i Bagarić
Senijad Ibričić i Dražen Bagarić
Foto: Bljesak.info

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P