PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

8 dana do početka PLBIH: Predstavljamo FK Sloboda

Očekivali su navijači povodom jubilarnog rođendana i sastavljanje ekipe koja bi mogla ozbiljnije zaprijetiti najjačim ekipama u BiH i upustiti se u borbu za izlazak u Evropu ali prema svemu do sada viđenom ovog ljeta teško je zamisliti da se nešto takvo može desiti.

Tuzlanska Sloboda u ovoj godini slavi 100 godina postojanja kluba ali s obzirom na sva dešavanja u proteklih nekoliko mjeseci, u Slobodi su definitivno imali važnijih stvari i većih problema od planiranja eventualne proslave tog jubileja. Očekivali su navijači povodom jubilarnog rođendana i sastavljanje ekipe koja bi mogla ozbiljnije zaprijetiti najjačim ekipama u BiH i upustiti se u borbu za izlazak u Evropu ali prema svemu do sada viđenom ovog ljeta teško je zamisliti da se nešto takvo može desiti.

Sloboda je sezonu 2015/16 završila na 2. poziciji na tabeli PLBIH i to je najveći uspjeh ove ekipe od kada se igra zajednička Premijer liga. Bilo je to za vrijeme predsjednikovanja Azmira Husića, na klupi je bio Husref Musemić a na terenu provjerena imena poput Zebe, Ahmetovića, Sarića, Ordagića, Krpića, Ivetića i ostalih. Pomislili su tada svi oni koje vole Slobodu da je konačno došlo vrijeme da njihov tim bude konstanta u vrhu bh. fudbala ali to se nije desilo. Odlazak Azmira Husića iz kluba značio je dolazak nekih novih ljudi i Upravnih odbora ali Sloboda nije bila u stanju ponoviti spomenutu sezonu u kojoj je, osim 2. mjesta, igrala i izgubila finale Kupa BiH.

Stadion Tušanj     Foto: www.fksloboda.ba

Ponadali su se navijači Slobode nakon prvog dijela prošle sezone da bi to mogla biti njihova godina jer je ekipa na polusezoni stajala dobro na tabeli sa realnim šansama da se upusti u borbu za Evropu. Ipak, izabranici Zlatana Nalića nisu odigrali na potrebnom nivou, naprotiv, bili su najlošija ekipa u drugom dijelu prošle sezone PLBIH i na kraju osvojili 8. poziciju sa jednakim brojem bodova kao Zvijezda 09. Sloboda je sezonu završila groznim nizom od 4 vezana poraza, u 14 odigranih utakmica u drugom dijelu sezone omjer je bio 2-4-8 što im je donijelo epitet najlošije ekipe tog dijela prvenstva. Postigli su najmanje golova u ligi – 22, od čega tek 8 na gostujućim terenima.

Ekipu je kroz sezonu vodio Zlatan Nalić i iz nje izvlačio maksimum u prvom dijelu. Izgrađen je specifičan stil igre, sa puno trke i borbenosti ali na svakoj utakmici bilo je jasno da se ekipa muči u završnici, odnosno da teško stvara kvalitetne prilike pred protivničkim golom. Uglavnom su se pouzdali u brzu tranziciju po osvojenoj lopti i prekide. Taktika se nije mijenjala ko god da je bio protivnik a kako je sezona odmicala svima je bilo sve lakše i lakše igrati protiv Slobode. Nakon završetka sezone javnost je saznala da je Nalić radio praktično bez ugovora, da se igračima konstantno dugovao novac i da u klubu stvari organizacijski funkcionišu veoma loše pa je nekako i lakše objasniti loše igre u drugoj polusezoni.

Novo ljeto donijelo je i nove promjene i ko zna koji novi početak za Slobodu. Stigla je nova uprava, novi trener i mnogo novih igrača i zbog svega navedenog teško je prognozirati šta može Sloboda u novoj sezoni. Trener je Mile Lazarević, iskusni trener koji je posljednji angažman imao u Zvijezdi iz Gradačca a u PLBIH je svojevremeno bio trener Drine iz Zvornika.

Mile Lazarević             Foto: www.tuzlanski.ba

Ekipu su napustili nosioci igre Čivić (Velež), Vidović (Orašje), Hadžanović (Tuzla City), Muminović (Tuzla City), Husejinović (Tuzla City), Alispahić (Željezničar), Zukić (Radnik), Ignjatović (KF Laci) i Baraban koji još uvijek nema klub. Ono što je potpuno zbunilo sve one koje prate dešavanja u Slobodi jeste da su ovo ljeto ekipu napustili igrači koji su ugovore potpisali ovo ljeto. Dobro ste pročitali, Branislav Ružić, Anel Husić, Marko Savinović i Sadik Špijodić predstavljeni su kao novi igrači Slobode da bi samo nekoliko dana kasnije napustili klub bez nekog konkretnijeg objašnjenja. Još jedan razlog da se posumnja da i kod nove uprave Tuzlaka stvari ne funkcionišu baš na najbolji način. Za neke igrače koji su nedavno stigli u klub nije pokrenut proces izdavanja radne dozvole pa oni neće biti u konkurenciji na početku sezone!?

Veliki broj odlazaka uslovio je logično i veliki broj dolazaka na Tušanj u ovom prelaznom roku, ima tu nekoliko poznatih imena sa velikim iskustvom igranja PLBIH ali pitanje je koliko će trebati vremena novom treneru da uigra sve nove igrače. Dovedeni su rođaci Amer i Almir Bekić iz Zrinjskog odnosno Sarajeva, zatim Osmanović iz Olimpica, Rastoka iz TOŠK-a, Dodig iz GOŠK-a, Buljić iz Bratstva, Halilović iz Gorice, Šantić iz Radnika, Fejzić iz Željezničara, Uzelac iz Olimpica, Bekrić i Mujagić iz Zrinjskog, Ramčilović iz Veleža, Tešić iz Bačke, Lakić iz Dinamo Vranja a neki igrači su se vratili sa posudbe. Skoro pa da se mogu sastaviti dva tima od igrača koji su ovog ljeta stigli na Tušanj a prema najavama iz Tuzle do početka sezone očekuje se još novih imena u svlačionici.

Samir Bekrić   Foto: www.tuzlanski.ba

Od starosjedilaca ostali su Ivetić, Salihović, Pršeš, Smajić i Livančić. Tu je naravno i 19-godišnji desni bek Amar Beganović koji je bio želja većine klubova iz vrha tabele PLBIH ali najtalentovaniji igrač Slobode ima važeći ugovor i on je neko za koga u klubu smatraju da u budućnosti mogu dobiti veliki novac za njegov transfer. Spominje se da bi Beganović već u narednim danima mogao ostvariti transfer u Brondby.

Na pripremama su do sada odigrali 5 utakmica, pobijedili su niželigaša Bogatiće sa 1:4, zatim su u Staroj Pazovi savladali FK Mačvu rezultatom 2:0 nakon čega su otišli na pripreme u Hercegovinu. U Livnu su savladali niželigaše Troglav i Kamešnicu da bi na stadionu „Rođeni“ u Vrapčićima odigrali 0:0 sa Veležom.

Zbog svih silnih promjena koje su se desile ovog ljeta skoro je nemoguće pretpostaviti kako bi moglo izgledati prvih 11 Slobode i djeluje da bi ovo mogla biti još jedna teška sezona za Tuzlake.

Naša prognoza: borba za opstanak.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P