PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Mišljenje struke: Šta od predstojećeg kola Premijer lige BiH očekuju treneri i igrači?

Tokom ovog vikenda bit će odigrano treće kolo Premijer lige BiH.

Dvjema utakmicama koje počinju u 17 sati i 30 minuta, danas će biti otvoreno treće kolo ovosezonske Premijer lige BiH, a i ono obećava gotovo podjednaka uzbuđenja kao i prethodna dva.

Velež pod pritiskom da pobijedi, Čelik u tome vidi šansu

Prvi mečevi igraju se između Veleža i Čelika, odnosno Zvijezde 09 i Mladosti, a svakako da duel u Mostaru privlači veliku pažnju publike. Velež, koji je poražen u oba meča na otvorenju sezone pred svojom publikom traži iskupljenje za loš start.

Trener Ibro Rahimić je u najavi utakmice istakao da njegov tim nema drugu opciju osim da dođe do pobjede, te da će sve biti podređeno tom cilju.

“Nakon ova dva poraza, jedino nam je ostalo da pobijedimo. Ja se tome nadam. U toku ove sedmice radili smo dobro, igrače pripremamo i psihički i fizički i mora nas krenuti. Mislim da ove dvije utakmice nismo ni odigrali toliko loše, ali smo napravili previše individualnih grešaka, pa se nadam da će se igrači malo i psihički dići i uz pomoć publike odigrati dobru utakmicu i pobijediti. Tako će nam se vratiti pobjednički mentalitet i svaka sljedeća utakmica bit će sigurno puno lakša. Očekujem da će se i novajlije vrlo brzo priključiti, pa očekujem da u Tuzli budemo kudikamo jači i da i tamo napravimo dobar rezultat”, kazao je Rahimić za zvaničnu klupsku stranicu, dodavši i nekoliko riječi o zdravstvenom biltenu svoje ekipe:

“Fajić će sigurno početi ako bude u dobrom zdravstvenom stanju, a zasad stvari izgledaju dobro. Cvijanović je polako krenuo, pa se nadamo da će se za kratak period i on pridružiti. Ostali igrači su zdravi, pa mislim da će stvari biti bolje, jer smo imali sa tim probleme na početku sezone”.

Lijevi bek Čelika Ljubiša Pecelj vjeruje da upravo u imperativu Veleža leži najveća šansa za njegov tim.

“Oni moraju pobijediti, a to itekako može biti dobro za nas. Pod pritiskom su i neće im biti lako. Mi možemo ovaj meč igrati rasterećeno. Nije bilo lako uzeti bodove u Širokom Brijegu, to od nas niko nije očekivao, a potom smo remizirali sa Sarajevom. To također nije loš rezultat”, kazao je Pecelj.

I Zvijezda i Mladost najavljuju pobjedu u međusobnom okršaju

U 17 sati i 30 minuta sastaju se i Zvijezda 09 i Mladost. Trener domaćina Boris Savić ističe da njegov tim u ovom kolu želi popraviti utisak iz prva dva, u kojima je igrao solidno, ali je zabilježio dva poraza, koji su ga ostavili na dnu tabele skupa sa Veležom.

“Nismo osvojili niti jedan bod u prva dva kola, te se nameće imperativ pobjede protiv Mladosti. Sve osim pobjede za nas je loše, ali ohrabruje nas igra u prvim mečevima. Imali smo problem sa realizacijom, a nadam se da ćemo to sutra uspjeti popraviti”, kazao je Savić.

Pojasnio je i da njegov klub može računati na veliko pojačanje Badaru Badjija, koji je imao problem sa povredom.

“On je počeo trenirati, bit će u konkurenciji, pa sigurno da s tog aspekta možemo očekivati poboljšanje u realizaciji. Nadam se da ćemo postići golove iz onih šansi iz kojih nismo u prva dva kola i da ćemo zabilježiti pobjedu koja bi nam mnogo značila”, istakao je na kraju Savić.

S druge strane, ni u taboru Mladosti ne mogu sa prevelikim optimizmom ući u meč protiv Zvijezde. Iako je Mladost otvorila sezonu sjajnom pobjedom kod Veleža, uslijedio je mnogo lošiji nastup protiv Željezničara, a toga su svjesni i fudbaleri ovog tima. Semir Smajlagić, koji je nedavno potpisao za Mladost, ističe da očekuje bolju igru svoje ekipe u Ugljeviku.

“Jasno je da protiv Željezničara nismo bili na nivou na kojem želimo i možemo biti. U Ugljeviku očekujem otvorenu utakmicu protiv kvalitetnog protivnika i nadam se našoj pobjedi. Drago mi je da ja ulazim u formu poslije povrede, te se nadam da ću u narednim utakmicama biti još bolji”, kazao je Smajlagić.

Novi igrač Mladosti Ivan Dujmović imat će danas pravo nastupa, a on ističe da je njegov tim favorit u ovoj utakmici.

“Potrebna papirologija je riješena i trebao bih biti u kadru svoje ekipe. Nadam se pobjedi svog tima, očekujem tri boda i svjestan sam da u meč ulazimo kao favoriti. No, mora se reći da idemo Zvijezdi sa maksimalnim respektom. Na nama je da pokažemo koliko vrijedimo”, kazao je Dujmović.

Tuzlu zanima samo pobjeda, Borcu ni bod nije loš

Sa početkom u 20 sati, Tuzla City će ugostiti Borac, a trener domaćeg tima Milenko Bošnjaković traži bolju partiju svog tima od one prošlosedmične, kada je Radnik Tuzlu pregazio sa 3:0.

“Proglašavani smo kandidatom za titulu nakon pobjede od 5:1 u prvom kolu, iako je ta utakmica mogla puno drugačije završiti. Sada smo već prema mišljenju mnogih ugroženi i već je prilično jasno šta nam je činiti. Trebamo ostvariti pobjedu protiv Borca kako bismo klubu vratili mir i sigurnost i kako bismo spriječili priče o krizi”, kazao je Milenko Bošnjaković.

S druge strane, Banjalučani su već osvojili četiri boda, a trener Branislav Krunić u gostovanju na Tušnju vidi šansu da njegov tim opravda visoko postavljene ambicije pred početak sezone.

“Sigurno je da nas očekuje motivisan protivnik koji želi dokazati da se može boriti sa onima koji će zauzeti mjesto u vrhu tabele. Za nas ovaj meč predstavlja šansu za definitivno “podizanje” u gornji dio tabele u ranoj fazi sezone, jer svi znamo da je početak težak i da su rezultati na otvorenju jako bitni. Na gostovanju u Tuzli ni bod nije loš, svakako očekujem da sa nekog od narednih gostovanja donesemo puni plijen, a zašto to ne bi bilo baš u Tuzli. Dobro ih poznajemo, i ja dobro poznajem Milenka Bošnjakovića, pa zašto ne bismo iskoristili njihov imperativ”, pitao se Branislav Krunić, koji u Tuzli neće moći računati na Almedina Ziljkića i Aleksandra Subića.

Sarajevo prihvata ulogu favorita, Sloboda bez prevelikih ambicija

Šlag na tortu današnjeg fudbalskog dana u našoj zemlji predstavljat će duel između Sarajeva i Slobode, koji se igra na Koševu sa početkom u 20 sati i 30 minuta. I pored toga što je njegov tim desetkovan povredama, trener Sarajeva Husref Musemić nema dilemu o tome šta očekivati od utakmice.

“Ne bježimo od uloge favorita, želimo da dođemo do pobjede i na najbolji način napravimo uvod za duel sa BATE-om. Sloboda nam je dužnik, a iako su dobro startovali i imaju naš respekt, mislim da ipak imamo dovoljno kvaliteta da meč riješimo u svoju korist”, kazao je Musemić, koji se dotakao i zdravstvenog biltena svog tima:

“To su stvari koje morate ukalkulisati još prije početka sezone. Nama neće igrati Rahmanović, Ahmetović, Oremuš, Hodžić, Dupovac te Pidro i Stanojević koji su povrijeđeni od ranije. Nikad ne možete sa sigurnošću tvrditi u čemu je problem u takvim situacijama, ali ja mogu reći da ne mislim da nismo fizički spremni. Utakmice koje smo odigrali govore mi da sam u pravu”.

Trener gostiju Mile Lazarević nije želio davati previše ambiciozne najave.

“Sarajevo je prvak države, izuzetno organizovan klub koji ima izuzetan igrački kadar na raspolaganju, te ima izuzetno kvalitetnog trenera. Mi smo još u stabilizaciji, u nekom organizacionom zaostatku, te putujemo da odigramo kvalitetnu utakmicu bez imperativa. Na otvorenju sezone ste vidjeli da mi ipak uspijevamo reprezentovati Tuzlu na jedan dobar način i to želimo napraviti i na Koševu. Cilj je odigrati što bolje u datom trenutku”, kazao je Lazarević.

Osim i Vukas priželjkuju pun stadion i kvalitetnu utakmicu

Sutrašnji program Premijer lige BiH donosi i apsolutni derbi ovog kola, koji igraju Željezničar i Zrinjski na Grbavici. Domaćin je solidno otvorio sezonu, a na krilima euforije oko dovođenja Semira Štilića će pokušati i da iskoristi umor Zrinjskog od utakmice sa ekipom Utrechta u Evropskoj ligi.

Trener Amar Osim je istakao očekivanje da utakmica opravda epitet derbija.

“Obje ekipe su zaslužile dobru posjetu, a vjerujem da i jedni i drugi želimo opravdati epitet derbija. Očekujemo solidan fudbal, to bi definitivno zadržalo gledaoce na stadionima, a ako utakmica bude onakva kakvu očekujemo, onda će to biti jako dobro. Za nas bi bilo dobro da odigraju u istom sastavu koji je igrao protiv Utrechta, ali to se neće desiti, mijenjat će šest ili sedam igrača. Ipak, nije samo umor faktor u igri, postoje mnogi drugi, poput adrenalina. U naletu adrenalina, igraš dobro”, kazao je trener Željezničara.

Trener Zrinjskog Hari Vukas mnogo je ovih dana odgovarao na pitanja o Utrechtu, iako njegov tim pred sobom ima veoma bitnu utakmicu protiv Željezničara koja može odrediti dalji tok prvenstva. Toga je svjestan i sam Vukas.

“Nemam apsolutno nikakav komentar na Utrecht, neka to ostane navijačima, a za nas je to već stvar prošlosti. Željezničar i Zrinjski kvalitetom i renomeom zaslužuju veliku posjetu. Izuzetno cijenimo Želju, znamo da nas očekuje teška i zahtjevna utakmica. Osima iznimno cijenim s obzirom na broj trofeja koji je osvojio, te sam siguran da će ekipu pripremiti na najbolji mogući način. Mi ćemo također rotirati neke stvari, ali nećemo pretjerati, jer znamo kakva nas utakmica čeka. Idemo se predstaviti u najboljem svjetlu. Svi su zdravi, niko nema nikakvih problema, osim velikog umora i pražnjenja koje smo doživjeli u četvrtak”, kazao je Vukas.

Ćorić želi pozitivnu reakciju igrača, Radnik želi produbiti krizu Širokobriježana

Posljednji meč kola na stadionu Pecara igraju Široki Brijeg i Radnik sa početkom u nedjelju u 20 sati i 30 minuta. Širokobriježani iznenađujuće nakon dva kola imaju samo jedan bod i nalaze se jako daleko od vrha tabele. Trener Denis Ćorić je u najavi utakmice za Sportske novosti istakao da vjeruje u pozitivnu reakciju igrača nakon teškog otvorenja sezone.

“Već protiv Slobode se osjetilo da igrači pozitivno odgovaraju na moje zamisli, a želim da se to nastavi i protiv Radnika. Prvenstvo je tek krenulo, laganih protivnika nema, a Radnik je jedna kompaktna, čvrsta i dobro vođena ekipa. Oni će igrati čvrsto, a šansu u ofanzivi će vidjeti u svojim jako brzim krilima. U ekipi imaju iskusnog Velibora Đurića koji zna podvaliti loptu, ima u svakom trenutku rješenje i na nama je da ga zaustavimo. Naši ofanzivci su se pokazali u Tuzli, Dino Ćorić je dva puta asistirao, a Bagarić i Jović su bili strijelci. Za ekipu koja ima problem sa realizacijom to je jako dobro”, kazao je Ćorić u najavi meča sa Radnikom.

Pomoćnik Mladena Žižovića Stefan Janković uvjeren je da Radnik može do dobrog rezultata na Pecari.

“U dobrom raspoloženju idemo u Široki Brijeg. Protiv njih smo u posljednjoj utakmici doživjeli poraz, ali prije toga smo pet utakmica odigrali bez poraza. Svakako da nam leže. Imali su problema na početku sezone, promijenili su trenera, osvojilisamo bod u dva kola i primili gol u sudijskoj nadoknadi posljednje utakmice, pa je jasno da je to sve moralo ostaviti traga na njima. Mi vjerujemo da možemo pružiti dobru partiju i ostvariti dobar rezultat u ambijentu kakav nosi Pecara. Svi igrači su na raspolaganju i zdravi su, samo je Šubert imao lakšu povredu. Ipak, i on će biti u stanju da nastupi”, kazao je Janković.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P