PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Plus i minus 3. kola PLBIH

U rubrici “Plus i minus” u kratkim crtama pročitajte pozitivne i negativne utiske nakon 3. kola PLBIH

Plusevi

+1. Pet golova van kaznenog prostora

Na šest utakmica odigranih u okviru 3. kola ukupno je postignuto 15 pogodaka a njih 5 postignuto je van šesnaesterca što nije čest slučaj u PLBIH. Precizni sa distance u ovom kolu bili su: Vojo Ubiparip, Anel Hebibović, Toni Jović, Dino Ćorić i Ermin Huseinbašić.

+2. Rekord Ognjena Đelmića

Ognjen Đelmić uskoro slavi 31. rođendan a u PLBIH već je promijenio devet klubova i za svih devet uspio je postići bar jedan prvenstveni pogodak što je rekord Premijer lige. Đelmić je do sada postizao golove za: Zvijezdu Gradačac (8), Borac (7), Željezničar (7), Čelik (3), Olimpic (3), Drinu (2), Laktaše (1), Radnik (1) i Zvijezdu 09 (1).  

+3. Saradnja Tatar – Hebibović

Sarajevo je imalo određenih problema na utakmici protiv Slobode a sve dileme oko pobjednika  riješene su u posljednjih petnaestak minuta zaslugama Benjamina Tatara i Anela Hebibovića. Tatar je potvrdio da je jedan od najkreativnijih i najnepredvidljivijih igrača u ligi sa dvije sjajne asistencije koje je Hebibović pretvorio u pogotke i još jednom pokazao da je igrač koji dobro prati igru i koji se uvijek nađe na pravom mjestu u ofanzivnim akcijama.

+4. Vojo Ubiparip rešeta mreže

Vojo Ubiparip je trenutno prvi strijelac PLBiH sa tri postignuta pogotka iz isto toliko odigranih utakmica. Iako ga lopta baš i nije htjela i nije se nalazio u velikim prilikama na utakmici protiv Borca, ipak je uspio postići dva pogotka nakon prekida. Prvi je bio prekrasan iz slobodnog udarca koje Ubiparip stalno vježba na trenizima, dok je drugi stigao nakon kornera i centaršuta Ivana Sesara. Ubiparip je prošle sezone postigao 13. golova u ligi i ove će pokušati premašiti taj broj.

+5. Odbrane Sarajeva i Željezničara

I nakon tri prvenstvena kola odbrane Sarajeva i Željezničara još uvijek nisu primile pogodak. Poseban napredak u odnosu na prošlu sezonu napravila je odbrana Željezničara koja je sada mnogo kompaktnija i čvršća, a dodatnu sigurnost ulijeva i golman Filip Erić. U Sarajevu mogu biti jako zadovoljni što se Besim Šerbečić i Bojan Letić pokazuju kao više nego dostojne zamjene za Pidru i Mujakića, dok se o kvalitetama Vladana Kovačevića i Darke Lazića od ranije sve zna.

 

Minusi

-1. Treći poraz Veleža u nizu

Velež je izgubio sve tri utakmice na startu prvenstva iako su imali solidan raspored, to se pogotovo odnosi na dvije domaće utakmice protiv Mladosti i Čelika. Poraz od Čelika upalio je alarm u Mostaru pa se tako klub sporazumno razišao sa trenerom Ibrom Rahimićem, kojeg će na klupi naslijediti Feđa Dudić. Cijeli klub je uzdrman a mogu li izaći iz rezultatske krize vidjećemo u subotu protiv Slobode.

-2. Borac ne stvara šanse

Od ekipe koja u sastavu ima Vranješa, Mirića, Crnova i Vujakliju očekivali bi da u svakoj utakmici naprave bar nekoliko prilika, ali to se nije desilo niti ovaj put proziv Tuzla Cityja. Igrači Borca su tromi i djeluju potpuno neuigrano i kada se otvori prostor za neku kombinaciju nisu u stanju uvezati nekoliko pasova. Prolaznu ocjenu može dobiti samo Stojan Vranješ koji evidentno vuče ovu ekipu dok je ostalima očigledno potrebno još vremena. Kako su odigrali ova tri kola mogu biti zadovoljni sa četiri osvojena boda.

-3. Radnik neprepoznatljiv na gostovanjima

Čini se da ekipa Radnika iz Bijeljine nastavlja sa praksom iz prošle sezone kada su mnogo bolje igre pružali na domaćem nego gostujućem terenu. Ništa čudno u svijetu fudbala, ali kod ekipe iz Bijeljine ta razlika je veoma izražena i nekada je teško povjerovati da je to ona ista ekipa koja pretenduje da se bori za gornju polovinu tabele. U prošloj sezoni su na 17 utakmica ostvarili tek dvije gostujuće pobjede, a na prva dva gostovanja ove sezone lagano su izgubili od Slobode i Širokog Brijega.

-4. Zrinjski postigao najmanje golova u ligi

Nakon tri odigrana kola u novoj sezoni PLBiH ekipa Zrinjskog ima 3 boda ali i samo jedan postignut pogodak na svom kontu (i to autogol igrača Veleža). Raspored je bio vrlo težak, dva gostovanja Sarajevu i Željezničaru i gradski derbi protiv Veleža, ali i pored te činjenice Zrinjski je ipak blago razočarenje na otvaranju nove sezone. Od ekipe koja ima igrače kakve ima Zrinjski u napadu očekuju se golovi i na najtežim utakmicama u prvenstvu, a to do sada nije bilo slučaj.

-5. Suđenje na derbiju Željezničar – Zrinjski

Suđenje na derbiju kola bilo je generalno loše a najveći ceh na kraju je platio Sreten Udovičić iz Prijedora koji je ovaj meč bio u ulozi asistenta. Udovičič je nekoliko puta podizao zastavicu kada offside nije postojao, zbog čega će do daljnjeg biti skinut sa liste sudaca. Glavni sudija Dragan Petrović prošao je bez kazne ali ni on se nije proslavio, naročito zbog neujednačenog kriterija prilikom davanja javnih opomena.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P