PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza: Koje strategije je Zrinjski koristio da dođe do pobjede

Pročitajte našu analizu derbi meča 21. kola Premijer lige BiH.

U okviru 21. kola m:tel Premijer lige BiH, Sarajevo je na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ ugostilo ekipu Zrinjskog. U prvom kolu nastavka Sarajevo je igralo gradski derbi na Grbavici protiv Željezničara i taj meč je završen neriješeno, 0:0. Zrinjski je u pauzi doveo novog šefa struke, Sergeja Jakirovića. On je u prethodnom kolu debitovao pobjedom na domaćem terenu, a savladana je ekipa Krupe sa 1:0.

Postave

Vinko Marinović je izveo uobičajenu 4-2-3-1 formaciju. On nije mogao računati na Miličevića i Fanima. Mjesto na poziciji stopera je zauzeo Adukor i to mu je bio prvi start ove sezone kada je Premijer liga u pitanju, dok je Fanima zamijenio Jukić. Novopridošli Mešanović je ponovo zaigrao u vrhu napada od prve minute. Sergej Jakirović se također odlučio za 4-2-3-1 sistem. Zbog povreda meč su propustili Trebotić i Filipović. U odnosu na prethodni meč protiv Krupe desile su se tri promjene. Ćorluka koji je propustio taj meč se vratio i zauzeo poziciju desnog beka, povrijeđenog Trebotića je zamijenio Zlomislić, a Filipovića Todorović. Jakirović se ponovo odlučio da mjesto u vrhu napada zauzme Govedarica.

Igra Zrinjskog u fazi odbrane

Ova analiza će se fokusirati na strategiju Zrinjskog koja mu je pomogla da dođe do pobjede. U prvom dijelu će biti govora o odbrambenoj strategiji. Zrinjski je u fazi odbrane stajao u 4-4-2 sistemu, a najisturenijem Govedarici se pridruživao Bilbija. Njihov primarni cilj je bio da čuvaju pas liniju ka centralnoj zoni. Tu se obično nalazio Đokanović. Ostala dva vezna igrača, Sušić i Pejović su potom markirani od strane Zlomislića i Enina. Kada su stoperi Sarajeva imali loptu u posjedu, oni obično nisu napadani. Bilbija i Govedarica bi nastojali da zatvore centralnu opciju, obično Đokanović. A Enin i Zlomislić da markiraju Sušića i Pejovića. Na taj način bi pas u sredinu bio rizičan. Bekovi su prvobitno ostavljani slobodni. Međutim, u slučaju da bek dobije loptu, krilo bi izvršilo pritisak.

Na slici iznad vidimo strategiju Zrinjskog. Bili su u formaciji 4-4-2, u srednjem bloku. Bilbija i Govedarica su blokirali centralnu zonu i pas ka Đokanoviću. Stoperi su ostavljeni da imaju loptu u posjedu. Pejović se povukao kako bi primio pas. Enin je izvršio pritisak i primorao ga da odigra  povratnu loptu. Zlomislić je markirao Sušića. Krila Todorović i Juranović su stajala uže, ali su u slučaju lopte ka beku bila spremna da izvrše pritisak.

Presing okidač za gostujuću ekipu je bio povratni pas ka stoperima ili golmanu Kovačeviću. Tada bi dvojac iz prve linije odbrane, Bilbija i Govedarica, nastojao da markira stopere Dupovca i Adukora. Dva vezna, Enin i Zlomislić bi izašli naprijed kako bi izvršili markiranje Đokanovića i Pejovića. Krila bi vodila računa o bekovima Sarajeva.

Na slici iznad imamo primjer. Kovačević je dobio jednu povratnu loptu. To je bio znak za igrače Zrinjskog da izađu visoko kako bi napravili pritisak. Govedarica i Bilbija su nastojali odsijeći pas linije ka stoperima Dupovcu i Adukoru. Nisu ih striktno markirali, već su bili uvučeni ka sredini. Svejedno je pas ka njima bio rizičan, a na taj način su njih dvojica dobili pozicionu nadmoć u slučaju eventualno oduzete lopte. Također su dobili i bolju poziciju u slučaju potrebe za presingom sa leđa protivnika (npr. na Pejovića ili Đokanovića). Enin i Zlomislić su izašli kako bi markirali Pejovića odnosno Đokanovića. Juranović i Todorović su pazili na Oremuša i Pidru. Sušić je bio blizu Todorovića, te mu je na taj način olakšao posao. Todorović je tako mogao pokrivati pas opcije ka dvojici igrača. Uslijedio je pas Kovačevića za Đokanovića. On je bio u teškoj poziciji, jer mu je Zlomislić bio „na leđima.“ Tako da je on morao primiti loptu za zatvorenim položajem tijela.

Još jedna situacija kada je Zrinjski nakon povratnog pasa izašao u presing. Dupovac je potom odigrao pas za Pidru. Bilbija je blokirao povratni pas ka Dupovcu. Govedarica je markirao Đokanovića, što je omogućilo Zlomisliću da ostane nazad i markira Sušića. Enin je markirao Pejovića. Todorović je izvršio pritisak na Pidru i obzirom na pokrivene unutrašnje opcije, ograničio ga na odigravanje pasa uz aut liniju.

Dakle, Zrinjski je nastojao blokirati centralne pas opcije i onemogućiti Sarajevo da napade razvija kroz sredinu terena. Presing okidač je bio povratni pas ka stoperima/golmanu. Tada bi nastojali da striktno markiraju dva pivota Sarajeva (Đokanović i Pejović), kao i da odsijeku pas linije ka stoperima. U slučaju da Sarajevo odigra pas na stranu za beka, to bi Zrinjskom olakšalo posao da usmjeri nastavak napada uz aut liniju. A ukoliko bi se odlučili za rizičniju varijantu i pas u sredinu, to bi Zrinjskom omogućilo da oduzme loptu i organizuje napad iz tranzicije. Međutim, ova strategija je pokazala nekoliko nedostataka, koje Sarajevo nije uspjelo da iskoristi. Razlozi su: sporo rješavanje lopte u pojedinim situacijama, pogrešna selekcija pasa, loša okupacija prostora, tehničke pogreške itd.

Na slici iznad imamo jednu takvu situaciju. Vidjeli smo da je Zrinjski prilikom povratnog pasa igrača Sarajeva ka stoperima/golmanu izlazio u visoki presing. Markirani su Pejović i Đokanović. Međutim, zadnja linija je bila udaljena od vezne linije. Na taj način je Zrinjski gubio vertikalnu kompaktnost. Na slici vidimo Sušića koji se nalazio između linija. Enin, Zlomislić, Bilbija i Govedarica su markirali veznjake i stopere, te je tako Sušić ostajao slobodan. Mešanović bi fiksirao stopere Zrinjskog. Tako bi onemogućio njihovo iskakanje, plus bi uticao na stvaranje ovog razmaka između linija i držao bi odbranu niže pozicioniranu. Ovdje je Oremuš odigrao pas uz liniju za Jukića, koji je potom jednostavnim pasom mogao pronaći Sušića. Međutim, odlučio se da vuče loptu i ta šansa je propala.

Također su gosti imali problema ukoliko bi Sarajevo stvorilo brojčanu nadmoć u sredini. To bi stvorilo dilemu kod veznjaka Zrinjskog. Također, ukoliko bi pas linija ka Đokanoviću bila loše zatvorena, on je mogao vući loptu te na taj način izvući jednog veznjaka Zrinjskog i osloboditi prostor za saigrača kojeg je taj veznjak markirao.

Na slici iznad imamo jednu situaciju. Đokanović je primio pas pored Bilbije i Govedarice. Potom je Enin bio nesiguran da li da krene na Đokanovića ili da ostane blizu Sušića. Ta dilema je omogućila Sušiću da stekne prednost kada je dinamika u pitanju i da primi pas iza leđa Enina.

Igra Zrinjskog u fazi napada

Kada je faza napada u pitanju, Zrinjski je uglavnom napadao preko vanjskih zona. Stoperi ili vezni igrači su uglavnom upućivali pas ka vanjskoj zoni. Pas bi bio upućen ili beku, koji bi potom produžio loptu za krilnog igrača. Ili je mogao odigrati dupli pas sa njim. Druga opcija je pas za krilnog igrača koji bi imao mogućnost igranja jedan na jedan, ili bi sačekao beka koji bi protrčavao kako bi mu gurnuo pas iza leđa beka Sarajeva. U tome je pomagao Govedarica koji je fiksirao stopere Sarajeva i omogućio stvaranje prostora između beka i stopera Sarajeva. Enin i Zlomislić su uglavnom bili povučeniji i uloga im je bila da šalju lopte na stranu. Tako su davali defanzivnu sigurnost (obično struktura igrača iza lopte 3+2/2+3), ali su i u slučaju odbijene lopte imali dobru poziciju da osvoje „drugu loptu.“ Veznjaci Sarajeva su se prilikom centaršuteva prirodno uvlačili u šesnaesterac, tako da su potom Zlomislić i Enin imali dobre pozicije da osvoje odbijenu loptu i započnu novi napad. Bilbija je tražio prostor između linija i često se kasno priključivao napadu kako bi na taj način otvorio opciju za povratni pas. Bek koji se nalazio na strani na kojoj i lopta bi davao podršku krilnom igraču i nastojali bi ostvariti nadmoć. Drugi bek bi ostajao povučeniji i nudio bi defanzivnu sigurnost.

Na slici iznad imamo prikaz strukture Zrinjskog ukoliko je lopta na njihovoj lijevoj strani. Lopta je npr. u posjedu Magdića. On je imao nekoliko opcija. Mogao je povući loptu i tako iznuditi pritisak nekog od igrača Sarajeva, te na taj način otvoriti pas liniju ka saigraču. Mogao je odigrati pas ka Bekiću koji bi potom mogao produžiti loptu za Juranovića, te eventualno trčati iza leđa Oremuša i ponuditi opciju za dupli pas. Ili je Magdić mogao uputiti direktan pas za Juranovića. Također su u igri pasovi ka veznim igračima koji bi potom također uglavnom odigravali pas na stranu. U početnoj fazi je kontra krilo davalo širinu.

Na slici iznad imamo jedan napad Zrinjskog. Ćorluka je bio u posjedu lopta. Vidimo povučenije pozicije Enina i Zlomislića, te Bekića koji je također povučeniji u odnosu na Ćorluku. Na taj način su imali defanzivnu stabilnost. Govedarica je bio između stopera Sarajeva te ih fiksirao. Todorović je stajao široko te tako stvorio prostor između Pidre i Dupovca. Tako je omogućio Ćorluki da mu odigra pas iza leđa Pidre. Juranović je na kontra strani davao širinu. Vidimo poziciju Bilbije između linija.

Još jedan napad Zrinjskog na slici iznad. Ovaj put napad sa lijeve strane. Zrinjski je opet u završnici imao pet igrača. Sada je Bekić bio u posjedu lopte. Juranović se uvukao u sredinu kako bi pomjerio Oremuša i otvorio prostor Bekiću da napadne vanjsku zonu i uputi centaršut. Prilikom centaršuta se kontra krilo, u ovom slučaju Todorović, uvlačilo u šesnaesterac iza leđa beka. Govedarica se pomjerio između Pidre i Dupovca i na taj način omogućio bolju poziciju Todoroviću koji je imao pozicionu nadmoć nad Pidrom. Bio mu je iza leđa i imao je bolji pregled situacije (obzirom da ga Pidro nije vidio jer je bio okupiran Govedaricom). Također je imao prednost dinamike i kretnje, jer je Pidro bio statičan. Bilbija je kasnio sa ulaskom u šesnaesterac kako bi ponudio opciju povratnog pasa. Na sličan način je postignut pogodak. Todorović je uputio centrašut a Juranović se uvukao i iza leđa odbrane i pogodio.

Zaključak

Zrinjski je u fazi odbrane nastojao markirati centralne igrače i pas opcije ka njima. Okidač za izlaženje u visočiji presing bio je povratni pas ka stoperima/golmanu. Tada bi markirali bekove, stopere i veznjake. Ova strategija je pokazala nedostatke. U fazi napada je Zrinjski uglavnom napadao preko vanjskih pozicija. Bek i krilo su nastojali da ostvare pozicionu/brojčanu nadmoć. Ekipa Zrinjskog se uglavnom služila centaršutevima iz vanjskih pozicija.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P