PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

FK Sarajevo će biti nosilac u Ligi prvaka

Večeras je riješeno prvenstvo u Albaniji, čime je Sarajevo zvanično postalo nosilac u Ligi prvaka.
Sarajevo Celtic Mirko Oremuš

Foto: FK Sarajevo

FK Sarajevo će imati status nosioca u kvalifikacijama za Ligu prvaka u narednoj sezoni. Do večeras su se za preostala dva mjesta nosioca borili Sarajevo, Dinamo Tbilisi, te mogući prvaci Slovenije i Albanije. Obzirom na to da je BiH bolje plasirana od Gruzije na UEFA listi, naš klub je čekao ishode u prvenstvima Slovenije i Albanije, gdje prvaci nisu smjeli biti Olimpija i Kukesi, koji imaju veći koeficijent od Sarajeva.

Večeras je i ta nedoumica otklonjena jer je Kukesi poražen pa je prvak postala ekipa Tirane, koja ima lošiji koeficijent od prvaka Bosne i Hercegovine. Potencijalni protivnici Sarajeva su Fola Esch, Djurgardens, Budućnost Podgorica, Flora Tallinn, Dynamo Brest, Riga, Connah’s Quay, Klaksvik, Europa FC, Ararat-Arenia, KuPS Kuopio, Reykjavik, Sileks, Floriana, Tirana i ekipa iz kvalifikacija.

U posljednjem kolu prvenstva u Sloveniji odlučivaće se o prvaku, jer međusobni susret igraju Celje i Olimpija. Celje je trenutno prvoplasirana ekipa sa dva boda više od Olimpija, pa će im biti dovoljan i bod u posljednjem kolu da budu prvaci. Ukoliko Celje postane prvak Slovenije, onda će i oni biti mogući protivnik Sarajeva, jer bi u tom slučaju Dinamo Tbilisi postao posljednji nosilac. U suprotnom, Olimpija će biti nosilac, a ekipa iz Gruzije potencijalni protivnik našem timu u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P