PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Premijer liga BiH od 2021. godine bez predstavnika u Europa ligi

Premijer liga BiH od 2021. godine neće imati predstavnike u Europa ligi, a klubovi koji kroz prvenstvo ili Kup BiH izbore plasman na europsku scenu igrat će u Europa Conference League.
Sarajevo Celtic

Foto: FK Sarajevo

UEFA je informaciju o Europa Conference League, odnosno Europskoj ligi 2, objavila prije nešto više od dva i po mjeseca, kada je saopšteno da će Europa ligu od 2021. godine igrati ekipe koje su članovi petnaest najboljih europskih federacija. Obzirom na to da su jučer zvanično izašli koeficijenti za period od prethodnih pet godina i da se BiH nalazi na četrdesetom mjestu, jasno je da naše ekipe nemaju nikakve šanse da igraju drugo po redu UEFA takmičenje.

Prvak naše zemlje će i dalje ići u Ligu prvaka, a ako ispadne u prvom pretkolu sada će ići direktno u Europa ligu 2, a ukoliko uspije proći prvo pretkolo onda će nakon ispadanja igrati u Europa ligi. To praktično znači da iz Premijer lige BiH nijedan klub ne može izboriti direktni plasman u Europa ligu, te da će drugoplasirani, trećeplasirani i osvajač Kupa BiH igrati u Europa ligi 2, odnosno trećem po jačini UEFA takmičenju.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P