PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Adnan Džemidžić: Savez će pomoći klubovima na adekvatan način

Adnan Džemidžić govorio o finansijskoj pomoći koja dolazi iz UEFA-e i FIFA-e.

Novac koji su Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine nedavno odobrili UEFA i FIFA je redovno finansiranje aktivnosti saveza i reprezentacija, a određeni dio bit će usmjeren i za pomoć bh. klubovima, rekao je za portal Klix.ba generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić.

Naime, UEFA je prije nekoliko dana objavila da će svih 55 saveza iz “HatTrick” projekta dobiti po 4,3 miliona eura za naredne tri godine, dok je prethodno FIFA najavila da će svaki savez moći ranije povući ratu od 500.000 dolara namijenjenu za pokrivanje operativnih troškova.

“Sve je isto kao i za sve članice asocijacije. Ovdje se kod UEFA-e konkretno radi o mogućnosti da se iz projekta ‘HatTrick’ upotrijebi određeni iznos novca za saniranje štete nastale pandemijom koronavirusa. Naš savez će sigurno pronaći najbolje rješenje, a kako je već ranije najavljeno, i pomoći klubovima u prevazilaženju problema na adekvatan način”, rekao je Džemidžić za Klix.

Iz saveza planiraju, prije svega, pomoći u osiguravanju uslova za nesmetano odigravanje utakmica u novonastalim okolnostima.

“Posebno ćemo obratiti pažnju na higijensko-sanitarnu prevenciju u pravcu funkcionalne zaštite svih sudionika događaja na stadionu, a najprije zdravstvene zaštite igrača. U narednom periodu bit će poznato više detalja, ali je činjenica da naš Savez čini sve napore kako da na najbolji način podržati klubove u daljnjem radu. Pogotovo što će uslovi za pripremu i odigravanje utakmica biti značajno izmijenjeni u narednom periodu”, pojasnio je Džemidžić.

Inače, osim finansiranja svih reprezentativnih selekcija, novac od UEFA-e i FIFA-e je i za organizovanje turnira, priprema, pokrivanje troškova putovanja i smještaja u naredne tri sezone.

Izvor: Sport1.ba i Klix.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P